Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът в свищовското село Овча могила е в изолация

Снимка: БТА

Случаи на заразени с Covid-19 в дома за дементноболни в свищовското село Овча могила наложи изолирането на социалната институция. Все още няма официални резултати от направените тестове колко от всичките 30 домуващи и от персонала са болни. Взети са мерки, за да не се разрасне инфекцията, научили сме си урока от пролетта при първата вълна на Covid-19, увери кметът на община Свищов Генчо Генчев. 

Служители на РЗИ направиха цялостен скрининг на дома, на служителите и на всички настанени 30 човека. Изчакваме лабораторните изследвания да излязат и тогава официално ще можем да говорим за инфекция в дома. Трима служители са показали положителни проби – директорът на дома, домакинът и една от санитарите са показали положителни тестове, но към този момент нямаме лица, които да са със съответната симптоматика на коронавирус инфекция“. 

Тестовете се бавят, защото се правят в лаборатории в Плевен и в Русе, PCR лаборатория в област Велико Търново няма. Кметът Генчо Генчев заяви, че в дома за дементноболни в Овча могила и в старческия дом „Мария Луиза“ в Свищов, където са настанени 118 възрастни, са направени изолационни помещения, където домуващи да бъдат поставяни под карантина и да се лекуват по-леките случаи, при които е възможно домашно лечение.  

Направена е необходимата организация, а при влошаване на състоянието – да бъдат транспортирани към лечебно заведение. Има достатъчно персонал. Има си медицинска сестра, има си санитар, които и сега, в този момент, при съмнителни, само те обгрижват тези болни, които проявяват някаква симптоматика и в двата дома. Направена е необходимата организация“, посочи Генчев. 

Кризата за медици в свищовската болница „Д-р Димитър Павлович“ се задълбочава. За четири дена миналата седмица помагаха двама депутати медици, след това дойдоха двама студенти. Преди това като доброволци влязоха кметът Генчо Генчев и управителят на лечебното заведение - икономистът Илиян Венков. И двамата се заразиха, а състоянието на Венков се е влошило, което наложи спешното му транспортиране в софийска болница. Той вече е стабилизиран.

Основният проблем за лечебното заведение си остава липсата на лекари и намаляващият състав на медицинските специалисти. Във вчерашния ден единият от лекарите, който досега беше в болницата, е с положителна проба. Положението в Свищов си остава отново изключително сериозно. В момента остават само трима лекари за цялата болница да работят. Получаваме помощ от двамата студенти от Плевенския медицински университет. Очакваме още един студент пети курс да се включи от края на тази седмица, но това не е достатъчно. Трябват лекари, които да могат да обслужват отделението. Към този момент не мога да кажа как ще успеем да решим кризата. За лъч надежда – не зная“, допълни Генчо Генчев. 

В област Велико Търново заболеваемостта е над 415 на 100 000. Всяка от десетте общини в региона е взела различни мерки за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16