Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата, която може да боли

За живота на мечките и хората в бившите соц страни разказва Витолд Шабловски

През 2016 г. в Сърбия конфискуваха последните три циркови мечки
Снимка: БГНЕС


"Да учиш на свобода създания, които никога не са били свободни. Стъпка по стъпка, малко по малко. Внимателно..."

С тези думи полският журналист Витолд Шабловски описва адаптацията на спасените танцуващи мечки след настаняването им в парка край Белица, наречен от него "лаборатория на свободата". Адаптацията им към това, което е трябвало да бъде нормално, естествено за тях. 

Книгата "Танцуващите мечки. Истински истории за тоталитарна абстиненция", публикувана на български от издателство "Парадокс", е написана в хибриден стил между художествен текст и репортаж

Тя е резултат от обиколките на Шабловски из страните от Централна и Източна Европа, в това число и България. У нас той се среща с бивши мечкадари и с природозащитници, работещи по спасяването на кафявите създания. Как е описан сблъсъкът със свободата в "Изотопия" разказа преводачката на книгата Милена Милева:

"Сравнявайки опита на хората, работещи в парка край Белица, които постепенно са приучавали мечките да живеят сами, как сами да се грижат за прехраната си, как сами да общуват. След като вече са им свалени веригите, наложени от човека, той започва да търси аналогии в този труден път към свободата. Затова, че демокрацията не е нещо лесно. Не е толкова лесно изведнъж да ти кажат: "Ето, ти си свободен, прави каквото искаш. Живей според собствените си желания и мечти."

Две огледални части изграждат книгата на Шабловски. Заглавията на главите и в двете са еднакви: Любов, Свобода, Преговори, История, Инстинкти, Хибернация. В първата част са историите за живота на освободени мечки, а втората включва литературни репортажи от бивши соц страни - Естония, Албания, Грузия.

"След рухването на тоталитарните режими в соц лагера глътките нов живот бяха приемани жадно, с огромни очаквания за розово бъдеще. Нови вкусове, нови възможности, нови хоризонти", пише Шабловски, който изследва реакциите на човека в новите социално-политически условия.

Сладки обещания без покритие. Като увити в лъскав станиол бонбони, които подхвърлят на мечките. Единственото лъскаво обаче тук е опаковката. За това бонбонче и хората се изправят на задни лапи и започват да танцуват. Шабловски описва трудния опит в новия свободен свят.

Преводачката Милена Милева продължава: "Шабловски разказва историята на полякиня, която остава без дом и отива да проси на една от лондонските гари. Разказва историите на руснаците в Естония, които изведнъж се оказват като чужденци и биват наричани окупатори в страна, която смятат за своя родина. По този начин всъщност ни въвежда в темата за това лесно ли е човек от робство да премине към свобода и как всеки го преживява по своему."

Свободата се дава на мечките постепенно, на малки порции. Не можеш да я дадеш цялата наведнъж, защото ще се задавят. За мечки ли си говорим всъщност? Шабловски пише как ни се отразяват промените, в които изведнъж сме хвърлени и ние, и мечките.

Милена Милева допълва, че мечките в парка край Белица не могат да живеят по същия начин, по който дивите. Въпреки полаганите за тях грижи, много трудно се научават да си правят място за зимен сън, сами да си търсят храна. Прекалено дълго някой друг се е грижил за тях. 

А ние научихме ли се на самостоятелност за последните 30 години? Ако се обърнем към подзаглавието за тоталитарната абстиненция, колко трае тя и още ли сме в нея? Според Милева продължаваме да се учим. "Ученето, както се оказва, е сложен и дълъг процес. Освен това понятията "свобода" и "демокрация" се разбират различно от хората."

"Свободата боли. И ще боли", пише Шабловски в книгата. 

Готови ли сме да платим за нея повече, отколкото танцуващите мечки? Чуйте от интервюто в звуковия файл. 

Снимки в публикацията: издателство "Парадокс"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33