Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теодор Славев: В момента няма забрана за злоупотреба с държавен ресурс за партийни цели

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Напоследък наблюдаваме продължителни предизборни кампании, понякога година преди избори. Това излиза извън рамките на законодателството, което фиксира кампанията в рамките на 30 дни, съответно и институциите имат правомощия в тази рамка и извън нея не могат да санкционират определени прояви. Международни организации регистрират този проблем и в други държави. Това обясни пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Той е един от авторите на наскоро оповестения доклад „Злоупотреба с държавен ресурс за партийни и електорални цели“. Докладът е изготвен по проект „Ефективна борба с корупцията“ и има времеви хоризонт няколко години назад. 

„Най-общо казано, властта и правителствата очевидно навсякъде са изкушени да предприемат определени действия непосредствено преди избори, за да се влияе върху нагласите на избирателите“. 

Сред формите на злоупотреба анализаторите изброяват източване на обществен ресурс за инфраструктурни проекти, социални трансфери от бюджета, обществени поръчки за благоустройство, като тези плащания се правят непосредствено преди изборите, а не когато са най-необходими.

Друга форма е повишеният натиск към физически и юридически лица за дарения срещу заплахи или обещания, че ще продължат да получават обществени поръчки. Често срещан проблем в България е и натискът върху служители в държавната администрация за действия в подкрепа на управляващите в съответния момент.

В доклада се отправят 21 конкретни препоръки, свързани с промяна на законодателството и практиката на институциите. Една от препоръките е в Закона за държавния служител да се въведат изрични забрани за злоупотреба с държавен ресурс за партийни и електорални цели, тъй като в момента такива няма, уточни Теодор Славев.

След последните изменения в Изборния кодекс и Закона за политическите партии няма забрана получател на обществени поръчки да използва част от парите, постъпили като печалба или наличности, като ги дари на политическа партия, изтъкна още Славев. По думите му такива забрани започват да се прокарват вече на европейско ниво. 

„Защото не е редно държавата или правителството – тези, които са на власт, през такива сателитни структури да се самофинансират“. 

Законът за политическите партии съдържа много широка дефиниция за това какво е партийна дейност и на практика партиите могат да правят всичко с държавната субсидия, посочи още Теодор Славев. 

Интервюто с Теодор Славев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как картите променят света

Атласи, карти и глобуси са универсалните средства за общуване на хората открай време. Те могат да бъдат разчетени и разбрани от всички, които говорят един специфичен език – на картографията . Старите карти и глобуси казват много за начина, по който някога хората са възприемали света. Дали това важи с пълна сила и за днешните? За картите..

публикувано на 04.12.20 в 16:20

Надежда Сучева: Социалният живот на Централната баня е ключов при нашия проект

„Ние решихме да се обединим около това да възстановим банята отново във вида, в който е била, правейки минимални намеси “. Това каза в „Хоризонт до обед“ архитект Надежда Сучева от Гражданско движение „Историческа баня“, вторият от трите класирани екипа по архитектурния конкурс за реконструкция на Централните минерални бани в София.   „Когато..

публикувано на 04.12.20 в 11:26

Туризмът в плен на пандемията

Много хора, платили екскурзии и ваканции за 2020 година, не успяха да ги осъществят заради пандемията от коронавируса. За туроператорите остана ангажиментът да върнат парите, да предложат ваучери със срок на валидност 2 години, нова дата или туристически пакет на своите клиенти. Ежеседмичните промени в условията на пътуванията, изисквания за..

публикувано на 04.12.20 в 10:50

Доброто е заразно

„Заедно с доброволци от БЧК ние сме подготвили топла рибена супа за социално слаби хора в Пазарджик“ , това каза в „Преди всички“ Даниел Капсъзов от мотоклуб „Синовете на вдовицата“ във връзка с инициативата „Супа на две колела“, насочена към самотни и бедни  хора. „Ние искаме да подпомогнем и на хора, които заради пандемията останаха без..

публикувано на 04.12.20 в 10:15
Пламен Карталов

Акад. Карталов: Всеки театър да поеме отговорност и да не допуска спиране на едно живо изкуство

"Всички театри в Европа работят, с изключение на няколко държави", каза пред БНР акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Той уточни, че институцията, която ръководи, е член на организацията "Опера Европа" и постоянно са във връзка с оперите на другите държави. "Много лесно е да бягаме и да се отказваме. Въпросът е как..

публикувано на 03.12.20 в 17:52
Красимир Кънев

Красимир Кънев, БХК: Няма външен контрол върху психиатричните болници и социалните домове

„ Докладът на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа е шокиращ и показва влошаване на ситуацията . Една от причините е драстичното понижаване на статута на социалните работници и на лекарите психиатри. От 2014 година психиатричните болници и социалните домове функционират при една пълна непрозрачност... Това публично..

публикувано на 03.12.20 в 10:33
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Георги Дичев: Все повече хора ни търсят с молба за разсрочване на задълженията

„ Опитваме се да поставяме обществения интерес на първо място . Нашата професия е с публични функции и държавата ни е създала да вършим дейност от нейно име“. Това каза пред БНР председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев по повод 15-годишнината от създаването на професията в България.  По думите му в такава икономическа..

публикувано на 03.12.20 в 09:53