Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсят се спонсори за изграждане на детска площадка за деца с аутизъм

Снимка: Български прогресивни училища

Основно училище от веригата Български прогресивни училища набира средства за построяване на спортна площадка за деца със специални образователни потребности.

Децата започнаха да правят кризи, проблеми, затова че не можем да ги извеждаме ежедневно навън. Става дума за децата от специалния клас, които са от аутистичния спектър. Тази година децата са пет“, обясни пред БНР Христина Бабалова, родител и един от инициаторите за изграждане на детска площадка за деца с аутизъм.

За момента целият ресурс е насочен към обучение на екипа от преподаватели по американска програма и от училището нямат възможност да отделят средства за спортната площадка, която е много необходима, поясни Бабалова.

Училището е клон към Български прогресивни училища. Намира се в комплекса на Висшето транспортно училище в столичния квартал „Слатина“. Дворът е голям и обширен, но не е подходящ за децата от аутистичния спектър, тъй като биха могли да избягат или да се скрият някъде. Затова идеята е за тях да се обособи отделна зонаПредвижда се да се запази тревната настилка, да се направи дървена ограда, да се изгради поливна система. Планира се на площадката да има съоръжения за моторно-двигателна активност за децата със специални потребности.

За момента имат постъпления от Софийския маратон.

Един такъв тип площадка е минимум 20 хиляди, няма какво да се лъжем. Но това е дълготраен актив, ще го ползват ежедневно децата, ще се включват и деца от другите класове – идеята е тук да става интеракция между децата в свободен формат. Знаете колко е трудно на децата от аутистичния спектър в клас да се включват с връстниците си. Когато са в такава непринудена, игрова обстановка нещата се случват много по-добре“, коментира Христина Бабалова в предаването „Преди всички".

Още за каузата слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков, който живее в Канада, дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19

Анани Любенов: Соколарството изисква страшно много време

"В България заради нещо, което е доста странно за цял свят, ловът с хищни птици е забранен . Ние имаме право да ги отглеждаме, да ги развъждаме, да ги тренираме, но реално няма право да им дадем това, за което са създадени - да ловуват". Това каза за БНР председателят на Българския соколарски съюз Анани Любенов. Той изрази очакване, че тази..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Кристияна Брънзалова продължава да работи за регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност

Общ регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност - за това мечтае архитект Кристияна Брънзалова от Фондация „Даскал Брънзалов“. „За жалост това е доста по-трудно, отколкото си мислех. Вече четвърта година работим в тази посока . Сумата, която трябва да бъде събрана, е около 10 хиляди лева. С тези събития, които правя, се..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Уроците на Covid-19: Ние сме гости на този свят, да се смирим

От края на октомври насам семейството на Камелия Тодорова от Добрич е в битка с коронавируса, която отнема живота на майка й и карантинира самата нея за домашно лечение. „Моето състояние в момента е добре, но психически трябва да се стабилизирам, защото много неща ми се струпаха. Въпреки всичко трябва да продължа напред, си казвам всеки ден,..

публикувано на 23.11.20 в 10:45

Търсят ли лекарска помощ жителите на Зидарово и Извор

Зидарово и Извор са две села, които се намират на територията на община Созопол. Над 1000 са постоянно живеещите хора в тях. Разликата е, че в Зидарово има аптека и лекар, докато жителите на Извор пътуват до областния център Бургас за лекарства и лечение. Зидарово и Извор са две съседни странджански села. За разлика от селищата по границата..

публикувано на 23.11.20 в 08:17

"Фабрика за идеи" търси монитори за компютри за нуждаещи се ученици

Търсят се монитори за 200 компютъра. Те ще бъдат за ученици, които нямат възможност да учат дистанционно заради ситуацията с Covid-19. Мониторите ще бъдат за района на Видин. Кампанията за осигуряване на компютри и монитори се организира от "Фабрика за идеи". "Ние още през април месец започнахме кампания "Дари устройство". Работим в села с..

публикувано на 22.11.20 в 14:51