Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В капана на насилието

Снимка: Pixabay

Как се справят жените, претърпели насилие в семейна среда и успяват ли да осмислят модела на зависимост, за да не го повтарят в следваща връзка? #ЖенитeSurvivors е инициатива на фондация Emprove, която осигурява дългосрочна подкрепа за жени, претърпели насилие.

„Такава група дава сили. Ние сме жени, които виждаме нещата отвъд насилието и какво следва", казва Михаела Ангелова, която споделя своя опит на преживяла връзка с насилие жена. Важно за нея след работата в група е да види, че „животът след такава връзка го има и е много по-стойностен, свободен“.

Не става дума само за физическо насилие. Невидимите белези на жените, преживели токсична връзка, могат да бъдат както икономически и социални, така и психологически. 

„Първите знаци, заблудите, в които влизаме - много време е нужно, за да се осъзнае, че това не е любов, а скрито насилие под думи, под действия. Отнема време и когато имаш хора, които да ти бъдат огледалото в този момент, да имаш възможността да погледнеш отстрани картината, това ти помага да видиш накъде върви тази връзка и това добре ли е за теб“, разказа Валентина Димитрова, която е терапевт във фондация Emprove.

Кои са първите знаци, че си във връзка с насилник? Забележки към външния вид, които стигат до ултиматум какво да обличаш, часове за прибиране, настояване на обяснения защо жената закъснява, постепенно изолиране от приятели и близки и бавно и постепенно обезценяване на всичко, което тя прави - върху тези маркери обръщат внимание терапевтите. 

Защо толкова трудно се излиза от омагьосания кръг на насилието? В един момент жената бива изцяло подчинена. Започвайки да се чувства безпомощна, тя представа да разчита на приятели и близки, от които се е дистанцирала и остава усещането за зависимост от насилника. Перспективата за тръгване изглежда по-страшна, отколкото самото насилие.

Манипулацията се случва на много нива – през грижата, икономическата зависимост, през мантрата „никой няма да те обича така, както аз те обичам“ и ревността, поясняват Михаела Ангелова и Валентина Димитрова. 

Първата, най-значима крачка е да признаеш, че нещо не е наред и да потърсиш помощ, категорична е Михаела Ангелова. „Тази група ти дава енергия, сила. Това е пространство, в което можеш напълно да бъдеш себе си. Все още в обществото стои тази тема като табу – с насилието, съпроводена е с вина и срам.“

Мъжете много по-рядко търсят помощ, споделят от опита си във фондация Emprove. Мъжът и жената във връзка, основана на насилие, имат механизъм за „закачане“ един за друг, допълва Валентина Димитрова. Ако не се разбере този механизъм и не се осмисли моделът, то той се повтаря при следваща връзка. 

Повече по темата - в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40
Изглед отвътре в One Book Bookstore

One Book Boostore: Прът в колелото на многотията

НЯМАШ ИЗБОР Това е мотото на One Book Boostore - книжарница, в която се продава само една книга. Автор на ексцентричната идея и неин реализатор е Йордан Радичков - внук на големия писател.  Отидохме да видим какви ги е сътворил до парка Заимов в центъра на София.  „Разполагаме с една книга, можеш да разгледаш..

публикувано на 14.01.21 в 20:03
Бездомникът Цвятко от Габрово

Млад мъж спаси бездомник в Габрово, вече има подслон

История за доброто, което обединява хората, развълнува мнозина в Габрово.  Млад мъж пое инициативата в помощ на бездомник, който от години е без покрив. И в жега, и в студ е на главната пешеходна улица в града , в компанията на своите четириноги приятели. Силвето, Черньо, Сара и Тошко са приятелите на Цвятко от улицата. Кучетата го следват..

публикувано на 13.01.21 в 07:16

Магдалена Делева: Подкрепяме само кампании с дарителски сметки

„ Преди да подкрепим една кампания искаме медицински документи за болния пациент и ако тя има дарителска сметка, тогава я включваме на нашата страница за подкрепа “, каза в „Преди всички“ Магдалена Делева от групата " Плетем за българските деца", в която десетки жени плетат приказни герои, а средствата отиват за различни каузи чрез групата..

публикувано на 12.01.21 в 10:36

„Кутия на доброто” навърши 3 години

„Кутия на доброто” е рубрика за добри новини и добротворчески проекти. Тя беше вдъхновена от репортаж на кореспондентката на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова за 11-годишния /тогава/ Александър Симеонов от възрожденския град Елена, определян като медицинско чудо след като с уроци по цигулка и обичта на две жени преборва парализа. „Кутия..

публикувано на 11.01.21 в 23:56

Бюлетинът за нивото на река Дунав се излъчваше 67 години по БНР

В продължение на 67 години хидрологическият бюлетин за нивото на река Дунав звучеше всеки делничен ден след новините в 15.00 часа в ефира на Българското национално радио. Бюлетинът започва да се излъчва през 1949 година като задължение на страната ни по Дунавската конвенция. Същото правят във всичките 10 държави, през които реката има..

публикувано на 11.01.21 в 16:30

Мездра по пътя на Балчик в забраната на 5G мрежата

Мездра забрани разполагането, ползването, поддържането и развитието на 5G мрежа и на съоръженията към нея на територията си. Така северозападният град стана вторият у нас след Балчик, приел местен мораториум върху разпространението на технологията . Вносител на предложението е общинският съветник Радослав Маринов от местната коалиция на..

публикувано на 11.01.21 в 12:12