Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мечешка история с щастлив край

За Теди от Щип, който вече е Теди от Белица

Снимка: Ройтерс

За трудния пандемичен път на тригодишното мече Теди от неудобната му клетка в зоопарка в македонския град Щип към новия му дом в Парка за танцуващи мечки в Белица в „Изотопия” разказа управителят на парка Димитър Иванов:

„След като успяхме да го транспортираме миналата седмица, минаха трите дни на първична адаптация в бърлога. Тази седмица усилено се запознава с природата и с бърлогата. В началото беше доста срамежлив, което е нормално за всички мечки. За тях са плашещи в началото новите миризми и новите хора. Първите няколко дни беше доста уплашен при излизането си навън, оглеждаше се във всички посоки. Постепенно започна да се успокоява, да излиза за по-дълго навън и да копае, което за тези животни е игра. До момента не е могъл да го прави заради бетонната клетка, в която е бил. Започна да пренарежда и местообитанието си като потроши няколко дървета и след това си взе една баня в басейна.”

Подходът в работата с мечките трябва да е бавен и спокоен, но служителите на Парка за танцуващи мечки в Белица имат много опит и познания, затова Теди е обгрижван като по учебник.

Първият сигнал, който получихме за него, беше преди близо две години, когато имахме посетители от Северна Македония. Те ни казаха, че има мече в Щип, което според тях бедства и не се отглежда в подходяща клетка. Отидохме на място, за да проверим за какво става въпрос. Последният сигнал беше, че не се храни достатъчно добре. Оказа се, че това не е точно така. Хранителният му режим може да не е бил най-правилният, но за сметка на това е бил изобилен. Но установихме, че клетката му изобщо не е подходяща за неговия вид – кафява мечка. Това се случи преди година. Тогава започнаха и преговорите дали мечето може да бъде преместено. Мина време преди да се съгласят, защото Община Щип е имала намерение да изгради по-добра клетка за него в зоологическата градина там. През януари тази година беше направен медицински преглед на Теди, който установи, че състоянието му като цяло е добро, с някои забележки, като това, че лапите му са протрити, което е често срещано при мечки, отглеждани на затворено в бетонни клетки. Влагата довежда до проблеми като възпаления на лапите.”

Димитър Иванов смята, че с времето и през растежа си Теди ще се възстанови напълно. По-сериозни според него са поведенческите проблеми при мечки, отглеждани в условията, в които е бил и Теди. Проблем с тях е, че те няма как да се установят напълно категорично. Към момента не се знае до каква степен е засегнат Теди. Възстановяването от тези психологически проблеми при мечките трае цял живот и за спомагането на процеса се изисква осигуряването на максимална свобода и избор за средовото обогатяване на животните. Но ще бъде ли събран Теди с друга мечка, с която да споделя обща територия?

„Обикновено най-добрият сезон за това е пролетта. Това е така, защото пролетта е техният размножителен период и тогава те са по-любвеобилни. Имайки предвид, че мечката е изцяло самостоятелно животно и прекарва по-голямата част от живота си сама, събирането им е доста напрегнат момент, защото разбираме дали те ще могат да съжителстват заедно. Надяваме се да съберем Теди с Рико – шестгодишна мечка, която спасихме от Албания. Дано двойката да се задържи във времето, за да не се налага да минаваме отново през този процес, който не е от най-приятните.”

Теди ще остане изолиран до март догодина, за да се успокои напълно и да се адаптира към новите условия. Посетителите ще могат да го видят при отварянето на парка през април, ако реши вместо да се усамоти, да се приближи към мрежите.

Мечките и Covid-19

„Още през април миналата година започнахме да разработваме планове и стратегии как да се справим в критични ситуации. На първо място се опитваме да защитим в максимална степен Парка за танцуващи мечки, като създадем условия така, че да може да продължи да работи, дори абсолютно изолиран, до максимум месец. Тревожихме се и за животните в българските зоологически градини, но към момента не се е налагало да им осигуряваме помощ.”

Пандемията е превърнала в приключение пътуването на Теди от съседна Северна Македония у нас.

Този трансфер беше белязан изцяло от Covid-19. Това не беше първият трансфер на Парка за танцуващи мечки. През последните 8 години се наложихме като екип, който осъществи почти невъзможни трансфери. Като например първи такива от Украйна в Албания, от Сърбия – места с недобра регулация, такива неща не се случват всеки ден. Заради Covid дейностите, които трябваше да извършим, нараснаха значително – както документални, така и PCR тестове. На мен ми се наложи да си правя такъв тест два пъти в една и съща седмица. Колата с Теди – мечата линейка, както я наричаме, беше допусната в Гърция, но аз с личния си автомобил – не. И се върнах от Северна Македония. Интересното беше, че през два различни гранични пункта влязохме в една и също минута в България.”

