Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Милен Михов: Претърпелите инциденти при доброволна военна служба да имат права на военноинвалиди

Защо не се върне наборната армия? Новото поколение задължително трябва да мине през казармата. Може за една година да е, но първото, което е, че ще се научат на дисциплина и физическа подготовка. Това важи и за доброволния резерв“, каза в „12+3“ Иванка Стоянова, работила в системата на отбраната в последните 15 години, майка на загиналия през 2005-а година в Ирак офицерски кандидат Преслав Стоянов.


В края на септември парламентът одобри промените в Закона за резерва, които трябва да направят опит да привлекат повече цивилни в армейските структури.

Последното предложение, залегнало в Закона, е всеки, който е навършил 40 години, по собствено желание да служи във въоръжените сили за срок до шест месеца. То мина на първо четене през пленарната зала и чака своето окончателно одобрение.

Само през първата половина на годината недостигът на кадрови военни е намалял с 400 души, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

450 е броят на доброволните резервисти. Но и тези числа са значително по-ниски от нужните на армията и резерва .

Връщането на наборната армия не е рентабилно и не е модерният метод за търсене на военна работна ръка“ каза в „12+3“ Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ и член на комисията по отбрана. Според него сегашните законови мерки са достатъчни:

„Парите за обучение на наборници, ако се вложат в професионалната армия, ще имат много по-голям резултат".

Според Христо Гаджев новите предложения, свързани със срочната служба в доброволния резерв, ще помогнат за намирането на новите хора за армията. Христо Гаджев предлага те да бъдат търсени сред цивилните, които записват военни специалности:

„Моето предложение е цивилните студенти, като излязат от университета, да имат цивилно и военно образование – те ще могат да попълват резерва и това не изисква допълнително финансиране".

Според Христо Гаджев сега 10-те часа годишно за военно образование в девети и десети клас не повишават интереса към военната професия за в бъдеще и затова той предлага обучението да става от курсанти, от хора близки до възрастта на децата, а не от запасни офицери, както е досега.

Друга промяна, предложена между двете четения в Закона за резерва, е свързана със статута на военноинвалида:

„Претърпелите инциденти при изпълнение на доброволна военна служба да имат права и като военноинвалиди. Това да важи и за курсантите от военните училища“ това поясни в „12+3“ Милен Михов от ВМРО, член на комисията по отбрана.

„Въвеждането на доброволната военна служба от 6 месеца чрез закон определя, че тези граждани се ползват от всички права на военнослужещите и това гарантира, че те ще могат да се ползват при инцидент и от всички права на военнослужещите, свързани с категоризацията им на военноинвалиди“.

Милен Михов очаква предложенията му да бъдат приети между двете четения на Закона за резерва.

Според Христо Гаджев проблемите на резерва стоят не в липсата на хора, а в липсата на финансиране на обучението на доброволните резервисти. 


Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Райна Миткова-Тодорова: Плащания спират и се забавят заради страх от бъдещето

Има пряка връзка между епидемиологичната обстановка и готовността ни да плащаме, каза пред БНР Райна Миткова–Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции.  Факторът е най-вече психологически и е свързан със страх от бъдещето, поясни тя.  „Тънката линия, която намирам, е не толкова икономическа – не отричам, че такъв фактор..

публикувано на 02.12.20 в 09:04
Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Пороците на законодателния процес бяха пренесени върху конституционния

Очаква се днес Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия , която беше създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция.  Миналата седмица в Народното събрание стана ясно, че няма мнозинство за нова Конституция, а..

публикувано на 01.12.20 в 09:56
Октомври 2020 г.

Как да се стопят опашките пред Дирекция „Миграция“ на МВР

Обединението на свободните адвокати предлага шест варианта за намаляване на опашките пред Дирекция „Миграция” на МВР в центъра на столицата.  Седмица след подаването на становището реакция и отговор от МВР няма, уточни пред БНР адвокат Петромир Кънчев. Това е една спокойна търговска улица, но когато стигнете „Мария Луиза“ 48, изведнъж..

публикувано на 01.12.20 в 09:13
Павел баня

Здравният туризъм като подценявана възможност у нас

Чист въздух, разходки в планината, лечебни минерални извори и места, където специалисти знаят какво да направят, за да ни върнат или поддържат здравето ни. Само на територията на Благоевградска област тези места са поне 73. Описаха ги партньори от България и Северна Македония в рамките на проект, в който участваха студенти и университетски..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Локдаун за туристическия бизнес в Банско: Сезон ще има, туристи - не

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун , макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации..

публикувано на 30.11.20 в 14:55
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия , за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“. Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя. „..

публикувано на 30.11.20 в 11:38

Какви ще бъдат последиците от втория локдаун за бизнеса и за работниците

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори , затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.  Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма..

публикувано на 30.11.20 в 08:51