Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Езикът на омразата не е личен, а социален проблем

Снимка: Pixabay

Да погледнеш в очите на непознат, да го усетиш близък, да научиш нещо съкровено за него е като влизане в обувките на другия.  

Глобалното креативно студио за социално въздействие Fine Acts предлага социален експеримент, свързан с езика на омразата.

Този социален експеримент се базира на известно проучване, според което можеш да се сближиш с непознат човек, ако го гледаш в очите в продължение на 4 минути. Доста социални експерименти са правени през годините по света, доказвайки това твърдение, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Ани Алексиева от Fine Acts.

Затова освен на гледането между двама непознати в мълчание те залагат и на човешката история. Докато двамата се гледат в очите в продължение на 4 минути, в слушалки чуват историята на човека срещу себе си. Реакциите са много емоционални – на емпатия, надежда, близост и доброта, разказа Ани Алексиева пред БНР.

Продукцията се появява в момент на брутална агресия срещу различията, като последни примери са побоят над деца при хомофобска акция в Пловдив, както и смъртните заплахи срещу гей активисти в града.

„В експеримента ние виждаме автентичните реакции на хората, които показват промяна към отсрещния човек, изненада, абсолютно органична емпатия. Те не са предупредени, че ще слушат история, която е свързана с тази тема.“

Моментът на споделяне на ранимостта е много личен. Включилите се в експеримента, представяйки личната си история, разказват и историята на още хиляди хора, които ежедневно и системно са подлагани на език на омразата, подчерта Ани Алексиева.

Езикът на омразата не е личен проблем, той е социален, обществен проблем и засяга страшно много хора в България“, коментира тя.

Не се опитваме да стигнем до най-крайните хора, а до онези, които си задават въпроси, поясни Павел Кунчев, един от съоснователите на глобалната платформа, социален предприемач с опит в маркетинга и рекламата, съосновател и на Time Heroes.

По много теми, които ни разделят като общество и са по-пиперливи, не можеш винаги да достигнеш до всички по ефективен начин, но е много важно да си дадем сметка, че екстремните елементи в едно общество са много малка част, макар да са много шумни и понякога да успяват да доминират, изтъкна Кунчев.

Още за инициативата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56
Хераклея Синтика

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито.  Първите стъпки..

публикувано на 26.11.20 в 12:02

С порастването децата с проблеми в развитието се социализират все по-трудно

Седемгодишната Елица от Хасково е със синдром на Даун. Момиченцето учи в първи клас на СУ „Васил Левски“ и за изтеклите два месеца се е интегрирала добре в масовата паралелка. Елица посещава и ресурсен учител, с нея се провеждат специални занимания. Елица е третото дете в семейството, чакано и желано. Трябвало да се роди на 24 декември и да бъде..

публикувано на 25.11.20 в 13:22
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска след прекаран Covid-19: Такава безпомощност никога не съм чувствала

Най-старата белодробна болница у нас - тази в Троян, беше една от първите, която започна да приема за лечение през пролетта пациенти с коронавирус. През всичките тези месеци от началото на пандемията медиците там излекуваха много болни. Сред пациентите на лечебното заведение се оказа и управителят му д-р Цветомила Дудевска. Тя също се разболя,..

публикувано на 25.11.20 в 11:16
Фоайето на Централна железопътна гара през 1976 година

Търсят се доброволци и дарители за "Български визуален архив“

Фондация "Български визуален архив“ представя фотографии, които свидетелстват за историята, хората, архитектурата в България през XX век. В основата му е изграждането на дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки, абсолютно безплатно с уредени авторски права под лиценза на Creative Commons 4. Дигиталният архив представлява..

публикувано на 25.11.20 в 10:12

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков от Канада дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19