Според проучване на „Четири лапи” в Северна Македония има поне още две мечки, които са гледани в неподходящи условия. Има ли възможност те също да станат част от обитателите на парка?

За съжаление става въпрос за доста повече от две мечки в Северна Македония. Набелязаните към момента са две. Това, което се надяваме да се случи в бъдеще, е Северна Македония да стане място, където да няма мечки, живеещи в лоши условия. Това обаче зависи от много неща. Най-важното от тях според мен е пътят на страната към членство в Европейския съюз. България успя да направи много именно поради членството ни в Евросъюза. Ако това не беше станало, със сигурност Паркът за танцуващи мечки нямаше да съществува.”

В плановете за 2021-ва на Димитър Иванов влиза идеята за подпомагане на българските зоопаркове, за да живеят животните там добре, а не в паника и страх. Интерес е проявен към момента от зоологическите градини в Ловеч и Павликени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: Ройтерс


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фотоколаж: Вергил Митев

Мобилно приложение за туризъм на принципа на джипиеса

Мобилно приложение Bulgaria easy ще заработи другия месец, като ще помага на туристите да научат за туристически обекти, които може да се окажат по пътя им , докато отиват някъде. То ще бъде на руски, на английски и на български език първоначално и ще покрива 200 обекта.  „До момента приложението е разработено за виртуални турове в четири..

публикувано на 04.12.20 в 12:09

Горна Оряховица също е в челните класации за мръсен въздух у нас

В Горна Оряховица основният замърсител на въздуха не е промишлеността или транспортът, а печките на дърва и въглища на домакинствата. Въпреки че постоянно е в регистрите на градовете с мръсен въздух, общината не беше одобрена с проекта си за 8 милиона лева за финансиране от програмата за подобряване на атмосферния въздух . От железничарския град..

публикувано на 04.12.20 в 11:33

Тома Белев: Управляващите не разбират смисъла от повече гора

Проектозаконът за промени в Закона за горите внезапно изчезна от предварително заявения дневен ред на парламента.  Законопроектът е внесен в парламента още през 2018 година. „ Обединените патриоти и депутати от ГЕРБ, които са го внесли, те трайно не разбират смисъла на повече гора “, каза за БНР Тома Белев, п редседател на Асоциацията на..

публикувано на 02.12.20 в 12:01

„Декември без отпадъци“ или как да пощадим природата в празничния месец

25 неправителствени организации започват кампанията „Декември без отпадъци“. В социалните мрежи ще се появят статии и съвети как да се намалят отпадъците през празничния месец. Това е месецът, в който всеки от нас може да се замисли как поне нещо да спести на природата като отпадък , каза пред БНР Данита Заричинова от  Екологично сдружение „За..

публикувано на 02.12.20 в 11:03
Ето как би изглеждал Хонконг без светлини през нощта.

Защо изгубихме звездния небосвод през нощта?

Обсипано със звезди небе и приглушена лунна светлина – това е често срещана природна картина в много литературни произведения. Спомняте ли си кога за последен път сте видели такъв пейзаж и виждали ли сте изобщо? Отговорът може би е отрицателен, а това има своето обяснение и то се нарича „ светлинно замърсяване ”, разказва в предаването..

публикувано на 01.12.20 в 11:40
Белоглав лешояд (Gyps fulvus) в полет

245 белоглави лешояда живеят по долината на р. Арда

245 белоглави лешояда живеят по долината на река Арда, като в гръцката част на Родопите са 60. Данните са на природозащитни организации, извършили преброяване на птиците. Това е най-големият брой лешояди, установени да нощуват в Източните Родопи от 2005 година досега. Преброяването е с цел да се определи популацията на белоглавите лешояди на..

публикувано на 27.11.20 в 13:32
Иван Панкев

Иван Панкев: Планинският туризъм в България става все по-популярен

Автор на книгата „Планините на България“ е Иван Панкев, пътешественик, за когото фотографията е движещата сила за редица приключения. Роден е и е израснал в Пазарджик. „ Колкото повече пътувам по света, толкова повече харесвам България “, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Иван Панкев. Той сподели, че първата му страст е била..

публикувано на 22.11.20 в 14:18