Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БПЦ очаква отговор от вселенския патриарх за назначен духовник в българска църква в Истанбул

Mитрополит Киприан
Снимка: Емил Енчев

Първи коментар от Светия Синод по повод назначаването на духовник на Вселенската патриаршия в българската църква в Истанбул „Свети Йоан Рилски“. През септември „Хоризонт“ информира, че на мястото на свещеника, който се прибра в България след дългогодишно служение, вселенският патриарх Вартоломей назначи свой клирик, вместо да се съобрази с предложението, направено от Българската патриаршия, откъдето посочиха духовник, който да се грижи за духовните потребности на сънародниците ни край Босфора. 

Старозагорският митрополит Киприан заяви пред БНР, че към настоящия момент Българската православна църква няма основания за оспорването на този избор и потвърди, че не са налице нарушения на каноничните правила. На този етап между двете църкви протича писмена кореспонденция, а Българската патриаршия все още не е излязла със свое официално становище по казуса. 

През лятото Българската православна църква предлага да бъде назначен йеромонах Панкратий, игумен на Шипченския манастир. Вселенският патриарх Вартоломей пренебрегна предложението и назначава на овакантеното място архимандрит Харалампий Ничев – духовникът е родом българин, но клирик на Вселенската патриаршия.  

В ефира на програма "Хоризонт" бяха изразени мнения на заинтересовани страни, които видяха в това решение безвъзвратно загубване на позициите на Българската църква в Истанбул, както и съзряха заплаха за запазването на интересите на сънародниците ни зад граница. Богословът проф. Иван Желев и викарият на Видинска епархия архимандрит Антим коментираха пред БНР: 

"Нещата сме ги изпуснали ние. Това са позиции, които са поддържани повече от половин век, а сега ние ги предадохме, а възвръщането на нещата ще бъде доста трудно", заяви проф. Желев и добави, че става дума за една българска общност и нейното българско самосъзнание, което трябва да се поддържа.

По думите на архимандрит Антим, ако бъде сменен, с кого ще се подмени:

"Вече може да са гръкоезични клирици, нали. Една традиция се нарушава, която е символ на връзката на тази българска диаспора в Истанбул с българската църква".

Забавяне на действията, предприети от Българската патриаршия не е имало, категоричен е старозагорският митрополит Киприан. По думите му досегашният свещеник отец Ангел е заявил намерението си да се прибере в България през март, когато е уведомил църковното настоятелство. Светият Синод обаче разбира за това едва през юни, обясни митрополит Киприан: 

"Всичко беше премълчано до юни месец. Ако ние бяхме известени много по-рано от българския църковен вакъф, отдавна щеше да е решен въпросът. През юни БПЦ научи, че отец Ангел иска да се прибере и през юни предлага на Вселенския патриарх да се назначи човек. Не сме забавили процедурата".

Вместо да потърси съдействие от Светия Синод и да поискат духовник от България, църковното ни настоятелство в Истанбул се обръща към Вселенския патриарх с молбата да бъде изпратен клирик, понеже църквата "Св. Йоан Рилски" е останала без свещеник. Патриарх Вартоломей посочва архимандрит Харалампий, а изборът не среща никакви възражения от страна на българското църковно настоятелство.  

"Те са одобрили Харалампий, Светият Синод какво да направи, никой не се е противил отец Харалампий да бъде назначен там".

Официално становище на Светия Синод, в което Църквата ни да изрази категорична позиция по този казус, все още липсва. 

"Когато се събере Светият Синод, тогава ще решава. Синодът е изпратил писмо до вселенския патриарх, но все още няма отговор", каза митрополит Киприан и поясни, че в писмото, изпратено до Вселенската патриаршия, е поставен въпросът при какви обстоятелства архимандрит Харалампий е станал клирик на Вселенската патриаршия. Предположенията са, че решение на Светия Синод за прехвърляне на клирик в друга юрисдикция не е имало. В момента тече проверка във Видинската епархия, където духовникът е служил. 

Старозагорският митрополит Киприан увери, че необходимото е било направено и синодалните митрополите са в очакване на отговора от вселенския патриарх Вартоломей. 

"В дъното на нещата стои българската общност там. Последното писмо, което е пуснато от българския църковен вакъф, е с молба отец Харалампий да остане да служи докато премине пандемията", посочи митрополит Киприан.

Репортаж на Еленица Маринова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще бъде..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40