Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мечешка история с щастлив край

За Теди от Щип, който вече е Теди от Белица

Снимка: Ройтерс

За трудния пандемичен път на тригодишното мече Теди от неудобната му клетка в зоопарка в македонския град Щип към новия му дом в Парка за танцуващи мечки в Белица в „Изотопия” разказа управителят на парка Димитър Иванов:

„След като успяхме да го транспортираме миналата седмица, минаха трите дни на първична адаптация в бърлога. Тази седмица усилено се запознава с природата и с бърлогата. В началото беше доста срамежлив, което е нормално за всички мечки. За тях са плашещи в началото новите миризми и новите хора. Първите няколко дни беше доста уплашен при излизането си навън, оглеждаше се във всички посоки. Постепенно започна да се успокоява, да излиза за по-дълго навън и да копае, което за тези животни е игра. До момента не е могъл да го прави заради бетонната клетка, в която е бил. Започна да пренарежда и местообитанието си като потроши няколко дървета и след това си взе една баня в басейна.”

Подходът в работата с мечките трябва да е бавен и спокоен, но служителите на Парка за танцуващи мечки в Белица имат много опит и познания, затова Теди е обгрижван като по учебник.

Първият сигнал, който получихме за него, беше преди близо две години, когато имахме посетители от Северна Македония. Те ни казаха, че има мече в Щип, което според тях бедства и не се отглежда в подходяща клетка. Отидохме на място, за да проверим за какво става въпрос. Последният сигнал беше, че не се храни достатъчно добре. Оказа се, че това не е точно така. Хранителният му режим може да не е бил най-правилният, но за сметка на това е бил изобилен. Но установихме, че клетката му изобщо не е подходяща за неговия вид – кафява мечка. Това се случи преди година. Тогава започнаха и преговорите дали мечето може да бъде преместено. Мина време преди да се съгласят, защото Община Щип е имала намерение да изгради по-добра клетка за него в зоологическата градина там. През януари тази година беше направен медицински преглед на Теди, който установи, че състоянието му като цяло е добро, с някои забележки, като това, че лапите му са протрити, което е често срещано при мечки, отглеждани на затворено в бетонни клетки. Влагата довежда до проблеми като възпаления на лапите.”

Димитър Иванов смята, че с времето и през растежа си Теди ще се възстанови напълно. По-сериозни според него са поведенческите проблеми при мечки, отглеждани в условията, в които е бил и Теди. Проблем с тях е, че те няма как да се установят напълно категорично. Към момента не се знае до каква степен е засегнат Теди. Възстановяването от тези психологически проблеми при мечките трае цял живот и за спомагането на процеса се изисква осигуряването на максимална свобода и избор за средовото обогатяване на животните. Но ще бъде ли събран Теди с друга мечка, с която да споделя обща територия?

„Обикновено най-добрият сезон за това е пролетта. Това е така, защото пролетта е техният размножителен период и тогава те са по-любвеобилни. Имайки предвид, че мечката е изцяло самостоятелно животно и прекарва по-голямата част от живота си сама, събирането им е доста напрегнат момент, защото разбираме дали те ще могат да съжителстват заедно. Надяваме се да съберем Теди с Рико – шестгодишна мечка, която спасихме от Албания. Дано двойката да се задържи във времето, за да не се налага да минаваме отново през този процес, който не е от най-приятните.”

Теди ще остане изолиран до март догодина, за да се успокои напълно и да се адаптира към новите условия. Посетителите ще могат да го видят при отварянето на парка през април, ако реши вместо да се усамоти, да се приближи към мрежите.

Мечките и Covid-19

„Още през април миналата година започнахме да разработваме планове и стратегии как да се справим в критични ситуации. На първо място се опитваме да защитим в максимална степен Парка за танцуващи мечки, като създадем условия така, че да може да продължи да работи, дори абсолютно изолиран, до максимум месец. Тревожихме се и за животните в българските зоологически градини, но към момента не се е налагало да им осигуряваме помощ.”

Пандемията е превърнала в приключение пътуването на Теди от съседна Северна Македония у нас.

Този трансфер беше белязан изцяло от Covid-19. Това не беше първият трансфер на Парка за танцуващи мечки. През последните 8 години се наложихме като екип, който осъществи почти невъзможни трансфери. Като например първи такива от Украйна в Албания, от Сърбия – места с недобра регулация, такива неща не се случват всеки ден. Заради Covid дейностите, които трябваше да извършим, нараснаха значително – както документални, така и PCR тестове. На мен ми се наложи да си правя такъв тест два пъти в една и съща седмица. Колата с Теди – мечата линейка, както я наричаме, беше допусната в Гърция, но аз с личния си автомобил – не. И се върнах от Северна Македония. Интересното беше, че през два различни гранични пункта влязохме в една и също минута в България.”

