Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

8
Гашербрум IV
Снимка: Florian Ederer

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил Миронов, Алексей Баутин, Сергей Миронов и Евгений Яблоков. По време на изкачване към мястото, където се е предполагало, че се намира тялото на Головченко, се е срутил голям къс лед, вероятно серак. Това се е случило на 6400 м височина, съобщава руското издание Mountain.ru. По това време Баутин и Яблоков са били в базовия лагер. Нилов e в неизвестност, Михаил Миронов и Сергей Миронов са с тежки наранявания на мястото на инцидента, но хеликоптер не е успял да ги достигне. Очаква се утре двама пакситански височинни носачи да бъдат спуснати на възможно най-голяма височина, за да помогнат на двамата руснаци да се спуснат надолу, съобщиха за БНР от Пакистанския алпийски клуб. 
Миналото лято Сергей Нилов и Дмитрий Головченко направиха опит да изкачат връх Гашербрум IV по нов маршрут. Головченко изчезна, след като палатката им полетя по стръмен терен. Тогава Нилов е бил извън нея и това спаси живота му. През 2020 г. двамата руснаци бяха номинирани за "Златен пикел" за изкачването си (макар и не до самия връх) по Източната стена на Кумбакарна (известен още като Жану, 7710 м) в Пакистан. Преди това Нилов и Головченко получиха два пъти "Златен пикел" - за нов маршрут по Северната стена на Thalay Sagar (6904 м), в Гарвалските Хималаи, Индия, през 2016 г., a през 2012 г. - за премиерно изкачване по Североизточния ръб на кулата Muztagh (7276 м), в Пакистан.

Нилов (вляво) и Карар Хаидри от Пакистанския алпийски клуб
Снимка: Личен архив на Карар Хаидри

В края на миналата седмица при инцидент в Кавказ загина талантливият грузински алпинист Арчил Бадриашвили, носител на "Златен пикел". 34-годишният мъж е бил ударен от мълния на гребена на връх Шхелда. През 2021 г. той и още двама негови сънародници - Бакар Гелашвили и Гиорги Тепнадзе, изкачиха по нов маршрут Северозападната стена на връх Saraghrar (7300 м) - внушителен масив на границата между Пакистан и Афганистан, за което на следващата година получиха най-престижната награда в алпинизма. 

Снимка: Фейсбук профил на Арчил Бадриашвили

Словенецът Aleš Česen и британецът Tom Livingstone направиха първото преминаване на Западния ръб на връх Гашербрум III в Пакистан. Върхът е почти 8000 м или по-точно - 7952 м, а двамата алпинисти са преминали премиерния маршрут “Edge of Entropy” в алпийски стил за 7 дни, съобщава Planetmountain. Това е вторият им опит, след като две години по-рано се върнаха на 150 под върха заради лошо време и преумора. 
На връщане сега двамата са се спуснали по нормалния маршрут на Гашербрум II, като са ползвали парапетите там. През 2018 г. Ливингстън, Чесен и още един словенец - Лука Стражар, направиха първото изкачване от север на седемхилядника Latok I в Пакистан, което беше второ изкачване на този връх изобщо, и затова получиха наградата “Златен пикел”.

Премиерен маршрут към Гашербрум III
Снимка: Том Ливингстън

Четирима души изкачиха К2 без допълнителен кислород и полетяха с парапланерите си от върха. Това са Jean Ives Fredriksen, Benjamin Vedrines, Liv Sansoz и Zeb Roche. Французите са се качили на 28 юли, а научаваме за това едва тази седмица, тъй като го обявиха след завръщането си във Франция. И е имало защо. След смъртта на бразилски парапланерист по-рано това лято пакистанските власти забраниха полетите във високите планини. Изглежда французите не са се съобразили с тази забрана и са осъществили намеренията си.
Първи е летял Ведрин, който изкачи К2 за рекордно време от 11 часа без допълнителен кислород и без помощта на шерпи, но по фиксирани от тях парапети, той е полетял директно от върха, което не може да се нарече по друг начин, освен супер шанс по отношение на условията. Два часа по-късно до върха се е добрал Fredriksen, той обаче не се качил по нормалния маршрут, а по комбинация от други два маршрута. На върха му се е наложило да чака 90 минути, за да се появят подходящи въздушни течения, разказва Explorersweb.
После Sansoz и Roche са направили първия полет в тандем от втория по височина връх на планетата, като са се реели над гигантските върхове в района в продължение на 30 минути.

Полетът на Ведрин от К2
Снимка: Фейсбук страница на Бенжамин Ведрин

У нас
Петър Матов постави нов рекорд за най-бързо преминаване на маршрута Ком-Емине с велосипед - 67 часа и 18 минути. Това е с почти три часа по-бързо от досегашното най-добро време - на Илко Илиев, който през 2018 г. измина 580 км с 20 000 метра изкачване от връх Ком до нос Емине за 70 часа и 4 минути.
Матов има преди това няколко цялостни преминавания на популярния маршрут, един от които е миналата година - за 90 часа, соло, без външна помощ.
"Беше анализиран всеки един от километрите на предишните опити с цел създаване на детайлен график по минути. По време на преминаването всичко мина по план, буквално цепихме минутите. Но много неща около и преди преминаването се объркаха и си взехме поука. Най трудният момент беше решението да спрем за сън втората вечер, тъй като целта беше проходът Вратник или Котел, а спряхме на х. "Буловец", на около 40-50 км преди тях", разказа Матов пред БНР. Той отбеляза като най-хубав момент от приключението това, че е бил с приятели:
"Забавлявахме се през цялото време и за пореден път си доказвам, че приятелите ми са страшни, като се съберат в екип".

