Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев: В момента няма забрана за злоупотреба с държавен ресурс за партийни цели

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Напоследък наблюдаваме продължителни предизборни кампании, понякога година преди избори. Това излиза извън рамките на законодателството, което фиксира кампанията в рамките на 30 дни, съответно и институциите имат правомощия в тази рамка и извън нея не могат да санкционират определени прояви. Международни организации регистрират този проблем и в други държави. Това обясни пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Той е един от авторите на наскоро оповестения доклад „Злоупотреба с държавен ресурс за партийни и електорални цели“. Докладът е изготвен по проект „Ефективна борба с корупцията“ и има времеви хоризонт няколко години назад. 

„Най-общо казано, властта и правителствата очевидно навсякъде са изкушени да предприемат определени действия непосредствено преди избори, за да се влияе върху нагласите на избирателите“. 

Сред формите на злоупотреба анализаторите изброяват източване на обществен ресурс за инфраструктурни проекти, социални трансфери от бюджета, обществени поръчки за благоустройство, като тези плащания се правят непосредствено преди изборите, а не когато са най-необходими.

Друга форма е повишеният натиск към физически и юридически лица за дарения срещу заплахи или обещания, че ще продължат да получават обществени поръчки. Често срещан проблем в България е и натискът върху служители в държавната администрация за действия в подкрепа на управляващите в съответния момент.

В доклада се отправят 21 конкретни препоръки, свързани с промяна на законодателството и практиката на институциите. Една от препоръките е в Закона за държавния служител да се въведат изрични забрани за злоупотреба с държавен ресурс за партийни и електорални цели, тъй като в момента такива няма, уточни Теодор Славев.

След последните изменения в Изборния кодекс и Закона за политическите партии няма забрана получател на обществени поръчки да използва част от парите, постъпили като печалба или наличности, като ги дари на политическа партия, изтъкна още Славев. По думите му такива забрани започват да се прокарват вече на европейско ниво. 

„Защото не е редно държавата или правителството – тези, които са на власт, през такива сателитни структури да се самофинансират“. 

Законът за политическите партии съдържа много широка дефиниция за това какво е партийна дейност и на практика партиите могат да правят всичко с държавната субсидия, посочи още Теодор Славев. 

Интервюто с Теодор Славев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11