Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Епидемиологът д-р Петър Марков:

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

Маските са от най-ефективните и лесни за изпълнение мерки

Снимка: БГНЕС

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина във връзка с това, че от утре маските и на открито стават задължителни.

До този момент в Българи не се обясни на хората как трябва да се пазят, не се убеждават хората, че от изключителна важност това да пазят себе си и околните. Защото хората не са роботи, на които да им се вкара дискета и да им се каже какво да правят.

Много по-лесно е да се спазват мерките, когато хората разбират важността им и тогава е по-лесно да се въвеждат мерки без санкции и принуда" - изтъкна епидемиологът.

"Другата мярка, която досега не се е ползвала в България, това е прилагането на мерките, които са въведени – тоест да се контролира спазването на съществуващите досега мерки.

И когато това не се прави, хората започват да се питат защо се въвеждат нови мерки? Всеки вижда как на много места мерките не се спазват и никой не глобява за това" - даде пример д-р Марков. 

За маските на открито д-р Марков посочи, че тази мярка е въведена в много държави, защото предпазва от предаване на вируса, но ако носенето на маските на закрито не се прилага, където всъщност вирусът се предава най-много, се губи смисълът от въвеждане на маски на открито.

Д-р Петър Марков

По думите му намаляването на карантината на 10 дни след излекуване също не е новост само за България – това се основава на факта, че периодът на заразност при повечето хора вече е приключил към 10-ия ден и това е една прагматична мярка за хората – да бъде лесно спазването и да има по-голяма степен на тяхното спазване.

„Нови мерки няма за предпазване от познатите и прилаганите досега, но от тези мерки, които знаем досега – носенето на маски е най-важният начин за предпазване – и заради прилагането, че е лесно, и заради това, че ефективно пазят, разбира се, изолацията е златният стандарт, но не можем за месеци да изолираме хората“, коментира още специалистът.

По повод разнопосочното говорене за ползите от маските у нас д-р Марков заяви, че тези хора, които казват, че маските не трябва да се носят , да се аргументират научно защо не трябва да се носят маските.

Децата също трябва да носят маски, защото те също разпространяват вируса, при тях е просто по-трудно да ги носят, а между ползите от носене на маски и вредите от тях – тежестта пада върху ползите от носенето на маски.“

По думите на д-р Марков новият коронавирус е новозародил се и този произлиза от животните, това води до редица предизвикателства:

Много е трудно да го контролираме, не знаем нищо за него, как се предава, колко е инкубационният период, как да го лекуваме, колко е инфекциозен, нямаме ваксина срещу този вирус.

Но нищо необичайно няма в това, няма защо да спекулираме с това, той е произлязъл най-вероятно от прилеп.

Всички РНК вируси, какъвто е новият коронавирус, мутират много. Хората не трябва веднага да виждат картини от „Щамът Андрмеда“, но реално мутациите са всекидневие за вирусите.

Тук въпросът е важни ли са мутациите за степента на патогенност, за степента на неговата заразност, на способността му да разболява и да умират хора. Това е важният въпрос", посочи медикът.

Д-р Марков каза също, че към момента в научната литература няма доказателства за това, че вирусът е станал по-заразен, по-болестотворен или по-патогенен. Той е такъв, какъвто беше през декември, когато е навлизал в човешката популация.

"Бих препоръчал спазване на мерките и ако човек не се почувства добре, да си остане в къщи. Това е най-важното".

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките, ваксините, страховете - моментна снимка седмица след затварянето

Какви са настроенията и коментарите седмица след второто по-мащабно затваряне и въвеждане на ограничения у нас - репортаж на  „Хоризонт“ събра някои от мненията на граждани и анализатори в опит да сглоби моментна и непредставителна картина. „Страх ме е за близките ми. Аз съм по-млад човек – не ме е страх за мен“.  Страхът да..

публикувано на 04.12.20 в 09:44

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот . В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици. „Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия..

публикувано на 04.12.20 в 09:31

Проф. Чорбанов: Ваксините не са кисело мляко, трябва одобрение от Националната агенция за лекарствата

„ Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините . Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира . Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за..

публикувано на 03.12.20 в 12:46

Георги Стоилчев: Заради недостига на медицински кадри част от мерките може да останат

„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността . За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години “. Това каза пред БНР социологът..

публикувано на 03.12.20 в 07:56
Николай Шарков

Д-р Николай Шарков: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.  Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.  Шарков..

публикувано на 02.12.20 в 08:08

Домашният оксиметър - довчера непознат, сега с огромен ръст в продажбите

Малки устройства за измерване на кислорода в кръвта позволяват показателят да се следи в домашни условия. Оксиметърът спечели голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора с белодробни заболявания. Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания,..

публикувано на 01.12.20 в 13:03

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42