Според проучване на „Четири лапи” в Северна Македония има поне още две мечки, които са гледани в неподходящи условия. Има ли възможност те също да станат част от обитателите на парка?

За съжаление става въпрос за доста повече от две мечки в Северна Македония. Набелязаните към момента са две. Това, което се надяваме да се случи в бъдеще, е Северна Македония да стане място, където да няма мечки, живеещи в лоши условия. Това обаче зависи от много неща. Най-важното от тях според мен е пътят на страната към членство в Европейския съюз. България успя да направи много именно поради членството ни в Евросъюза. Ако това не беше станало, със сигурност Паркът за танцуващи мечки нямаше да съществува.”

В плановете за 2021-ва на Димитър Иванов влиза идеята за подпомагане на българските зоопаркове, за да живеят животните там добре, а не в паника и страх. Интерес е проявен към момента от зоологическите градини в Ловеч и Павликени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: Ройтерс


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Моджиб Латиф: Вървим в грешната посока. За никакво опазване на климата и дума не може да става!

Представителите на близо 200 държави приключиха двуседмичните преговори в рамките на световната климатична среща в египетския курорт Шарм ел Шейх. Още преди началото очакванията към климатичната конференция бяха значително попарени от драматичните последици на войната в Украйна върху енергийния пазар . Но в края на конференцията все пак..

публикувано на 26.11.22 в 09:39
Йорданка Фандъкова - кмет на София, Десислава Билева - зам. кмет по екология, Ивайло Иванов - директор на Столичния инспекторат

Фандъкова: 7 фирми са ангажирани със снегопочистването на София

7 фирми са ангажирани с почистването на София от снега, като те разполагат с необходимата техника за това, показа проверката на кмета Йорданка Фандъкова. 335 машини, 11 малки роторни снегорини за тротоарите и верижна техника за природен парк Витоша са налични. 55 са точките, на които ще бъде разположена техника, която ще е в готовност да..

обновено на 20.11.22 в 05:25

80% от вредните емисии са произведени от богатите. Може ли да компенсира обикновеният човек, загрижен за климата?

Проектът "Разкриване" анализира дефектите на комуникацията в България за климатичните промени. "Проектът е насочен към подпомагане на медиите, НПО и разработващите политики да подобрят механизмите на комуникация. Не изследваме какви са маркетинговите подходи към общуването по климатичните промени. Изследваме къде се чупи в голямото..

публикувано на 18.11.22 в 10:18

Петко Ковачев: Значителна част от българските домове могат да са енергийно независими

Застъпническа кампания за енергийна независимост на всяко домакинство започват две неправителствени организации у нас - Общественият център за околна среда и устойчиво развитие и инициативата "Зелени закони". Двете организации ще предложат законови промени за ускоряване на прехода на българската енергетика към микс, в който да преобладават..

публикувано на 18.11.22 в 09:48
Представители на Гражданско сдружение

Нови протести в Павликени срещу изграждане на завод в село Върбовка

Нови протести започват жителите на община Павликени, за да се противопоставят на изграждане на завод за производство на каменна вата в село Върбовка, където енергията ще се осигурява от изгарянето на над 1300 тона модифицирано гориво от битови отпадъци дневно. Инвестицията за над 420 милиона веро на фирма "Петрургия" на свързания с..

публикувано на 17.11.22 в 14:45

Акция и подписка срещу фермите за кожи в ЕС

Пред Народния театър „Иван Вазов” ще бъде изложена триметрова лисица.  Инсталацията е част от акция срещу фермите за кожи в Европейския съюз. За целта е активна и подписка в социалните мрежи. Европейска гражданска инициатива за забрана на отглеждането и убиването на животни за ценни кожи Организатор на днешното събитие е гражданската..

публикувано на 16.11.22 в 10:22

ВЕИ в Черно море - между интересите на инвеститорите и рисковете за морските обитатели

Гърция също все още няма нито една перка в тяхното морско пространство – контрира Димитър Куманов от Сдружение "Балканка". "Нека ни изпревари Гърция, нека минат пет години, да видим какво ще се случи, пък тогава ще си говорим! Защото Гърция има 14 000 км морски брегове, ние имаме 380 ." Румънските инсталации също могат да блокират..

публикувано на 15.11.22 в 08:03