Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Георги Миндов: Приемът на хранителни добавки действа психологически, успокоява хората

Снимка: Ани Петрова

Все още личните лекари не разполагат с официален здравен протокол, по който да лекуват пациенти с коронавирус в домашни условия, потвърди пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София. Има само препоръки от лекарски организации.

Официален протокол, който да е задължителен и общоприет, одобрен от експертни съвети и бордове по специалности – такъв към момента не съществува“.

Д-р Миндов поясни, че личните лекари ползват ръководства, издадени от водещи световни научни форуми и дружества. 

„Американски ръководства, френски, немски, австрийски. Общото във всички тези протоколи е, че нямаме средство за профилактика и лечение от т.нар. клас А, което е безспорно доказано и с проучвания, че предотвратява или предпазва от развитието на вируса или от заразяване с вируса. Всички неща, които предписваме, не са от клас А“, уточни общопрактикуващият лекар, който засега няма хоспитализиран пациент с Covid-19.

В нито един протокол антибиотикът не стои на първо място, подчерта д-р Георги Миндов. В американския протокол например фигурира лекарство, което тук не е разрешено и се употребява във ветеринарната медицина като противопаразитно средство. „Блокира размножаването на вируса, има противовирусен ефект в ранните етапи“, поясни Георги Миндов. 

Има разногласия дори за дозите витамин С, които да се прилагат по време на терапията, стана ясно от думите на д-р Миндов. В някои протоколи се посочват профилактични дози от 500 до 1000 милиграма дневно, което според него е висока доза. „Дневните нужди на човек, стандартните, са 100 милиграма на ден, което може да се достави с една ябълка или един плод, цитрусов.“ Същото се отнася и за витамин D, чиито терапевтични дози надхвърлят сериозно профилактичните и трябва да се вземат само по лекарско предписание.

Хората изпадат в паника, хващат се като удавник за сламка и нещо трябва да пият. Това ги успокоява донякъде и по-скоро действа психологически“, коментира д-р Георги Миндов по повод свръхтърсенето на хранителни добавки. Той цитира данни от въздействието на плацебо медикаменти при онкоболни пациенти. При 10 на сто от приемалите плацебо лекарство доказано раково болни се е наблюдавало не само подобрение на симптомите, но и обратно развитие. „Тоест психиката, силата на вярата – това е нещо, което лекува. Ако човек действително вярва в това, дори да приема нещо, в което няма нищо, има ефект, получава се ефект.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование. „Много позитивно са се променили всички..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни..

публикувано на 18.01.21 в 12:01
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров: Двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро

Двойният аршин и двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро. Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Той е на мнение, че към редица партийни членове и кметове, избрани с листата на БСП, се подхожда „с двоен аршин“. „Горчилката и неприятното лично отношение на председателя към определени партийни кадри, не само към мен,..

публикувано на 18.01.21 в 09:16
виенската зоологическа градина

WWF България започва най-новата си младежка програма Panda Labs

През 2020 г. WWF България създаде нов отдел „Образование, иновации и младежка ангажираност“. Фокусът на работата му е обучението и овластяването на младежи, които да станат застъпници за устойчиво развитие на страната ни, за опазване на дивата природа и за справяне с климатичните промени. Като част от тази дейност организацията открива 2021..

публикувано на 17.01.21 в 15:26

Пандемията изостри дисхармонията между бедни и богати

За първи път от 90-те години на миналия век насам  има вероятност тази година крайната бедност да се повиши , алармират от ООН.  „Социалните и икономическите щети от пандемията са огромни и продължават да нарастват. Няма ваксина, която може да коригира вече нанесените щети. Изправени сме пред най-тежката глобална рецесия от осем..

публикувано на 17.01.21 в 14:00
Наслада за сърцето и стомаха от шеф Анатоли Колев

Хляб за душата

Какъв е вкусът на детството за пицар, но не обикновен, а световен шампион, шеф-консултант и вицепрезидент на Българската асоциация на пицарите, член на Световната пица асоциация, почетен член на Руската пица федерация и член на Британския кулинарен институт – шеф-готвачът Анатоли Колев : „ Част от моето детство бяха и пиците, разбира..

публикувано на 16.01.21 в 20:00