Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Иран: Можем да засилим сътрудничеството си в икономиката, туризма и културата

Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули
Снимка: www.mu-sofia.bg

Отношенията между България и Иран винаги са били и продължават да се основават на взаимно уважение и приятелство и занапред бихме могли да активизираме още повече сътрудничеството си в сфери като икономиката, туризма и културата. Това каза в специално интервю за БНР  - посланикът на Ислямска република Иран в София - Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Ваше Превъзходителство, на 15 ноември ще отбележим началото на поредната годишнина от установяването на дипломатически отношения между Република България и Ислямска република Иран. Как се развиват връзките между двете страни през годините ?

"Започваме този разговор в името на Бога. Честитя годишнината на двата народа и на българското и иранското правителства и моля Бог да даде здраве и просперитет за всички ни. Тази годишнина показва, че отношенията ни са исторически и древни, основани на взаимно уважение, мирни и приятелски връзки, които и сега развиваме и укрепваме в добро партньорство с българските институции".

Кои са най-активните сфери на двустранното сътрудничество и в кои други области би могло да се задълбочи то?

"Отношенията между нас се развиват в различни сфери. В политически план досега сме провели обмен на различни делегации и консултации на двустранно ниво, подготвя се и нов кръг политически консултации в Техеран. В икономически аспект също работим активно. Въпреки някои пречки и санкциите за страната ни, търговските отношения между държавите ни имат възход и пример за това е отчетения ръст от 60 % за деветте месеца на тази година като в момента те са на ниво от 100 милиона евро. Мисля, че можем да активизираме още сътрудничеството си в икономически план, защото преди години търговските отношения между България и Иран са били на стойност над един милиард долара. Туризмът също е една от сферите, които бихме могли да развием и за това заедно с български представители, както и с представители на частния сектор работим за възможността за постигане на споразумения за сътрудничество и в тази посока. Работи се активно и за откриване на директна авиолиния между София и Техеран".

България е член на Европейския съюз – как Иран оценява партньорството си с останалите европейски държави и Европейския съюз като цяло?

"Отношенията на Иран с Европейския съюз винаги са били важни, заради общия спектър от взаимно допълващи се интереси. Сред тях са споразумението за ядрената програма, сътрудничество в областта на енергетиката, климатичните промени, както и борбата срещу тероризма, срещу незаконния трафик на наркотици, миграцията и бежанците. Подписаното споразумение за ядрената програма ускори сътрудничеството между Иран и Европейския съюз, но за съжаление отношенията ни бяха повлияни от излизането на Съединените щати от всеобхватния план за ядрената програма и наложените на Иран санкции. Но, Европейският съюз зае много добра политическа позиция за запазване на споразумението и искам да благодаря на правителството на България за подкрепата, която изразява за документа. За съжаление Съюзът не успя да изпълни в пълнота ангажиментите си, но въпреки това ние отдаваме огромно значение на отношенията ни и полагаме усилия да укрепим връзките си с Европа. За това огромна роля има и България – като наш добър партньор и приятел".

След изборите за президент на Съединените щати, как ще продължи развитието на отношенията между Техеран и Вашингтон?

"Най-важно е да има промяна в поведението и действията на Съединените щати спрямо Иран. В основата на това стои връщането на Вашингтон към международните споразумения и най -вече към всеобхватния план за ядрената програма на Техеран, подписан след 13 години преговори на различни нива. Съединените щати трябва да се откажат от неспазването на ангажименти и да премахнат наложените над страната ни санкции. Изборите едва ли биха променили нещо. През последните 40 години отношението на двете основни партии в Съединените щати към Иран показва, че независимо от това кой е или ще бъде на власт, общата стратегия на Вашингтон към Техеран не се променя. Промяна може би все пак имаше при втория мандат на президента Барак Обама, който зае нова позиция към Иран и постигна добри резултати. Президентът Доналд Тръмп обаче пое по враждебен път спрямо Иран. Принципът – „ добрите намерения срещу добрите намерения“ е ключов за мирния път за решаване на съществуващите проблеми между Иран и Съединените щати. За нас е важно – какво е поведението на Белия дом спрямо страната ни.

Световната пандемия от коронавирус се случва на фона на икономически санкции за Вашата страна. Как се справя Иран с Covid кризата?

"Нашата държава беше първата след Китай, която трябваше да се бори с вируса. Разбира се, започнахме действия и постигнахме добри резултати, но наложените санкции от страна на Съединените щати на страната ни определено затрудниха усилията ни за справяне с епидемията, а това ни попречи да си осигурим лекарства и средства за борба с вируса. Защото ни ограничават от една страна от възможността да използваме средствата си, а от друга ни пречат, за да осигурим лекарства за болните от Covid-19. Проблем има и с набавянето на медикаменти за лечение на други заболявания. Но, въпреки всичко успяхме да мобилизираме силите на народа ни и на нашите специалисти и мисля, че постигнахме успех по отношение на справянето ни с епидемията. Все пак мисля, че ако европейските страни изпълнят ангажиментите си по всеобхватния план за ядреното споразумение и ни осигурят достъп до нашите финансови ресурси, ние бихме могли да използваме пълноценно академичния и медицински потенциал на страната си, може да постигнем още по-добри резултати при справянето с епидемията".

Знаят ли достатъчно за културата си българския и иранския народ и трябва ли да се работи още за развитие на културния обмен между двете държави?

"Смятам, че културният обмен също е сред важните аспекти в двустранните отношения. През последните години българо-иранското сътрудничество в областта на културата бележи напредък и като пример за това мога да посоча партньорството в сферата на науката и академичните общности, споразумението между националните ни библиотеки, издаването на книги на български и на ирански автори. Имаме и споразумения в областта на младежта и спорта. В процес на подготовка сме и за изготвяне на нови програми – за културна, научна и медийна обмяна и за засилване на отношенията в туризма. Работи се и за реализирането на нови програми за преподаване и изучаване на персийски език в България, както и за преподаване и изучаване на български език в Техеран. В България съм от две години. В разговорите си с хората тук у мен остава впечатлението, че българите са запознати с иранската цивилизация и история и че иранците и българите се познават много добре и виждам симпатия между двата народа".

От звуковия файл можете да чуете интервюто на Георги Марков с Негово Превъзходителство - Сейед Мохаммад Джавад Расули, посланик на Ислямска република Иран в България, по повод годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Иран.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел". Това съобщи БТА. В района има масирано полицейско присъствие, като част от униформените служители са тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията структурите на МВР използват и специално обучени кучета. Целта на акцията е..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01