Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Снимка: БГНЕС

Може ли нещо да е по-минимално от минималното? Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“.

Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за осигурителен стаж и възраст, която е по-малка от минималната и не става дума за социална или инвалидна пенсия.  В момента тя получава 239 лева за 25 години трудов стаж.

„Влязох в годините за пенсиониране. Имам си стаж като медицинска сестра. Това си е пенсия, нормална, за стаж“, разказа жената пред „Хоризонт“. Тя не може да си обясни как е възможно това, след като се обявява, че минималната пенсия е 250 лева.

Когато обявиха, че пенсията ще стане 250 лева, минималната, аз получавах 220. За мен това означаваше, че всички пенсии ще станат 250. Сега, след като пледират, че догодина 300 лева ще стане минималната пенсия, аз мога ли да очаквам, че моята ще стане 300 лева“, пита възрастната жена, която се чувства унизена и ядосана. „Искам да задам въпроса как е възможно минималната пенсия в момента да е под нивото на бедността (линията на бедност – бел. ред.)в България?

Има повече от една минимални пенсии, поясняват от Националния осигурителен институт.

250 лева е базовата пенсия при пълен стаж и достигната възраст, върху която се изчисляват пенсиите при недостигащ осигурителен стаж, те логично могат да са по-ниски от 250 лева.

Малко над 65 хиляди души попадат в категорията лица, които получават трудови или нетрудови пенсии под 250 лева, става ясно от думите на Любомира Язаджиева, директор „Пенсии“ в Националният осигурителен институт.

„Това са пенсии, които се отпускат при малко по-висока възраст на лицата, но при по-нисък изискуем минимален осигурителен стаж –15 години действителен осигурителен стаж.“

Размерът на тези пенсии се определя като 85% от масовия, основен минимален размер на пенсиите. „Това означава, че за втората половина на 2020 година той е около 212 лева. При повишаване на основния минимален размер на този вид пенсии ще достигне 255 от 1 януари.“

Снимка: БГНЕС

НОИ изплаща и пенсии, несвързани с трудова дейност. Сред тях са социалната пенсия за старост, социалната пенсия за инвалидност, гражданско-инвалидните, военно-инвалидните пенсии.

„При тях не можем да говорим за минимален размер. Те се изплащат във фиксиран размер, който се определя като процент от социалната пенсия за старост. Размерът на социалната пенсия за старост влиза в сила обикновено около 1 юли, едновременно с ежегодното осъвременяване на пенсиите“, уточни Язаджиева.

НОИ е обвиняван във всички възможни земни грехове. НОИ не може да бъде обвиняван само в едно – в неточност или неточно изпълнение на закона“, коментира финансистът Любомир Христов, който е бил съветник на изпълнителния директор на Световната банка и главен икономист и член на Управителния съвет на БНБ. Според Христов има законодателно обусловени и заложени неясноти. 

Любомир Христов  Снимка: БГНЕС

Цялата ни пенсионна система е основана на подвеждане и заблуда, твърди още Любомир Христов. Той смята, че над 2 милиона души, ако не прехвърлят осигуряването си само в НОИ, ще получават две пенсии, които са по-малко от една. „Тоест те ще загубят живи, реални пари, на които имат право.“

„В Кодекса за социално осигуряване има членове, раздели и части от кодекса, които, все едно аз да лепна етикета „Троянска сливова“ върху компот с джанки и да ви продавам компота от джанки за „Троянска сливова“.

Любомир Христов оспорва формулировката „допълнително задължително пенсионно осигуряване“.

„Не е задължително. От 2015 година всеки може да се откаже от осигуряване в пенсионен фонд. Задължително за мен е да спра на червен светофар на пътя и няма ляво, няма дясно. Не мога да избера да не спра. А тук можете да изберете да не се осигурявате“, коментира финансистът пред БНР. 

Осигуряването в пенсионни фондове и в държавното обществено осигуряване в НОИ са алтернативи и то изключващи се, подчерта Любомир Христов. „Тоест вие една четвърт от вашата осигурителна вноска можете да я внесете или в ДОО, или в пенсионен фонд, но не и на двете места едновременно.“

Въпросът е може ли пенсията от УПФ да компенсира намалената държавна пенсия за човек, който се е осигурявал в УПФ - 40 години за мъжете, 37 години за жените, обобщи Христов. 

Всички гледни точки чуйте в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Богдан Петрунов в студиото на предаването „За здравето”

Акад. Петрунов: Логистиката е много важна при ваксинацията срещу Covid-19

„Логистичният подход при масовата ваксинация срещу Covid-19 е много важен, защото става дума за хиляди хора“, това посочи в „Хоризонт до обед“ имунологът академик Богдан Петрунов. „Много важно при тази ваксинация е да са създадени подходящите условия за съхранение на съответната ваксина, защото всяка една от тях се пази при различни..

публикувано на 02.12.20 в 11:23
Николай Шарков

Д-р Николай Шарков: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.  Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.  Шарков..

публикувано на 02.12.20 в 08:08

Домашният оксиметър - довчера непознат, сега с огромен ръст в продажбите

Малки устройства за измерване на кислорода в кръвта позволяват показателят да се следи в домашни условия. Оксиметърът спечели голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора с белодробни заболявания. Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания,..

публикувано на 01.12.20 в 13:03

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42
Анри Кулев

Анри Кулев: Ние сме племе, водено от демони, никаква ваксина няма да ни спаси от тях

" Всеки е затворен в избирателната урна, това е голямото послание, че ние сме жертва и на политиците, които успяват да насадят в главите ни собствената си величавост ", така художникът проф. Анри Кулев коментира пред БНР своята карикатура на настъпилото объркване в обществото по време на пандемия. По думите му въпросите, които следват, са що за хора..

публикувано на 29.11.20 в 12:15

Започна национално проучване за достъпна среда в университетите

Националното представителство на студентските съвети започна инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”. Целта е да се събере информация от цялата страна за достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, с нарушени зрителни, говорни или..

публикувано на 27.11.20 в 11:05

Павлета Алексиева: Държавата да предвиди адаптирани за социалните предприятия мерки

Държавата трябва да подкрепя социалните предприятия, независимо дали сме в криза или не, за да се развива тяхната екосистема през следващите години. Това мнение изрази пред БНР  Павлета Алексиева, програмен директор на Центъра за нестопанско право. Днес центърът организира онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на..

публикувано на 27.11.20 в 09:34