Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Таксиметровият синдикат готов да разпъне палатки пред Министерството на транспорта

| обновено на 23.11.20 в 14:28
Снимка: БГНЕС

Националният таксиметров синдикат изразява готовност за протестни действия във връзка със законови промени, инкриминиращи незаконния превоз на пътници.

Още от края на 2019-а тече обединяване на позиции в бранша по темата нерегламентирани превози, припомни пред БНР Красимир Цветков, председател на синдиката. По думите му този тип превози много сериозно са „притеснили пазара“ и до момента не могат да бъдат спрени въпреки становищата на редица институции. „Продължава да е на улицата.“

Протестните действия ще протекат под няколко форми – освен автошествия, се планира и постоянен безсрочен протест пред сградата на Министерството на транспорта. „Ние имаме палатки. Може би на „Гурко“ ще ни е удобно, да поживеем малко на къмпинг“, коментира Цветков в предаването „Преди всички“.

Таксиметровият синдикат очаква развитието от общественото обсъждане на Наредба 34, което ще продължи до 28 ноември. Наредбата трябва да влезе в действие от 1 януари. 

Относно увеличаването на първоначалната такса от два до три пъти Красимир Цветков посочи, че в момента масовата първоначална такса в София е 70 стотинки, минималната цена за километър превоз е 77 стотинки за дневната тарифа и 87 за нощната. Ако исканията на синдиката са приемат, първоначалната цена би скочила до 2.31 лева през деня и 2.64 лева през нощта

Това би намалило драстично отказите за къси курсове, които сега са нерентабилни за водачите, категоричен е Цветков. Той цитира данни, според които 62-70% от всички оплаквания от таксиметровите компании сега са заради отказите на таксиметровите шофьори да изпълняват курсове на къси разстояния.

При значително намаляване на отказите ще нарасне качественият показател, подчерта Красимир Цветков.

Правени са проучвания и анкети, които показват, че границата около 2.00 лева за първоначална цена е приемлива за клиентите, уточни той.

"Тази редакция, която виждаме в момента в наредбата, тоест първоначалната - от два до три пъти размера на минималната за километър превоз, ясно означава, че пазарът ще застане на два пъти. Една фирма, ако се намери да застане на два пъти, всички останали ще са притиснати.

Това няма да реши нито проблема с подобряване на работната среда по отношение на доходност за шофьорите, нито ще реши проблема с отказите от изпълнение на късия нерентабилен курс. При три пъти минималната - в София минималната тарифа за километър превоз, определена от общинския съвет е 77 стотинки, при три пъти това означава 2,31 първоначално".

Друг текст в наредбата, който притеснява превозвачите, е свързан с годините за първоначална регистрация на таксиметров автомобил. С влезли в сила промени от лятото е отпаднал текст, ограничавал годините за първоначална регистрация на автомобила. „Законодателят прецени, че този текст от закона причинява притискане на пазара“, поясни Красимир Цветков. 

Наредба 34 обаче отново връща осемте години, което пряко обслужва интереса на конкретни фирми, които продават таксиметрови автомобили на лизинг с висока степен на оскъпяване, изтъкна Цветков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете училища към затвора във Враца не са прекъсвали учебните си занятия

На фона на епидемичната обстановка в страната и проблемите с дистанционното обучение на учениците, две училища в Северозапада не са прекъсвали своето присъствено обучение. Това са училищата за лишените от свобода към затвора във Враца. Едното училище - „Мито Орозов“, е към самия затвор. Там учат и получават професия пълнолетни затворници,..

публикувано на 26.01.21 в 14:38
Стефан Попов

130 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов

Тази година отбелязваме 130 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов , писана на немски в политическа емиграция през 70-те години на ХХ век. Стефан Попов е роден на  24 януари 1906 г.  в София . Баща му – Сава Попов е роден 1874 г. в Севлиево, завършва Априловската гимназия, след това е сред първите..

публикувано на 26.01.21 в 12:03

Туроператори: Въздържайте се от резервации в чужбина

Под въпрос ли са почивките това лято в чужбина? Туроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция. Самите те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз . Препоръката..

публикувано на 26.01.21 в 11:11
Петър Ганев

Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия

„ Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти . Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат.“ Този..

публикувано на 26.01.21 в 09:20
Христофор Стоянов

След 35 години стаж в БНР Христофор Стоянов предава знания на студенти

25 януари 1935 година е рожденият ден на Българското национално радио. На тази дата цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. През януари 2021 година програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ отбелязват 50-годишен юбилей. Така че поводите за празнуване в радиото са много. Българското национално..

публикувано на 25.01.21 в 17:01

Д-р Евгени Крайселски: Не подценявайте последиците от коронавируса

Не трябва да се подценяват отложените във времето последици след преболедуване от коронавирус. Не се говори толкова много за последствията след прекарана коронавирусна инфекция, но те съществуват и възстановяването наистина е бавно. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Евгени Крайселски, който има и..

публикувано на 25.01.21 в 11:47
Откритата в Силистра римска пещ на 1500 години

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години . Тя бе намерена при изкопни дейности по проект на Общината за строеж на социални жилища. Комисия от Министерство на културата е разпоредила археолозите да продължат проучването в рамките на сервитута. Пещта е ползвана за изпичане на тухли. Съоръжението е..

публикувано на 25.01.21 в 11:13