Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на Коалицията за медийна грамотност:

Учителите не познават достатъчно инструментите за онлайн обучение

Имат нужда от квалификация как да работят ефективно в интернет среда

Снимка: Ани Петрова

Дистанционното обучение не е довело до развитие на медийната грамотност сред учениците, това сочи проучване на Коалицията за медийна грамотност.

Учителите са пренесли преподаването в класната стая на принципа copy – paste в дигитална среда, то не се е обновило с онлайн ресурси, обясни пред БНР Антоанета Василева, която отговаря за програмата „Дигитална медийна грамотност“ на Асоциация „Родители“. Василева е член на УС на Коалицията за медийна грамотност, специализирала е международно право и права на човека в Швеция и Канада.

Задачата била да се установи дали децата са получавали задачи за екипна работа, за намиране и сравняване на източници и създаване на съдържание като ключови дейности за интернет средата, обясни Василева.

Само половината преподаватели са използвали официалната платформа на МОН за дистанционно обучение, сочи изследването. Това се определя като недостатък, защото не са били в действие инструментите, които Microsoft Teams и Google Classroom предлагат.

Всеки десети анкетиран е отговорил, че използва единствено Вайбър или Фейсбук, за да комуникира с учениците или да им преподава чрез тях. Това наистина е вредно. Ние разбираме, че Вайбър и Фейсбук са най-познати на учителите, на всички хора на практика като комуникационен канал. Това създава страхотни рискове за децата и създава предпоставки учителите да стимулират деца под 14 години да използват Фейсбук. Вайбър, който е най-незащитеното за деца приложение, то пък е от 18 нагоре“, коментира Антоанета Василева в предаването „Хоризонт до обед".

Истинското онлайн обучение, което развива умения, е свързано с интеракция, която учителите не са овладели, показва още проучването.

Антоанета Василева уточни, че около половината от учителите са давали задачи за работа в екип, без да обяснят как се случва това в онлайн среда.

Учителите имат нужда от продължаващо обучение и квалификация, за да използват всички онлайн инструменти при дистанционно обучение.

Необходимо е да се промени целият модел на преподаване, за да имаме грамотни дигитални граждани, които да дърпат страната ни напред, обобщи Антоанета Василева. 

Интервюто с Антоанета Василева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За нуждата от вяра извън политическите страсти

Политически совалки, шоу програми и материален лукс владеят ежедневието днес, но имами ли време за ближния, за другия до нас, готови ли сме да дадем, преди да вземем? -  За християнското учение в съвременния живот говорим с две дами, посветени на богословието в думи и багри. Марина Йорданова е иконограф и член на Българското..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39