Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите на протест на професионалния си празник

| обновено на 08.11.20 в 19:51
Снимка: Виктор Бистрев, БНР

Хиляди служители на МВР излязоха днес  - в деня на професионалния си празник - 8 ноември, на протест в центъра на София с искане за увеличение на заплатите с 30%. Причината за недоволството стана постановление на Министерския съвет, с което възнагражденията в няколко администрации се вдигнаха с до 30 на сто, защото са на първа линия в борбата с коронавируса

Изключването на МВР от този списък и обещанието за 15 процентно увеличение от първи януари доведе до недоволство. 

През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. След разговорите, в които се е включил и премиерът Бойко Борисов, стана ясно, че възнагражденията на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина. Въпреки това от Синдикалната федерация на служителите излязоха на протест в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“. 

Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР:

„След като Министерски съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и е факт това със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия, естествено, че няма да отстъпим. Меко казано сме обидени, затова колегите от цялата страна днес се събират, направихме предупредителни протести и ще продължим, докогато ни се обърне внимание и се удовлетворят нашите искания“.

Вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че също смята, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение:

„Категорично трябва да се увеличат, вече въпрос на възможности е на самата държава, на финансовите разчети, на ситуацията, в която в момента се намира цялата страна, какви са възможностите“.

От юли месец насам не само заплатите стояха в нашия фокус, а и други условия, при които работят полицейските служители. Да не забравяме, че се промени много бързо Законът за МВР и се даде възможност на над 13 хиляди служители, които през работните дни на седмицата полагат извънреден труд, той да се заплаща“.

Според Христо Терзийски с добавките и допълнителния труд реалното увеличение на някои от служителите ще надхвърли 20 на сто.

По-рано Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира:

„Съгласете се, че на фона на тези до 30 процента, за които става дума в постановлението, едни 10 процента за нас звучат наистина малко обидно“.

Служителите на МВР протестираха на професионалния празник на полицията  - Архангеловден. Протестът прерасна в шествие, което премина покрай Министерството на финансите и достигна сградата на Народното събрание.

Преди началото представители на синдикатите в МВР поднесоха венци пред паметника на загиналите полицаи. По-рано през деня това направиха и от професионалното и политическо ръководство на вътрешното министерство.

БТА

Солидарност с исканията на полицаите бе изразена на протестна акция на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива".

По повод празника си служителите на органите на реда бяха поздравени от премиера Бойко Борисов.

„На професионалния празник на полицаите искам да им благодаря, че в тези тежки месеци заедно с лекарите са нашата най-силна опора. Преживяха и изтърпяха много. Винаги бяха на първа линия срещу вируса, където рискът е най-голям. Далеч от дома и семейството. Но дори и за миг не отстъпиха. Дори когато бяха атакувани от провокатори. Пожелавам им здраве и сили, за да продължим заедно да се борим срещу престъпността и контрабандата. Полицаите имат моето огромно уважение и ангажимент непрекъснато да подобряваме условията им за работа“, написа той във Фейсбук.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави полицаите за празника им и посочи, че исканията им са основателни:

„Честит професионален празник на българските полицаи. Приемете нашето уважение за труда ви. Обществото ни има нужда от вашата непоколебимост в борбата с престъпността, корупцията и несправедливостта. Заслужавате достойно заплащане и по-добри условия за работа. Пожелавам ви здраве и сили“.

Президентът Румен Радев също поздрави българските полицаи по случай професионалния им празник.

На служителите на реда държавният глава пожела здраве и благополучие, както и воля и кураж да бъдат истинска опора на обществото и силен съюзник в борбата с престъпността.

Изпълнявайте своя нелек дълг пред обществото и държавата с чест и достойнство, като защитавате и издигате авторитета на българската полиция, заяви Румен Радев.

Държавният глава призовава българските полицаи да не губят стремежа си към професионално развитие и успешно да се справят с предизвикателствата в своята работа в подкрепа на гражданите и обществото. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15