Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакистанският топалпинист Али Садпара и синът му ще направят тази зима опит на К2

Специално интервю за БНР

На К2
Снимка: Личен архив



След няколко седмици в Пакистан започват две експедиции, които тази зима ще приковат вниманието на световната алпийска общност. Едната - голяма, организирана от непалска агенция, в която има представители на 12 националности (сред тях и българинът Атанас Скатов), а другата - състояща се от един исландец и двама пакистанци. Участниците в двете експедиции ще се опитат да осъществят цел, недостижима досега в историята на височинния алпинизъм, въпреки многогодишните опити на елитни алпинисти от цял свят - зимно изкачване на К2, последният осемхилядник, неизкачен в най-тежкия сезон. 

По-малката експедиция ще бъде ръководена от пакистанския топ алпинист Али Садпара, считан за герой в родината си, който вече има редица постижения в зимните изкачвания на високи върхове. 

Роден е в бедно селце в Северен Пакистан през 1976 г. Осем от 11-те му братя и сестри умират при раждане или от различни заболявания - нещо, често срещано в района. Али е последното дете в семейството и майка му Фатима го кърми до 6-годишна възраст, за да го направи силен.

Али Садпара
Като дете Садпара се надбягва по планинските пътеки с козите, които пасе. После става височинен носач - пренася товари, фиксира въжета, помага на клиентите си от останалата част на света да изкачват високи върхове. След 2006 г. участва в редица експедиции, като успява да изкачи осемхилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Гашербрум 2, достига до 8350 м на К2, но се налага да се съобрази с нуждите на клиентите си и изкачва върха по-късно, през 2018 г. През 2017 г. стъпва на Броуд Пик, а миналата година изкачва още 3 осемхилядника - Лхотце, Макалу и Манаслу. Общо 8 от 14-те най-високи върха на планетата. Най-значимото му до момента постижение, обаче, е първото в историята зимно изкачване на Нанга Парбат, осъществено през 2016 г. с испанеца Алекс Чикон и италианеца Симоне Моро*. Част от разходите по експедициите си Садпара плаща с припечеленото от воденето на клиенти по високите върхове, а друга част се поема от пакистанската армия, тъй като в бедната икономически страна намирането на спонсори е мисия невъзможна. Али Садпара участва и в много спасителни операции**.

Тази зима 44-годишният пакистанец и 20-годишният му син, който миналата година също изкачи К2, се отправят отново натам, с надеждата да осъществят своята най-голяма мечта. 



Интервю на Таня Иванова
Г-н Садпара, кога започва експедицията до К2?
На 25-и (ноември - бел.ред.). Моят приятел Джон Снори от Исландия ще пристигне на 22-ри в Исламабад, на 23-и - в Скарду, и мисля, че на 25 - 26-и започваме трекинга до Базовия лагер.

Колко души ще включва тази експедиция - Вие, Джон Снори, кой друг?
И Саджид, моят син. Ще направим опит по реброто Абруци. На К2, особено през зимата има много силни ветрове - това е най-големият проблем, много, много силни ветрове. Има два маршрута - единият е на Чесен, а другият е класическият. Говорихме с организатора на другата експедиция - те са много, ние сме само трима, а да фиксираш въжета до Лагер 1, Лагер 2, Лагер 3 и т.н. е много трудно, затова избрахме класическия маршрут.

Ще използвате ли допълнителен кислород?
За наша сигурност, ще вземем една бутилка с нас. Този път така го чувствам. Преди не съм използвал - през 2018 г. качих К2 без допълнителен кислород, през 2019 г. - Лхотце. Тогава изкачих много бързо Лхотце и два дни по-късно Макалу, пак без допълнителен кислород. Но този път ще вземем с нас една бутилка - за всеки случай, ако възникне проблем.


Какво мислите за другата експедиция на К2 тази зима. Има ли някой шанс да изкачи върха?
Да, има. Аз започнах със зимните изкачвания през 2009 г. Тогава с полската експедиция направихме опит на Броуд Пик, през 2012 г. - отново. С поляците бях и когато изкачиха през зимата Гашербрум 1. През 2015 г. беше зимният опит на Нанга Парбат, зимата на 2016 г. осъществихме първото зимно изкачване на този връх. През зимата на 2017-а - 2018-а беше опитът на Еверест с Чикон и изкачването ни на Пумори. Опитът ми показва, че за тези неща трябва да имаш много голям късмет - понякога метеорологичните условия са добри, но силните ветрове са голям проблем. После, зависи от екипа, с който си, но тази година участват добри алпинисти, силни шерпи, организаторите са много опитни хора, особено Дауа Шерпа. Така че, ако е рекъл Господ, може би ще успеем да изкачим К2.

Защо се решихте да участвате в организирането на тази експедиция? Заради Снори или искате първото зимно изкачване на пакистанския първенец все пак да е дело на пакистанец?
Това е моя мечта. До 2009-а нямаше зимни изкачвания в Пакистан, след това направих много опити и изкачвания. Беше много трудно, бил съм в много тежки ситуации, на Гашербрум 1 ми измръзнаха почти всички пръсти на ръцете и краката, но експедициите ме правят щастлив. Това е моята мечта.

