Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бизнес и синдикати настояват за законодателно уреждане на „техническата безработица“

| обновено на 18.11.20 в 13:15
Снимка: БГНЕС

След мярката за запазване на заетостта 60/40 правителството готви нова помощ за съхраняване на работни места в засегнатите от Covid-19 икономически дейности. Тя предвижда компенсация от 24 лева на ден за работници и служители, но само в предприятия и обекти, чиято дейност е временно ограничена със заповед на държавен орган. Сумата представлява двоен размер на минималното дневно обезщетение за безработица.

Бизнесът и синдикатите, които принципно подкрепят новата помощ, настояват въпросът с кризи като днешната да бъде уреден трайно чрез създаването на специален закон за така наречената временна или техническа безработица, вместо да се търсят моментни конюнктурни решения.

За разлика от мярката 60/40, която в момента подкрепя работещи предприятия, новата помощ е за тези, които са ограничили дейността си заради заповед на здравния министър, кмет, областен управител или друг държавен орган. Става въпрос за различни категории субекти, уточнява  заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева:

„При положение, че изобщо не упражнявате дейност, ще ви бъде по-евтино като работодател да прибегнете до тази мярка.“

Според Минчева за работника така ще има сигурност, че за периода, в който принудително не работи, няма да му се налага да ходи на трудовата борса и ще запази работното си място.

Снимка: БГНЕС

Намеренията на правителството са новата помощ обхване поне 32 500 души, като за целта се осигуряват 50 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Първоначалният замисъл е бил компенсациите да са за заведения, туроператори и дейности в образованието - например частните школи. В крайна сметка беше решено социалният министър да определя със заповед кой ще може да се възползва от помощта.

Тук вече се върви съвсем конкретно към сектори, които са затворени“, посочва Мария Минчева от Стопанската камара. По думите й, отпускането на новата помощ ще става по улеснена процедура. Това ще става с подаване на заявление от работодателя с приложен списък на работниците, които ще бъдат в неплатен отпуск и декларирано тяхно съгласие да бъдат в такъв отпуск. „На база на тези два документа само се отпуска помощта, която е в размер на 24 лева. Ограничението е да бъде до 60 работни дни в рамките на 6 месеца.“

Най-хубавото е, че сумите ще отиват директно по сметките на служителите, изтъква Минчева.

Единствената забележка на работодателската организация е, че би трябвало срокът на действието на новата помощ да се удължи поне до март или юни догодина, а да не бъде само до края на настоящата година.

За националния секретар на КНСБ Ася Гонева избраният от правителството подход предизвиква притеснения. Тя вижда слабост в това, че се регулира ситуация към съответния момент, но със сигурност има хора, които вече са ползвали неплатен отпуск и няма да могат да се възползват от тази мярка. Според синдиката това е временно, конюнктурно и недалновидно решение. „А както се вижда през последните години т.нар. пазарна икономика доста често ни предлага различни видове кризи, които поставят предприятията и техните работници пред изпитания“, казва Гонева.

Снимка: БТА

Синдикалистите настояват техническата безработица да се регламентира законодателно, за да е ясно при икономически кризи за кои фирми ще се прилагат мерки за подкрепа.

„Слагам техническа безработица в кавички, защото тя не е предизвикана от това, че машините са се развалили. В такива случаи е редно да се компенсират поне 80% от загубения трудов доход. Нещо, което сега с тези 24 лева може би се случва единствено по отношение на хората, които са на минимална работна заплата. За всички останали, които са с по-висока квалификация, с по-високи заплати това няма да бъде така“, подчертава Ася Гонева.

Работодателите също са „за“ законодателното уреждане на техническата безработица.

„Не само в случаите на извънредна епидемична обстановка, каквато е в момента, но и по икономически причини. Такива модели съществуват в други държави на Европейския съюз, а сега по техен пример други държави ги въвеждат в националните си законодателства“, уточнява Мария Минчева. Това според нея би създало предвидимост и сигурност както за работниците, така и за работодателите. 

Чуйте всички детайли в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките, ваксините, страховете - моментна снимка седмица след затварянето

Какви са настроенията и коментарите седмица след второто по-мащабно затваряне и въвеждане на ограничения у нас - репортаж на  „Хоризонт“ събра някои от мненията на граждани и анализатори в опит да сглоби моментна и непредставителна картина. „Страх ме е за близките ми. Аз съм по-млад човек – не ме е страх за мен“.  Страхът да..

публикувано на 04.12.20 в 09:44

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот . В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици. „Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия..

публикувано на 04.12.20 в 09:31

Проф. Чорбанов: Ваксините не са кисело мляко, трябва одобрение от Националната агенция за лекарствата

„ Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините . Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира . Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за..

публикувано на 03.12.20 в 12:46

Георги Стоилчев: Заради недостига на медицински кадри част от мерките може да останат

„Удобно е, когато се вземат решения, това да става при малки числа. Затова вероятно антигенните тестове за коронавируса все още не влизат в официалната статистика. Единственият останал белег за хода на епидемията е смъртността . За последната излязла седмица тя е с около 110% от обичайната за последните пет години “. Това каза пред БНР социологът..

публикувано на 03.12.20 в 07:56
Николай Шарков

Д-р Николай Шарков: След прекарано заразно заболяване хвърлете четката за зъби

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.  Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.  Шарков..

публикувано на 02.12.20 в 08:08

Домашният оксиметър - довчера непознат, сега с огромен ръст в продажбите

Малки устройства за измерване на кислорода в кръвта позволяват показателят да се следи в домашни условия. Оксиметърът спечели голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора с белодробни заболявания. Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания,..

публикувано на 01.12.20 в 13:03

Люба Златева: Родителите са в патова ситуация

От днес родителите на малките деца са изправени пред дилемата - да бъдат вкъщи с децата и едновременно на работа, да разчитат на дядо и баба, поставяйки ги в риск, да наемат детегледачка, да прибегнат до приятелски кооператив от няколко семейства или да търсят друг спасителен вариант за гледане на децата по време на ограничителните мерки до Коледа...

публикувано на 30.11.20 в 09:42