Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Анастасия Събева: Изкуството и вярата са единствената опора

Анастасия Събева
Снимка: natfiz.bg

Младежкият театър посреща публика с постановките „Ромео и Жулиета“ и „Алиса в страната на чудесата“ в Нощта на театрите

Аз съм спряла да работя, в момента не работя активно, доста е сложно, доста е трудно спрямо всички мерки".

Ние полагаме всички усилия да се пазим взаимно. Смисълът и същината на нашата работа е свързана с живия контакт, близкия, чувствен допир между хората“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ режисьорът Анастасия Събева.

Времето днес изисква емоционален театър, защото ние сме изправени в крайна ситуация, в крайни ситуации хората реагират емоционално.

Смятам, че винаги трябва да занимаваме хората с искрени истории, които са максимално близо до тях.“

Същината на театъра е, че в генезиса си е живо изкуство.

„Артистите са хора, които искат да се изявяват пред други хора, пред зрители. Искат да комуникират с тях и това е най-важното нещо. Искат да предават своите чувства, емоции или  пък мисли, вълнения“.

Анастасия Събева има голям интерес към музиката и свири на пиано.

„Аз имам огромна любов към музиката, афинитет и след това полупрофесионално общуване с музиката“, допълни режисьорът.

Смятам, че детските представления са изключително важни. Много ми се иска да се правят повече и по-хубави постановки“, коментира Анастасия Събева.

Изкуството, религията и вярата е това, което ни превръща в хора.

„Аз също съм уплашена, не мога да го скрия или да се направя, че не е така и всички са. Аз наистина смятам, че изкуството и вярата са единствената опора, поне за мен“, допълни Анастасия Събева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как картите променят света

Атласи, карти и глобуси са универсалните средства за общуване на хората открай време. Те могат да бъдат разчетени и разбрани от всички, които говорят един специфичен език – на картографията . Старите карти и глобуси казват много за начина, по който някога хората са възприемали света. Дали това важи с пълна сила и за днешните? За картите..

публикувано на 04.12.20 в 16:20

Надежда Сучева: Социалният живот на Централната баня е ключов при нашия проект

„Ние решихме да се обединим около това да възстановим банята отново във вида, в който е била, правейки минимални намеси “. Това каза в „Хоризонт до обед“ архитект Надежда Сучева от Гражданско движение „Историческа баня“, вторият от трите класирани екипа по архитектурния конкурс за реконструкция на Централните минерални бани в София.   „Когато..

публикувано на 04.12.20 в 11:26

Туризмът в плен на пандемията

Много хора, платили екскурзии и ваканции за 2020 година, не успяха да ги осъществят заради пандемията от коронавируса. За туроператорите остана ангажиментът да върнат парите, да предложат ваучери със срок на валидност 2 години, нова дата или туристически пакет на своите клиенти. Ежеседмичните промени в условията на пътуванията, изисквания за..

публикувано на 04.12.20 в 10:50

Доброто е заразно

„Заедно с доброволци от БЧК ние сме подготвили топла рибена супа за социално слаби хора в Пазарджик“ , това каза в „Преди всички“ Даниел Капсъзов от мотоклуб „Синовете на вдовицата“ във връзка с инициативата „Супа на две колела“, насочена към самотни и бедни  хора. „Ние искаме да подпомогнем и на хора, които заради пандемията останаха без..

публикувано на 04.12.20 в 10:15
Пламен Карталов

Акад. Карталов: Всеки театър да поеме отговорност и да не допуска спиране на едно живо изкуство

"Всички театри в Европа работят, с изключение на няколко държави", каза пред БНР акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Той уточни, че институцията, която ръководи, е член на организацията "Опера Европа" и постоянно са във връзка с оперите на другите държави. "Много лесно е да бягаме и да се отказваме. Въпросът е как..

публикувано на 03.12.20 в 17:52
Красимир Кънев

Красимир Кънев, БХК: Няма външен контрол върху психиатричните болници и социалните домове

„ Докладът на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа е шокиращ и показва влошаване на ситуацията . Една от причините е драстичното понижаване на статута на социалните работници и на лекарите психиатри. От 2014 година психиатричните болници и социалните домове функционират при една пълна непрозрачност... Това публично..

публикувано на 03.12.20 в 10:33
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Георги Дичев: Все повече хора ни търсят с молба за разсрочване на задълженията

„ Опитваме се да поставяме обществения интерес на първо място . Нашата професия е с публични функции и държавата ни е създала да вършим дейност от нейно име“. Това каза пред БНР председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев по повод 15-годишнината от създаването на професията в България.  По думите му в такава икономическа..

публикувано на 03.12.20 в 09:53