Петър Матов
Снимка: Фейсбук профил на Петър Матов

Теодор Георгиев дублира победата си в най-дългата дистанция на "Персенк Ултра" над Асеновград - 160 км, с 6500 м положителна денивелация, които тази година той измина за 21:29:00. Това е с над 2 часа по-бързо от миналата година, когато Теодор финишира  едновременно с Даниел Иванов 23:57:35 часа. Сега Даниел стана втори, с време 22:18:52, а трети се нареди Иво Андреев. При жените по това трасе най-бърза беше Росица Стефанова - 28:44:41.
По 115-километровото трасе с 4621 м изкачване, наречено “Диво прасе Ултра”, победи Цветин Георгиев, който миналата година стана втори, а тази се пребори за първото място с време 14:41:27. 
“Първа победа за мен на това състезание. Трасето беше с лека промяна спрямо миналата година и според мен е станало малко “по-бавно”. Организацията бешее супер, както и всички доброволци по пунктовете, а магията на Родопите се усещаше най-вече през нощта”, сподели победителят пред БНР.
При жените в "Диво прасе Ултра" най-бърза беше Бела Дулева - 17:45:45.
В "Орехово Ултра", 52 км, с 2680 м денивелация, победиха Йордан Тодоров и Елеонора Йорданов, а в "Орехово рън" - 32 км, с 1600 м изкачване - Александър Христов при мъжете и Ан Ригал от Франция при жените.
Пълното класиране можете да видите тук. 

Персенк Ултра
Снимка: Симона Райчева-Демерджиева

Може би най-активният в момента български алпинист - Станислав Атанасов - Мечката, изкатери новия най-труден мултипич маршрут в страната - линията се казва “Ясен” 8а+, 140 м, спорт/трад и се намира на Източната стена на Долна дяволска игла в Рила. Атанасов работи с различни катерачи по този проект, като в деня на свободното преминаване е бил с Аначков, който е водил първото въже.
През 2022 г. двамата направиха първото свободно преминаване на най-трудния тогава мултипич маршрут в България - "Dreamix" 8а, 325 м, спорт/трад, на Централната стена на Враца и с това станаха републикански шампиони. Година по-късно двамата получиха Годишната награда на БФКА за свободното си преминаване на маршрута “Camillotto Pellisier” 8а/а+ на Северната стена на Чима Гранде ди Лаваредо в Доломитите. 

Линията
Снимка и топо: Станислав Атанасов

Петър Стойчев стана първият българин, завършил колекцията от плувни маратони в открити води Oceans Seven. Преди дни той преплува седмия, последен, маратон - в протока Цугару, Япония. В профила си във Фейсбук Сточйев разказа, че е плувал в тежки условия, между два тайфуна, в много силни насрещни течения, като е стигнал финала на брега на Хокайдо след 9:30:20 часа. Със завършването на Oceans Seven българинът стана 32-рият човек в света с тази колекция. 
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

18.08.2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.08.24 година.

публикувано на 18.08.24 в 08:20

11.08.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 11 август 2024г. 

публикувано на 12.08.24 в 09:46
Яня Гарнбрет

Екстремните спортове 4 - 11 август 2024

19-годишният британец Тоби Робъртс спечели златото на Игрите в Париж в комбинираната дисциплина в спортното катерене “боулдър и трудност” при мъжете. Първо състезателите премериха сили в боулдъра - там Тоби зае трето място, първи стана соченият за фаворит Анраку Сорато, на 17, от Япония, следван от американеца Колин Дъфи.  Снимка: Lena..

публикувано на 11.08.24 в 12:32

Изи Кармон работи за социалната справедливост

Има българска поговорка „откъдето е жената, оттам е родата“ и, поне в Израел, тя се спазва стриктно. За Изи Кармон, чиито лични предци никога не са живели в България, е гордост да заявя, че е женен за „българка“ и се смята за българин. Смята, че точно от тази част на своята фамилия е наследил чувството за справедливост и способността да я..

публикувано на 06.08.24 в 09:49

В Русе ще бъдат отбелязани 145 години от създаването на Военноморските сили

145-годишнината от създаването на Българските военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред единствения в България..

публикувано на 05.08.24 в 14:48

Спомени за "мазния влак"

В края на една седмица, белязана с поредната порция проблеми в железопътния транспорт у нас, оставаме на тази тема, но с един по-различен поглед към нея.  От богатия ни архив ще ви припомним една прелюбопина история на релси. Това е историята на "мазния влак", трайно заседнал в спомените на поколения хора от Северозападна България...

публикувано на 04.08.24 в 07:52

04.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 04.08.24 година.

публикувано на 04.08.24 в 08:15