Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Подкрепа за 200 младежи, напускащи социални институции

Деница Аврамова
Снимка: Здравко Петров

200 младежи, които напускат алтернативна грижа, ще бъдат подпомогнати по проекта „Пътеки към свободата“, по който работи „SOS Детски селища България“. Стойността на проекта е около 200 хиляди лева. Той ще се изпълнява до 2023 година.

Проектът „Пътеки към свободата“ има за цел да подкрепи млади хора, които напускат различни форми на алтернативна грижа, различни центрове за настаняване, приемни семейства. Когато те станат на 18 години, те трябва да напуснат тази алтернативна грижа и да започнат свой самостоятелен живот и точно този момент е изключително ключов, труден за тях. Затова ние реализираме този проект, с който искаме да подкрепим 200 млади души, на които им предстои да започнат новия предизвикателен етап от своя живот. Да ги подкрепим, за да се случи този преход малко по-плавно, без излишен стрес, тревога, страх и всичко, което съпътства човек в тази възраст“, каза в предаването „Рано в неделя“ Деница Аврамова, координатор на проекта и част от отдела „Развитие на програми“ в „SOS Детски селища България“.

Младежите търсят подкрепа основно за заплащане на наема за жилище и за завършване на курсове за придобиване на квалификация.

Повече от половината молби, които ние получихме през първия кръг, бяха за подкрепа за намиране на квартира и за плащане на първоначалните наеми. Заедно с това на второ място младите хора имат нужда от подкрепа за образованието. Имаме няколко младежи, които заявиха професионални курсове за придобиване на свидетелство за професионална квалификация. Това бяха готварски курсове, сладкарство, чужди езици, английски език. Няколко човека записаха курсове за компютърна грамотност, която много се търси, особено в условията на тази ситуация в България“, допълни Деница Аврамова.

Проектът е финансиран от фонд „Активни граждани“, по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

„Това е начинът за финансиране на всички тези дейности с цел да се подобри цялостното състояние и на младите хора, които напускат грижа, с цел да ги подкрепи, за да се борим срещу най-различни социални проблеми, с които те се сблъскват като - изолация, като ниски доходи, работа в сивите зони“, подчерта Аврамова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старинна къща в град Хайфа от преди столетие привлича посетители

Старинна къща, запазила атмосферата на град Хайфа от преди столетие, привлича посетители. Тя е като самотен остров сред район на ултра-религиозни евреи, но успява да се впише. През 1925 година я е построил ландшафтния архитект Херман Щрук, преселник от Германия, по проект на знаменития за времето си архитект Александър Бовелд. Там за пръв път в Хайфа е..

публикувано на 01.12.22 в 14:19

Във Враца започва празнична суматоха. Палят светлините на коледната елха

Тази вечер във Враца ще запалят светлините на 10-метровата елха. Това е началото на коледно-новогодишните празници в града. От днес до първия ден на следващата година са предвидени над 30 прояви за малки и големи. Мястото на събитията е пищно украсеният в златно, зелено и червено градски площад . Край елхата има коледен базар,..

публикувано на 01.12.22 в 10:45
Дилян Манолов

Психологът Дилян Манолов ще участва в конференция за менталното и психическо здраве в Мароко

"Социална и поведенческа промяна е инструмент, който се използва от УНИЦЕФ и от ООН за промяна на нагласите в обществото", каза за БНР Дилян Манолов, доктор по психология, съосновател на Фондация "Визионер". Той е единственият млад лидер в Европа, който ще участва в конференция, посветена на менталното и психическо здраве в Мароко от 5 до 9 декември...

публикувано на 01.12.22 в 10:27
Стоян Георгиев

Депутатът Стоян Георгиев съхранява част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър

Част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър, свален през Втората Световна война, намерена край силистренското село Поляна, съхранява народният представител от „Продължаваме Промяната“ Стоян Георгиев. Във Враца отбелязват годишнина от бомбардировката през Втората световна война По серийния номер той успява да намери информация за самолета от..

публикувано на 28.11.22 в 17:00
Георги Стоилов

Георги Стоилов: Електротехник по образование, който се занимава с копаничарство

"Електротехник съм по специалност, работил съм като електротехник и сега поправям печки, бойлери. От около 30-40 години се занимавам с копаничарство ", каза за БНР Георги Стоилов, който е на 77 години и живее във Враца. Той заяви: "Веднага ти доставя удоволствие, защото излиза от ръцете ти". Иван Алексиев: Родното място за мен е първо и..

публикувано на 28.11.22 в 14:16
Отец Стилиян Табаков

На 30 ноември 2022 православната църква почита Свети Андрей Първозвани

"Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че Свети Андрей Първозвани е проповядвал по българските земи и че ние го имаме за един от 12-те Апостоли, който е закрилник на българската православна църква", каза за БНР отец Стилиян Табаков от столичния храм "Свети Андрей Първозваний". В храм "Св. Апостол..

публикувано на 28.11.22 в 12:34
Иван Панайотов

„Търновци, прославили България“ - книга за 50 забележителни личности

50 забележителни личности – родени, или неразривно свързани с Велико Търново, увековечи в книга Иван Панайотов. Историк по образование и бивш заместник-кмет на Велико Търново, Джовани, както го познават великотърновци, е посветил близо 30 години на изследователския труд по събиране и издирване на данни за хора, прославили старата ни столица и..

публикувано на 26.11.22 в 17:38