Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в Тбилиси е спокойна след вчерашния протест на опозицията

Снимка: БТА

Обстановката в Тбилиси е спокойна след вчерашната протестна акция на опозицията, която не признава резултатите от състоялите се в събота парламентарни избори, на които победи управляващата партия "Грузинска мечта-демократична Грузия", предаде ТАСС.

Протестиращите, които снощи излязоха на митинг пред сградата на парламента, останаха там през цялата нощ, но тази сутрин се разотидоха и дадоха възможност на полицията да открие движението по булевард "Руставели".

Бяха премахнати палатките от тротоара пред парламента, разпънати там през нощта. Представители на опозицията казаха, че ще се съберат край сградата и тази вечер, но не посочиха точно време. Те планират още да проведат мащабна акция на 7 ноември.

В другите райони на столицата, разположени далече от епицентъра на протестите, обстановката тази сутрин е обичайна - хората отиват на работа, общественият транспорт работи нормално.

Политическите партии, които не признават за законни изборните резултати, днес ще продължат взаимните си консултации, за да изработят единна стратегия на борбата със сегашната власт. Повечето от 9-те партии, които преодоляха 1-процентната бариера и влязоха в новия състав на парламента, смятат, че са длъжни да бойкотират първото му заседание.

Партията "Европейска Грузия - движение за свобода", която преодоля бариерата с 3,78 процента, поиска време, за да формира своята позиция и обеща днес да обяви дали ще влезе в новия парламент.

Изборите в събота се състояха по смесена система: 120 депутати бяха избирани по пропорционална система, а 30 - по мажоритарна.

В изборите за 150-те депутатски места участваха общо 48 партии и два политически блока. След преброяване на всички бюлетини управляващата партия събира 48,15 на сто от гласовете, следвана от блока "Единна опозиция - Силата е в единството", в който влиза и Единното национално движение на бившия прозападен президент Михаил Саакашвили с 27,14%.

От 30-те едномандатни окръга само в един води опозиционен кандидат, а в 14 окръга кандидатите на "Грузинска мечта" побеждават още в първия тур с над 50 на сто от гласовете. В 16 едномандатни окръга ще има втори тур.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище. Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38