Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Карлово - липса на кадри и молби за напускане

МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово
Снимка: МБАЛ „Д-р Киро Попов“

Управителят на болницата в Карлово д-р Христо Пелев да бъде отстранен от ръководния пост поиска областният управител Дани Каназирева след среща, свързана с тежката ситуация в инфекциозното отделение на лечебното заведение. Според нея проблемите в болницата в Карлово не са от вчера, не са кадрови, а липса на мениджмънт и комуникация между управителя д-р Пелев и персонала. Управителят на болницата обясни, че лекари има, но те не желаят да работят само в Covid отделението.

В инфекциозното отделение липсва персонал, болните се обслужват от единствения инфекционист д-р Анета Милушева, а старшата сестра се готви да напусне. 29 са пациентите с коронавирусна инфекция в отделението, а сред тях са и анестезиологът на болницата и заместник-кметът Стойо Карагенски. 

"Нямаме човешки ресурс, който да обгрижва и да лекува такъв брой пациенти", каза пред БНР д-р Милушева и посочи, че е подала заявление на 2-ри ноември за преназначаване от началник на ординатор, което е и предизвестие, ако не бъде изпълнено - ще напусне болницата. Тя обясни, че има заповед за разкриване на още 31 легла към съществуващите 10 легла на инфекциозното отделение, плюс 6 интензивни. 

"Имаме разкрити 6 интензивни легла за лечение, които на практика ги няма. За мен е огромен стрес и отговорност, когато някой болен се влоши и трябва да бъде преместен на такова интензивно легло, да бъде преместен в Пловдив, но за да бъде извозен с линейка там, трябва да има уговорено конкретно легло в конкретна болница. Това е огромен залог с човешки живот, аз съм в безизходица", сподели тя и посочи, че вече интензивните легла в пловдивските болници са заети.

Д-р Милушева заяви, че още преди 2 години е поискала оставката на управителя на карловската болница. 

Председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров заяви в предаването "Преди всички", че има тежък проблем с кадрите в болницата:

"Най-бързо трябва да се обединят усилията на всички лекари в болницата, за да може да се реши проблемът с недостига на кадри. На срещата с областния управител Дани Каназирева стигнахме до решението тежките случаи да бъдат извозвани в болници в Пловдив". 

Той подчерта, че предстои общинското ръководство да излезе с решение за поисканата оставка на д-р Христо Пелев от областния управител:

"Това решение трябва да бъде добре обмислено, защото в този момент всеки един кадър в здравната система ни е необходим. Да не се случи така, че да създадем по-голям проблем в болницата". 

Тодоров посочи, че очакват в болницата да бъдат изпратени двама студенти по медицина в 6 курс - стажанти. 

По думите му Общината винаги е помагала на болницата, а карловските лекари са професионалисти и ще се справят с тази тежка ситуация.

Интервюто на Лора Търколева с д-р Анета Милушева и Доньо Тодоров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35