Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Майка на младеж с аутизъм: Синът ми не осъзнава ситуацията и не търпи маска

Три организации искат среща със здравния министър за маските и хората с увреждания

Надежда Цекулова: МЗ се среща неколкократно с ресторантьорите, не откликва на нуждите на хора със специфични потребности

Общинската полиция в София засили контрола за носене на маски в градския транспорт на столицата.
Снимка: БГНЕС

Три правозащитни организации, които работят в сферата на защитата на правата на хората с увреждания – Българският хелзинкски комитет, Екип Лайкучка и Общност МОСТОВЕ искат среща с министъра на здравеопазването по повод специфичните потребности на хората с увреждания при въвеждането на противоепидемичните мерки. Трите организации огласиха апел, в който заявяват, че има нужда обществото, журналистите и най-вече управляващите да обърнат внимание на факта, че има лица, които не могат да носят предпазни средства. Това не е каприз, това е абсолютно невъзможно за някои хора и те имат право да бъдат чути, се казва в позицията.

Този апел не бива да се тълкува като опит да се дискредитира мярката носене на маски, подчерта пред БНР Надежда Цекулова от Българския хелзинкски комитет. „Има една, не много голяма група от хора, които не могат да го направят. Много държави са отчели този факт и тази група от хора е изрично упомената в техните документи, с които се обяснява кои са групите, които са изключени от дадена мярка.“

Така според Цекулова би било съобразено обективното състояние на хората с увреждания, някои от които, макар и пораснали, не осъзнават смисъла на мярката носене на маска и затова могат да бъдат приравнени с децата под 6 години, за които това не е задължително.

Това потвърди Цветелина Първанова от Общност МОСТОВЕ, която е майка на младеж с аутизъм. „Когато посещавам разни институции, винаги ми се отказва достъп поради причината, че синът ми не осъзнава ситуацията и не търпи маска. Аз се чувствам много зле. Като отида някъде, винаги съм връщана. Това много ме натоварва. Тази ситуация за мен е много тежка“, разказа майката и поясни, че отчитане в потребностите на хората с увреждания би й дало правото да си придвижва свободно, а не да се крие като престъпник. 

Майката на младежа пита здравния министър защо няма разписана наредба, в която ясно да се упоменават категориите лица, за които носенето на маска  е невъзможно по обективни причини. „За да се знае и да ни пускат навсякъде. Аз нямам на кой да го оставям да го гледа. Като го заведа в магазин, ме връщат. Търся приятелки, на които да го оставям примерно за 15 минути, за да вляза в магазин да си напазарувам.“

Надежда Цекулова посочи, че правозащитният сектор е готов да подпомогне МЗ с експертиза при оформянето на подобни изключения от правилото. „Има определен начин, по който хората, имащи право на подобно изключение, могат да го удостоверят – с определен документ“, допълни тя и даде примери от практиката на други европейски страни.

Поставянето на хората с увреждания в ситуация на извънреден и допълнителен контрол е форма на непряка дискриминация, смята Цекулова. През първите месеци на ограниченията – март и април, хората с увреждания понесоха много голяма тежест, тъй като мерките не бяха съобразени с техните специфики, изтъкна още тя. „Това, за което настояваме в момента, е да се направи максималното това да не се повтаря.“

Според Надежда Цекулова здравното министерство демонстрира неглижиране към хората с увреждания.

Министерство на здравеопазването се среща неколкократно с представителите на рестораньорския бизнес, но от месеци насам не отговаря на запитванията на организации на хора с увреждания.“

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как картите променят света

Атласи, карти и глобуси са универсалните средства за общуване на хората открай време. Те могат да бъдат разчетени и разбрани от всички, които говорят един специфичен език – на картографията . Старите карти и глобуси казват много за начина, по който някога хората са възприемали света. Дали това важи с пълна сила и за днешните? За картите..

публикувано на 04.12.20 в 16:20

Надежда Сучева: Социалният живот на Централната баня е ключов при нашия проект

„Ние решихме да се обединим около това да възстановим банята отново във вида, в който е била, правейки минимални намеси “. Това каза в „Хоризонт до обед“ архитект Надежда Сучева от Гражданско движение „Историческа баня“, вторият от трите класирани екипа по архитектурния конкурс за реконструкция на Централните минерални бани в София.   „Когато..

публикувано на 04.12.20 в 11:26

Туризмът в плен на пандемията

Много хора, платили екскурзии и ваканции за 2020 година, не успяха да ги осъществят заради пандемията от коронавируса. За туроператорите остана ангажиментът да върнат парите, да предложат ваучери със срок на валидност 2 години, нова дата или туристически пакет на своите клиенти. Ежеседмичните промени в условията на пътуванията, изисквания за..

публикувано на 04.12.20 в 10:50

Доброто е заразно

„Заедно с доброволци от БЧК ние сме подготвили топла рибена супа за социално слаби хора в Пазарджик“ , това каза в „Преди всички“ Даниел Капсъзов от мотоклуб „Синовете на вдовицата“ във връзка с инициативата „Супа на две колела“, насочена към самотни и бедни  хора. „Ние искаме да подпомогнем и на хора, които заради пандемията останаха без..

публикувано на 04.12.20 в 10:15
Пламен Карталов

Акад. Карталов: Всеки театър да поеме отговорност и да не допуска спиране на едно живо изкуство

"Всички театри в Европа работят, с изключение на няколко държави", каза пред БНР акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Той уточни, че институцията, която ръководи, е член на организацията "Опера Европа" и постоянно са във връзка с оперите на другите държави. "Много лесно е да бягаме и да се отказваме. Въпросът е как..

публикувано на 03.12.20 в 17:52
Красимир Кънев

Красимир Кънев, БХК: Няма външен контрол върху психиатричните болници и социалните домове

„ Докладът на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа е шокиращ и показва влошаване на ситуацията . Една от причините е драстичното понижаване на статута на социалните работници и на лекарите психиатри. От 2014 година психиатричните болници и социалните домове функционират при една пълна непрозрачност... Това публично..

публикувано на 03.12.20 в 10:33
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Георги Дичев: Все повече хора ни търсят с молба за разсрочване на задълженията

„ Опитваме се да поставяме обществения интерес на първо място . Нашата професия е с публични функции и държавата ни е създала да вършим дейност от нейно име“. Това каза пред БНР председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев по повод 15-годишнината от създаването на професията в България.  По думите му в такава икономическа..

публикувано на 03.12.20 в 09:53