Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Свободата, която може да боли

За живота на мечките и хората в бившите соц страни разказва Витолд Шабловски

През 2016 г. в Сърбия конфискуваха последните три циркови мечки
Снимка: БГНЕС


"Да учиш на свобода създания, които никога не са били свободни. Стъпка по стъпка, малко по малко. Внимателно..."

С тези думи полският журналист Витолд Шабловски описва адаптацията на спасените танцуващи мечки след настаняването им в парка край Белица, наречен от него "лаборатория на свободата". Адаптацията им към това, което е трябвало да бъде нормално, естествено за тях. 

Книгата "Танцуващите мечки. Истински истории за тоталитарна абстиненция", публикувана на български от издателство "Парадокс", е написана в хибриден стил между художествен текст и репортаж

Тя е резултат от обиколките на Шабловски из страните от Централна и Източна Европа, в това число и България. У нас той се среща с бивши мечкадари и с природозащитници, работещи по спасяването на кафявите създания. Как е описан сблъсъкът със свободата в "Изотопия" разказа преводачката на книгата Милена Милева:

"Сравнявайки опита на хората, работещи в парка край Белица, които постепенно са приучавали мечките да живеят сами, как сами да се грижат за прехраната си, как сами да общуват. След като вече са им свалени веригите, наложени от човека, той започва да търси аналогии в този труден път към свободата. Затова, че демокрацията не е нещо лесно. Не е толкова лесно изведнъж да ти кажат: "Ето, ти си свободен, прави каквото искаш. Живей според собствените си желания и мечти."

Две огледални части изграждат книгата на Шабловски. Заглавията на главите и в двете са еднакви: Любов, Свобода, Преговори, История, Инстинкти, Хибернация. В първата част са историите за живота на освободени мечки, а втората включва литературни репортажи от бивши соц страни - Естония, Албания, Грузия.

"След рухването на тоталитарните режими в соц лагера глътките нов живот бяха приемани жадно, с огромни очаквания за розово бъдеще. Нови вкусове, нови възможности, нови хоризонти", пише Шабловски, който изследва реакциите на човека в новите социално-политически условия.

Сладки обещания без покритие. Като увити в лъскав станиол бонбони, които подхвърлят на мечките. Единственото лъскаво обаче тук е опаковката. За това бонбонче и хората се изправят на задни лапи и започват да танцуват. Шабловски описва трудния опит в новия свободен свят.

Преводачката Милена Милева продължава: "Шабловски разказва историята на полякиня, която остава без дом и отива да проси на една от лондонските гари. Разказва историите на руснаците в Естония, които изведнъж се оказват като чужденци и биват наричани окупатори в страна, която смятат за своя родина. По този начин всъщност ни въвежда в темата за това лесно ли е човек от робство да премине към свобода и как всеки го преживява по своему."

Свободата се дава на мечките постепенно, на малки порции. Не можеш да я дадеш цялата наведнъж, защото ще се задавят. За мечки ли си говорим всъщност? Шабловски пише как ни се отразяват промените, в които изведнъж сме хвърлени и ние, и мечките.

Милена Милева допълва, че мечките в парка край Белица не могат да живеят по същия начин, по който дивите. Въпреки полаганите за тях грижи, много трудно се научават да си правят място за зимен сън, сами да си търсят храна. Прекалено дълго някой друг се е грижил за тях. 

А ние научихме ли се на самостоятелност за последните 30 години? Ако се обърнем към подзаглавието за тоталитарната абстиненция, колко трае тя и още ли сме в нея? Според Милева продължаваме да се учим. "Ученето, както се оказва, е сложен и дълъг процес. Освен това понятията "свобода" и "демокрация" се разбират различно от хората."

"Свободата боли. И ще боли", пише Шабловски в книгата. 

Готови ли сме да платим за нея повече, отколкото танцуващите мечки? Чуйте от интервюто в звуковия файл. 

Снимки в публикацията: издателство "Парадокс"
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как картите променят света

Атласи, карти и глобуси са универсалните средства за общуване на хората открай време. Те могат да бъдат разчетени и разбрани от всички, които говорят един специфичен език – на картографията . Старите карти и глобуси казват много за начина, по който някога хората са възприемали света. Дали това важи с пълна сила и за днешните? За картите..

публикувано на 04.12.20 в 16:20

Надежда Сучева: Социалният живот на Централната баня е ключов при нашия проект

„Ние решихме да се обединим около това да възстановим банята отново във вида, в който е била, правейки минимални намеси “. Това каза в „Хоризонт до обед“ архитект Надежда Сучева от Гражданско движение „Историческа баня“, вторият от трите класирани екипа по архитектурния конкурс за реконструкция на Централните минерални бани в София.   „Когато..

публикувано на 04.12.20 в 11:26

Туризмът в плен на пандемията

Много хора, платили екскурзии и ваканции за 2020 година, не успяха да ги осъществят заради пандемията от коронавируса. За туроператорите остана ангажиментът да върнат парите, да предложат ваучери със срок на валидност 2 години, нова дата или туристически пакет на своите клиенти. Ежеседмичните промени в условията на пътуванията, изисквания за..

публикувано на 04.12.20 в 10:50

Доброто е заразно

„Заедно с доброволци от БЧК ние сме подготвили топла рибена супа за социално слаби хора в Пазарджик“ , това каза в „Преди всички“ Даниел Капсъзов от мотоклуб „Синовете на вдовицата“ във връзка с инициативата „Супа на две колела“, насочена към самотни и бедни  хора. „Ние искаме да подпомогнем и на хора, които заради пандемията останаха без..

публикувано на 04.12.20 в 10:15
Пламен Карталов

Акад. Карталов: Всеки театър да поеме отговорност и да не допуска спиране на едно живо изкуство

"Всички театри в Европа работят, с изключение на няколко държави", каза пред БНР акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Той уточни, че институцията, която ръководи, е член на организацията "Опера Европа" и постоянно са във връзка с оперите на другите държави. "Много лесно е да бягаме и да се отказваме. Въпросът е как..

публикувано на 03.12.20 в 17:52
Красимир Кънев

Красимир Кънев, БХК: Няма външен контрол върху психиатричните болници и социалните домове

„ Докладът на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа е шокиращ и показва влошаване на ситуацията . Една от причините е драстичното понижаване на статута на социалните работници и на лекарите психиатри. От 2014 година психиатричните болници и социалните домове функционират при една пълна непрозрачност... Това публично..

публикувано на 03.12.20 в 10:33
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Георги Дичев: Все повече хора ни търсят с молба за разсрочване на задълженията

„ Опитваме се да поставяме обществения интерес на първо място . Нашата професия е с публични функции и държавата ни е създала да вършим дейност от нейно име“. Това каза пред БНР председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев по повод 15-годишнината от създаването на професията в България.  По думите му в такава икономическа..

публикувано на 03.12.20 в 09:53