Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Кристиан Гьошев: Носете си маската поне в ръката

Настоящата заповед за маските на открито е по-облекчена от тази през пролетта, смята юристът

Снимка: БГНЕС

Настоящата заповед за носене на маски на открито има доста по-облекчен режим, но за сметка на това съдържа голяма доза субективизъм и абсурдност. Това обясни пред БНР адвокат Кристиан Гьошев, инициатор на една от подписките срещу заповедта на предишния здравен министър за задължително носене на маски. 

„На някои обществени места – примерно в кафенето няма да носите маски, обаче когато има опашка, струпване отвън пред даден магазин, трябва да си сложите маска“, даде пример Гьошев. Той съветва хората „при всички положения да имат маска в ръката“.

Органите на реда е редно първо да предупредят гражданите да си сложат маската, не веднага да се влиза в санкционен режим, целта не е да влизаме в конфликт, смята Кристиан Гьошев.

Ако ситуацията не беше предизборна, щяха да бъдат съвсем други мерките, коментира Кристиан Гьошев. Още пред окончателното излизане на заповедта на здравния министър за задължителното носене на маски на открито, бях сигурен, че на другия ден „спасителят на нацията Бойко Борисов ще излезе и ще каже: „Да, ама няма да е така“, заяви юристът в предаването „Преди всички".

Ние очаквахме неговата реакция на спасител. Да се появи доброто ченге. Реакцията не закъсня. Вие си спомняте при колко малко обявени за заразени предния път ни накараха да сложим маски под гилотината на полицейската репресия. Редица граждани бяхме подложени на стресови ситуации, включително конфликти с органите на реда, за това, че отказвахме да носим маски на открито.“

Тази сутрин пред Министерството на здравеопазването се провежда протест срещу задължението да се носят маски на открито. Снимка: БГНЕС

Кристиан Гьошев е адвокат по един от исковете във Върховния административен съд срещу носенето на маски на открито. През пролетта бяха заведени стотици дела. Жалби бяха подавани включително по електронна поща. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са северозападната част на Сирия, която е под контрола на бунтовниците, и североизточната част, където..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 14:08

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но остава под наблюдение. Причините за пожара се изясняват. Предполага се, че в основата е човешка..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен...

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23