Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемиологът д-р Петър Марков:

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

Маските са от най-ефективните и лесни за изпълнение мерки

Снимка: БГНЕС

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина във връзка с това, че от утре маските и на открито стават задължителни.

До този момент в Българи не се обясни на хората как трябва да се пазят, не се убеждават хората, че от изключителна важност това да пазят себе си и околните. Защото хората не са роботи, на които да им се вкара дискета и да им се каже какво да правят.

Много по-лесно е да се спазват мерките, когато хората разбират важността им и тогава е по-лесно да се въвеждат мерки без санкции и принуда" - изтъкна епидемиологът.

"Другата мярка, която досега не се е ползвала в България, това е прилагането на мерките, които са въведени – тоест да се контролира спазването на съществуващите досега мерки.

И когато това не се прави, хората започват да се питат защо се въвеждат нови мерки? Всеки вижда как на много места мерките не се спазват и никой не глобява за това" - даде пример д-р Марков. 

За маските на открито д-р Марков посочи, че тази мярка е въведена в много държави, защото предпазва от предаване на вируса, но ако носенето на маските на закрито не се прилага, където всъщност вирусът се предава най-много, се губи смисълът от въвеждане на маски на открито.

Д-р Петър Марков

По думите му намаляването на карантината на 10 дни след излекуване също не е новост само за България – това се основава на факта, че периодът на заразност при повечето хора вече е приключил към 10-ия ден и това е една прагматична мярка за хората – да бъде лесно спазването и да има по-голяма степен на тяхното спазване.

„Нови мерки няма за предпазване от познатите и прилаганите досега, но от тези мерки, които знаем досега – носенето на маски е най-важният начин за предпазване – и заради прилагането, че е лесно, и заради това, че ефективно пазят, разбира се, изолацията е златният стандарт, но не можем за месеци да изолираме хората“, коментира още специалистът.

По повод разнопосочното говорене за ползите от маските у нас д-р Марков заяви, че тези хора, които казват, че маските не трябва да се носят , да се аргументират научно защо не трябва да се носят маските.

Децата също трябва да носят маски, защото те също разпространяват вируса, при тях е просто по-трудно да ги носят, а между ползите от носене на маски и вредите от тях – тежестта пада върху ползите от носенето на маски.“

По думите на д-р Марков новият коронавирус е новозародил се и този произлиза от животните, това води до редица предизвикателства:

Много е трудно да го контролираме, не знаем нищо за него, как се предава, колко е инкубационният период, как да го лекуваме, колко е инфекциозен, нямаме ваксина срещу този вирус.

Но нищо необичайно няма в това, няма защо да спекулираме с това, той е произлязъл най-вероятно от прилеп.

Всички РНК вируси, какъвто е новият коронавирус, мутират много. Хората не трябва веднага да виждат картини от „Щамът Андрмеда“, но реално мутациите са всекидневие за вирусите.

Тук въпросът е важни ли са мутациите за степента на патогенност, за степента на неговата заразност, на способността му да разболява и да умират хора. Това е важният въпрос", посочи медикът.

Д-р Марков каза също, че към момента в научната литература няма доказателства за това, че вирусът е станал по-заразен, по-болестотворен или по-патогенен. Той е такъв, какъвто беше през декември, когато е навлизал в човешката популация.

"Бих препоръчал спазване на мерките и ако човек не се почувства добре, да си остане в къщи. Това е най-важното".

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28