Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анелия Атанасова: Никой не живее в черно или в бяло

Бившият депутат от НДСВ написа книга за живота през комунизма

Бившият депутат от НДСВ Анелия Атанасова издаде романа „Вината“. Атанасова е преподавател и народен представител в два състава на парламента. Книгата е писана по време на пандемията, когато тя е претърпяла тежка операция.

„Ние сме плод на отпечатъка на времето. От това съм провокирана“, отбеляза Анелия Атанасова в предаването „Преди всички".

Романът „Вината“ не е автобиографичен, а е резултат от натрупването на твърде много информация, която е трябвало да изкристализира, обясни авторката, която е трябвало първо да открие поуките за себе си. „И да дам шанс на героите си, защото никой не живее в черно или в бяло.“

Книгата е посветена на жертвите на комунизма. Изградена е върху лично усещане за преживяното в онези времена. „В моето семейство се говореха само откритите истини - може би на свещ, може би на спуснати пердета, но истината се говореше такава, каквато е“, сподели Атанасова.

Семейството на Анелия Атанасова е било „в близки отношения с човек от генералитета на Борис III– човек, който е с 6 езика, а завърши живота си на магарешка каручка, като носеше мебели на хората от магазина до дома им“, разказа още тя.

Къде е призракът на комунизма? „Имам чувството, че избледня какво е комунизъм, избледня какво е фашизъм – тези толкова близки идеологии една до друга.“

„Искам да бъда навсякъде, докато съм жива, ако ми позволи здравето това, и да изпитам всичко, което може да се нарече и скръб, и радост, и жертвоготовност. Може би с това живея. Това ме държи на крака", посочи още Анелия Атанасова.

Относно протестите от лятото насам Атанасова смята, че не е доловила „принципите на този протест“ и допълни, че „само с клишета и с лозунги е несериозно“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Попов

Заради любовта към животните 33-годишният Тихомир Попов е избрал животновъдството

33-годишният Тихомир Попов е избрал да се занимава с отглеждането на животни в село Лозен. Тихомир Попов продължава традицията на дядо си, който заедно с братята си отглеждал 400 овце. "В момента имам 30 овце, с тях се занимавам", каза в предаването „По първи петли“ Тихомир Попов. Тихомир Попов има намерение да увеличи стадото ...

публикувано на 23.01.21 в 15:50

Мартин Лутър Кинг - поуки от миналото, уроци за бъдещето

Погледът на всички е насочен към Вашингтон, където вчера новият американски президент Джо Байдън встъпи в длъжност . В отсъствието на своя предшественик Доналд Тръмп и в невиждана досега церемония заради пандемията от Covid-19 и неотдавнашния щурм на Капитолия , Байдън влезе в Белия дом. Вицепрезидентът на първия държавен глава на..

публикувано на 21.01.21 в 12:32
Стефан и Максим Иванови

Как се прекосява океан във времената на коронакриза

Как се прекосява океан във времената на коронакриза. На този въпрос отговориха Стефан и Максим Иванови. Те са българите - баща и син, които прекосиха Атлантическия океан от изток на запад в сезона на ураганите през 2020-а година.  105 дни в Океана . С много приключения и премеждия.  По пътя за осъществяване на желанието имало доста..

публикувано на 20.01.21 в 15:01
Български лампов радиоапарат

Съби Мезински от Смолян събира лампови апарати в продължение на 46 години

Внушителна колекция от уникални радиоапарати притежава Съби Мезински от Смолян. Всичките 252 говорещи кутии работят и са подредени в зала, за да могат да се разгледат от гости на областния град.  Той е добър, усмихнат, сърцат, гостоприемен, радиолюбител. Любовта на Съби Мезински към говорещата кутия се ражда от едно радио от кметството в..

публикувано на 20.01.21 в 12:17
Студио,микрофони

„България - дела и документи” - емблематичен спомен от радиоефира

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“. Спорна и дори отричана след 1989 г., рубриката за паметни дати и събития оставя трайни спомени за поколения българи . Нейното..

публикувано на 20.01.21 в 12:14

Стефан Иванов: Донорство по презумпция ще увеличи броя на трансплантациите у нас

„ Мисля, че се движим в правилната посока – идеята беше да се говори повече за донорството и ние приехме каузата на здравно министерство още преди пътуването – „Да, за живот “, каза в „Хоризонт до обед“ Стефан Иванов за мисията "Неверест" след отговора на Министерство на здравеопазването на призива им за прецизиране на законодателството с цел..

публикувано на 19.01.21 в 11:30

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти. Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли. Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на..

публикувано на 18.01.21 в 15:10