Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Р. Стоилова, БАН: Овластяването на "екстравагантните" разколебава хората в пандемията

Изследователите нямаме опит в такава ситуация

Снимка: БГНЕС

"Изследователите нямаме опит в такава ситуация, защото пандемия с такъв размер не е наблюдавана от десетилетия", каза пред БНР проф. Румяна Стоилова от Института по философия и социология към БАН.

По думите ѝ ситуацията към месец ноември е толкова променена, че оптимизмът, констатиран през летните месеци в изследванията на нагласите на хората във всички европейски страни, сега изглежда необоснован.

"Резултатите от 3-ти ноември за България категорично показват разделение на мненията по три ключови въпроса. Първият е дали правителството се справя добре с коронавируса - 50% на 40% е съотношението на одобряващи и не одобряващи. Вторият е за необходимост от въвеждане на твърди ограничителни мерки - и тук имаме разделение на половина на обществото. Третият въпрос е дали е опасен коронавирусът, където имаме 52% отговори, че е опасен, но е просто един силен грип", посочи проф. Стоилова и коментира, че изследователите се опитват да намерят обяснение на описаната ситуация.

Според нея от разделението на мненията в обществото пряко последствие ще са страх и паника, които са отвъд обоснованите размери.  

"Да имаме официалното правило да се носят маски, а същевременно да овластяваме хора, които противоречат на това правило, води пряко до разделението на мненията в Българското общество", така проф. Стоилова коментира назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на Covid отделението в Инфекциозна болница.

"Трябва да се повиши доверието, като се повиши нивото на експертност. ... Когато заради разнообразието на гледните точки поставяме на едно и също ниво онези експерти, които говорят чрез факти, и други, които ще нарека екстравагантни, не е добра тактика. Намираме се в сериозна ситуация, в която трябва да се намали влиянието на екстравагантните. Ние виждаме обратното - овластяват ги. Това разколебава хората".

Изследователка подчерта, че в ситуацията на страх, несигурност и недоверие безразборното изкупуване на лекарства и самолечението са прояви, които могат да се обяснят с това, че хората правят това, което им е достъпно:

"Искам да видя къде е отговорът на институциите на настъпилата паника".

Проф. Румяна Стоилова посочи, че не е добра комуникацията от страна на експертите към гражданите и определи това като голяма слабост на подхода към кризата. Според нея Националният оперативен щаб е имал високо доверие в началото на кризата, след което е бил дискредитиран.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Румяна Стоилова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Този вирус не се лекува с антибиотици, аспиринът помага

" Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите ", каза пред БНР  доц. Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница , в която се лекуват всички пациенти  с коронавирусна инфекция. Той уточни, че всички..

публикувано на 11.11.20 в 12:32
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Значителна част от мерките на МОН са преувеличени и ненужни

" Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни ".  Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Според него се случва същото, както с..

публикувано на 09.09.20 в 12:43
Д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Терапията винаги е индивидуална, самолечението е опасно

"Самолечението е опасно. Терапията винаги е индивидуална. Преди да изпише лекарството винаги лекаря се съобразява със самия пациент ", каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той препоръча да не се приемат лекарства, които са изписани на..

публикувано на 11.11.20 в 16:26
Премиерът Бойко Борисов

Бойко Борисов: Не искам недостиг на линейка, лекарства, легло

Премиерът Бойко Борисов не желае да има недостиг на линейка, лекарство или легло. В хода на онлайн заседанието на правителството той поиска създаване на такава координация в лечебните заведения, че за всеки пациент с Covid-19, нуждаещ се от болнично..

обновено на 11.11.20 в 18:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън,..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от..

публикувано на 27.07.24 в 19:49