Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемиологът д-р Петър Марков:

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

Маските са от най-ефективните и лесни за изпълнение мерки

Снимка: БГНЕС

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина във връзка с това, че от утре маските и на открито стават задължителни.

До този момент в Българи не се обясни на хората как трябва да се пазят, не се убеждават хората, че от изключителна важност това да пазят себе си и околните. Защото хората не са роботи, на които да им се вкара дискета и да им се каже какво да правят.

Много по-лесно е да се спазват мерките, когато хората разбират важността им и тогава е по-лесно да се въвеждат мерки без санкции и принуда" - изтъкна епидемиологът.

"Другата мярка, която досега не се е ползвала в България, това е прилагането на мерките, които са въведени – тоест да се контролира спазването на съществуващите досега мерки.

И когато това не се прави, хората започват да се питат защо се въвеждат нови мерки? Всеки вижда как на много места мерките не се спазват и никой не глобява за това" - даде пример д-р Марков. 

За маските на открито д-р Марков посочи, че тази мярка е въведена в много държави, защото предпазва от предаване на вируса, но ако носенето на маските на закрито не се прилага, където всъщност вирусът се предава най-много, се губи смисълът от въвеждане на маски на открито.

Д-р Петър Марков

По думите му намаляването на карантината на 10 дни след излекуване също не е новост само за България – това се основава на факта, че периодът на заразност при повечето хора вече е приключил към 10-ия ден и това е една прагматична мярка за хората – да бъде лесно спазването и да има по-голяма степен на тяхното спазване.

„Нови мерки няма за предпазване от познатите и прилаганите досега, но от тези мерки, които знаем досега – носенето на маски е най-важният начин за предпазване – и заради прилагането, че е лесно, и заради това, че ефективно пазят, разбира се, изолацията е златният стандарт, но не можем за месеци да изолираме хората“, коментира още специалистът.

По повод разнопосочното говорене за ползите от маските у нас д-р Марков заяви, че тези хора, които казват, че маските не трябва да се носят , да се аргументират научно защо не трябва да се носят маските.

Децата също трябва да носят маски, защото те също разпространяват вируса, при тях е просто по-трудно да ги носят, а между ползите от носене на маски и вредите от тях – тежестта пада върху ползите от носенето на маски.“

По думите на д-р Марков новият коронавирус е новозародил се и този произлиза от животните, това води до редица предизвикателства:

Много е трудно да го контролираме, не знаем нищо за него, как се предава, колко е инкубационният период, как да го лекуваме, колко е инфекциозен, нямаме ваксина срещу този вирус.

Но нищо необичайно няма в това, няма защо да спекулираме с това, той е произлязъл най-вероятно от прилеп.

Всички РНК вируси, какъвто е новият коронавирус, мутират много. Хората не трябва веднага да виждат картини от „Щамът Андрмеда“, но реално мутациите са всекидневие за вирусите.

Тук въпросът е важни ли са мутациите за степента на патогенност, за степента на неговата заразност, на способността му да разболява и да умират хора. Това е важният въпрос", посочи медикът.

Д-р Марков каза също, че към момента в научната литература няма доказателства за това, че вирусът е станал по-заразен, по-болестотворен или по-патогенен. Той е такъв, какъвто беше през декември, когато е навлизал в човешката популация.

"Бих препоръчал спазване на мерките и ако човек не се почувства добре, да си остане в къщи. Това е най-важното".

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16