С Даниеле Нарди
На снимката: Даниеле Нарди и Али Садпара

През 2016 г. записвате първото в историята зимно изкачване на Нанга Парбат с испанеца Алекс Чикон и италианеца Симоне Моро. Участвате в много експедиции с европейци - каква е разликата между Вас и тях във високата планина?
През 2015 г. направихме неуспешен опит с Алекс Чикон и с Даниеле Нарди от Италия. Година по-късно аз, Алекс и Нарди отидохме отново. Симоне Моро и Тамара Лунгер тогава правиха опит по друг маршрут. Нарди прекрати участието си и тогава Симоне и Тамара се присъединиха към нас. Опитът ми показва, че ние - европейци, шерпи, пакистански височинни водачи и други, сме като едно голямо семейство.

Осем от Вашите 11 братя и сестри са починали от различни болести или при раждане и това е било нещо обичайно за селото, в което сте роден. Как това повлия на кариерата Ви в планините? Вашата майка е направила всичко възможно, да Ви опази жив, Вие пък сте избрали най-рискования може би начин да живеете живота си...
Преди да започна своята кариера в планините, семейството ми искаше да си намеря работа, да правя бизнес, но аз не исках това и избрах планините. През 2006 г. изкачих Гашербрум 2, после и други върхове, а през 2009 г. се насочих към зимните изкачвания. Тогава майка ми, баща ми и особено съпругата ми - тя ми каза: “Али, ако искаш да изкачваш върхове през лятото - добре, но защо ти е да опитваш през зимата? Имаме 4 деца...”. Тогава й отговорих: “О, но ти не знаеш истината за летните и зимните изкачвания. През лятото се катерим с много повече риск - има големи сераци, които падат, а пък зимата всичко е замръзнало, няма ледопади...”. Тя ме попита радостно: “Вярно ли е това?” и аз й отговорих: “Ами да, вярно е.” Така минаха няколко експедиции, всичко беше наред, е, с малки измръзвания. После, през 2012 г. моят приятел Нисар Хусейн, с когото бяхме изкачили много върхове, изчезна по време на експедиция до Гашербрум 2. Аз получих измръзвания на пръстите и когато се прибрах, жена ми ме попита: “Али, защо каза, че зимата е по-добре?”. Тя разбра, че съм я излъгал, и започна да живее в страх. Да... (Смее се.) Има много такива истории в нашия живот, мадам.

С Чикон
На снимката: Алекс Чикон и Али Садпара

А коя е голямата Ви мечта - да изкачите всички 14 осемхилядника?
Да, това е голямата ми мечта, надявам се да имам възможност да направя всичко това, а сега - зимно изкачване на К2.

Макар да изкарвате хляба си с това, казвате, че не го правите за пари. За какво, тогава?
Такива са нашите проблеми, нали знаете... Преди години един приятел, иранец ми каза: “Али, ние с теб се съревноваваме. Ти си от Пакистан, аз - от Иран, досега никой мюсюлманин не е изкачил всички осемхилядници”. Миналата зима, когато посетих със семейството си Иран, Азим ме попита колко от тях съм успял да изкача, отвърнах му - осем. Той вече беше изкачил всички и ме попита защо не съм ги изкачил и аз, а аз му отговорих: "Азим, ние сме различни - от Иран и от Пакистан, както и европейците, живеем в различни условия, тук няма спонсори. Аз работя като носач". Преди няколко години бях на Макалу с една американка, която под върха не се почувства добре и ми каза, че иска да слизаме. Оставаха стотина метра, но се върнахме. По-рано, през 2014 г. имах подобен случай и на К2. Ето това правим ние, височинните носачи и шерпите. А и в нашата страна имаме проблем с намирането на спонсори, няма разбиране в обществото за нашата работа.
===
* През февруари 2016 г. Али Садпара, Алекс Чикон и Симоне Моро осъществяват първото в историята зимно изкачване на Нанга Парбат, без допълнителен кислород. Партньорката на Моро - Тамара Лунгер, се отказва на по-малко от 100 метра под върха. Българската публика се е срещала Алекс Чикон, Тамара Лунгер, Симоне Моро и Том Баларад, които са били гости на Банско филм фест.

На снимката: Чикон, Лунгер, Моро и Садпара

**Миналата година Садпара участва в издирването на изчезналите под Нанга Парбат топ алпинисти Даниеле Нарди и Том Балард - телата им бяха открити над Лагер 3, на около 5900 метра височина. 

На 25 януари 2018 г. французойката Елизабет Револ и полският алпинист Томаш Мацкиевич изкачват Нанга Парбат - второто в историята зимно изкачване на този връх. На слизане Мацкиевич умира, а Револ е спасена от участниците в полската национална експедиция, която тогава прави опит за първо зимно изкачване на К2. В спасителната операция се включват Адам Биелицки, Денис Урубко, Ярослав Ботор и Пьотрек Томала. В организирането на акцията участва и пакистанецът Али Садпара.

На 16 май 2019 г. българинът Иван Томов изкачва Лхотце без допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на върха, и вторият (след Христо Проданов), сторил това без допълнителен кислород. По време на цялата експедиция Томов е с кашлица. На слизане проявява симптоми на височинна болест. Опит да му помогнат правят няколко души, сред които и Али Садпара, но на 17 май българинът умира в района на Лагер 4. 
---

Снимките са от личния архив на г-н Садпара.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл по-горе.

Атаката на К2 и от двете експедиции се очаква в началото на следващата година, като за зимно изкачване се приема онова, което е осъществено до началото на месец март. 

От фирмата-организатор на по-голямата експедиция съобщиха за БНР, че техните клиенти се очаква да пристигнат в Исламабад на 19-20 декември. Това означава почти месец разлика във времето между двете експедиции. Развитието им можете да следите в рубриката ни "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56