Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Кючуков: Блокирането на Северна Македония поставя България в международна изолация

Тази идея компрометира приоритета на председателството ни на Съвета на ЕС

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Аз съм скептичен към самата идея за блокиране на преговорите на Северна Македония с ЕС, защото това работи изцяло в полза на македонизма и генерира много сериозни антибългарски настроения в нашата съседка и поставя България в международна изолация - в рамките на Европейския съюз и в региона, компрометирайки собствения ни приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС за присъединяването на Западните Балкани". Това заяви пред БНР Любомир Кючуков, дипломат и директор на Института за икономика и международни отношения.

"Боя се, че ситуацията е блокирана - както по отношение на кандидатурата на Република Северна Македония (РСМ), а за съжаление и на Албания, така и от гледна точка на двустранните отношения, което е негативен елемент", коментира още той.

По думите на дипломата в двустранните отношения няма разбирателство, защото те са функция на политическото говорене:

"В момента диалогът и на дипломатическо ниво е изключително затруднен", подчерта той и беше категоричен, че трябва да се търси диалогът.

Кючуков обясни, че договорите на Северна Македония с Гърция и с България са коренно различни:

"Гърция се опитва да докаже, че между нея и РСМ няма нищо общо, а ние се опитваме да докажем, че всичко ни е общо, затова при нас това е въпрос на процес, защото става дума за съзнанието на хората".

Проблемите на Гърция приключват с подписването на договора с РСМ, а решаването на проблемите между България и Северна Македония започват с подписването на договора и на неговата основа:

"Това е договор, който дава основата, защото без него България нямаше да има дори никаква възможност да постави въпроса в ЕС".  

В предаването "Преди всички" Любомир Кючуков коментира и предстоящата видеоконференция "Балканите в стратегическата визия на Китай":

"Комунистически Китай като лидер на глобалния капитализъм - само тази парадоксална тенденция е достатъчна, за да илюстрира необходимостта от задълбочени анализи и обсъждания по темата".

Интервюто на Лора Търколева с Любомир Кючуков и репортаж на Кирил Фалин в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хайко Маас

Интересите на България да са защитени, за да продължи евроинтеграцията на Северна Македония

Интересите на България по отношение на Република Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да продължи процесът по евроинтеграция и Европейският съвет не може да решава двустранни въпроси. Това заяви министърът на външните работи Хайко Маас..

обновено на 09.11.20 в 16:30

София и Скопие ще продължат да търсят общо решение по откритите въпроси

Премиерите на България и на Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев са провели днес телефонен разговор, на който са заявили намерение за намиране на решение по откритите двустранни въпроси, съобщава БГНЕС, като цитира агенция МИА. В..

обновено на 08.11.20 в 18:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски удари срещу Украйна, силите на Киев са свалили над 30 дрона

Русия е извършила снощи широкомащабни въздушни удари по Украйна. Сред целите са били Киев и западната област Лвов. В Кривой Рог в източната част на страната са били ранени 17 души, включително член на спасителен екип. Местните власти твърдят,..

публикувано на 20.10.24 в 11:37
Олга Керелска

Олга Керелска, ВСС: Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС

Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС - тя се изразява в това, че в разпоредбата на параграф 23, алинея 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията се въведе временна забрана настоящият състав..

публикувано на 20.10.24 в 11:11
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената

"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на..

публикувано на 20.10.24 в 10:46

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин...

публикувано на 20.10.24 в 09:08