Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пътека през времето" с проф. Димитър Чолаков

Снимка: Евтим Петков

По "пътеката през времето" премина проф. Димитър Чолаков, който представи в художествената галерия в Търговище своя изложба живопис.

В "Пътека през времето" творецът показва избрани произведения от 1969 година, когато започва обучението си в Софийската художествена гимназия през Художествената академия до днес.

Сред изложените близо 60 картини имаше и рисунки от ученически практики, други от студентските години, когато художникът е бил ученик на Светлин Русев.

"Работата с младите художници, кандидат-художници е изключителна отговорност, защото всичко това е двустранно, защото виждаме много мотивирани млади хора и ние трябва да отговорим на изискванията им", каза проф. Димитър Чолаков. 

Проф. Георги Колев е един от близките приятели на проф. Димитър Чолаков.

"Интересното е, че с проф. Чолаков се познаваме от далечната 1989 година, от Москва и повече от 30 години ни свързва приятелство. След това живота ни свърза в още по-приятна обстановка, повече от 22 години с него сме заедно преподаватели в шуменския университет, в педагогическия факултет. Проф. Чолаков е два мандата заместник-декан, ръководител катедра. Като човек той е невероятен и студентите го боготворят".

На изложбата на проф. Димитър Чолаков присъства и четвъртокурсничката Жения Стоянова.

"Всички спомени са ми най-хубавите, не мога да си избера един и да кажа този спомен ми е най-хубав. Той е прекрасен човек - учител, професор, човек".

Сред най-верните почитатели на изкуството е кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

"Добрият човек е и добър художник, добър творец".

Художникът Пламен Проданов, директор на галерия "Никола Маринов", домакин на изложбата,  коментира:

"Изпитвам чувства на вълнение поради няколко причини, една от които е, че на човека, на твореца, на художника, на когото откриваме сега тази вечер изложба е един от виновниците аз да дойда и да остана в Търговище, от друга страна той като дългогодишен директор на художествената галерия "Никола Маринов" е бил и мой началник и трета причина, че сега раздава своите знания и умения на младите студенти в университета "Епископ Константин Преславски".

Издателят на вестник „Търговищки новини“ и дългогодишен журналист Божидар Николов познава проф. Димитър Чолаков от юношеството и познава родителите му, които са били журналисти.

Един талантлив, но и скромен в своето гражданско поведение, негови произведения са в галериите на всички големи градове в Европа. Той е неспокойна душа, постоянно пътува, постоянно нещо върши, много вярва в младите хора, които са постоянно около него“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05
Донка Шишманова

Помните ли... оперетната прима Донка Шишманова?

На 14 април голямата наша оперетна примадона Донка Шишманова можеше да отбележи своя 90-годишен юбилей, но си отиде от този свят преди две години. Можем само с носталгия да си спомним за нейните прекрасни героини, които сме гледали на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.  Винаги съм си представяла оперетната примадона точно..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

Сборник, посветен на вековния юбилей на Лиляна Бочева, ще бъде представен на тържествен концерт

На 13 април, само ден след вековния юбилей на хоровата диригентка Лиляна Бочева, в столичната камерна зала "България" от 16 часа ще се съберат верните ѝ бодросменци, за да почетат незабравимата си дългогодишна ръководителка. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. Тя поема ръководството на световноизвестния детски хор „Бодра смяна“ след смъртта на..

публикувано на 12.04.24 в 19:50
Лиляна Бочева и хор

Спомен за хоровата диригентка Лиляна Бочева

Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева - изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ - една от емблемите на българското детско хорово пеене.  Трудно ми е да говоря без емоции за нея - цялото ми детство премина през този забележителния хор, станах музикант благодарение на..

публикувано на 12.04.24 в 19:38
Дуо

Дуо "Атмосфери" представя нова версия на творба от Брамс

Клавирното дуо "Атмосфери", носител на наградата "Олга Камбурова" 2020 на предаването за класическа музика "Алегро виваче", започна поредица от концерти със симфонични оркестри в различни български градове.  За първи път в България Александра Дичева и Мила Михова представят Концерт за пиано на четири ръце и струнен оркестър - съвременна транскрипция по..

публикувано на 12.04.24 в 18:34
Феникс Върбанов

Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека

Среща в "Нощен хоризонт" с истинското изкуство и стремеж за откриване на  вдъхновение за всеки по своята душевна и емоционална пътека .  Гостува  художникът Феникс Върбанов с "Пулсации" в едно пътешествие към вътрешния свят на човека , към магичния Космос, който се разкрива при досега с неговите творби. Покана за откриването на  една..

публикувано на 11.04.24 в 16:59