Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Започва социализирането на археологическия обект, което ще раздвижи културния туризъм в района

Хераклея Синтика
Снимка: http://www.archaeologia-bulgarica.com/

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито. 

Първите стъпки към по-лесния достъп до Хераклея Синтика вече са факт. В момента се строи път до мястото през село Рупите, тъй като отсечката откъм комплекс „Ванга“ минава през защитена зона и идеята предизвика сериозен отпор.

Личен архив на Людмил Вагалински

Заради строителството на пътя там работата на археолозите не е приключила. При трасирането е открита поредната надгробна плоча на жена с рядко име, което означава бръшлянова, пояснява археологът доц. Людмил Вагалински, който работи на обекта от 2007 г. „Много рядко име, въобще за пръв път засвидетелствано в женска форма.“

Хераклея непрекъснато изненадва специалистите, всеки ден изниква нещо ново и необичайно, твърди доц. Вагалински. „Това „ъгълче“ е контактна зона – най-различни етноси са живели и от тази смес, етнокултурна, се е получило нещо много разнообразно и интересно.“

Община Петрич, която вече е стопанин на обекта, участва с над 2 милиона лева в проекта за изграждане на туристическата инфраструктура на Хераклея Синтика. Проектът е на стойност малко над 8 милиона лева: 

Снимка: Ирина Недева, БНР

Ще може да се социализира досега откритото – това е централната част на Хераклея, площадът и прилежащите сгради. Това е сериозен проект“, коментира Вагалински, според когото е налице огромна перспектива за развитие на културния туризъм в общината.

Това е археологически обект, който е обречен на успех. Самата комбинация от античен град, идеално запазен и незастроен отгоре, с комплекса „Ванга“, с топлия извор и тази хубава природа наоколо, до автомагистрала, при това на границата на три държави, е просто неудържима.“

Екипът на доц. Вагалински вече има зелена светлина да продължи проучването на античния град към хълма, след съгласуване и с Министерството на околната среда и водите заради статута на планината Кожух като природна забележителност.

Още преди две години с помощта на съвременна технология по системата „Лидар“ е направено заснемане, което е потвърдило продължението на града в тази посока.

Снимка: БГНЕС

„Мисля, че сме разпознали акропола на града. Знаехме, че има много сгради, най-вероятно и светилища и е осеяно с предмети и артефакти от целия период на съществуване на града“, разказва още доц. Вагалински.

Досега археолозите са работили в равнинната част. Людмил Вагалински смята, че преди да преминат към хълмистата част, трябва да приключи социализирането на разкритото досега.

Снимка: БГНЕС

„Трябва да бъдем внимателни какво отхапваме и дали ще можем да го преглътнем. Трябва да бъдем коректни към старините и към туристите, към посетителите.“

Интересът към Хераклея Синтика пред последните години се поддържа и от възможността чрез платформата „Археология булгарика“ да се наблюдава онлайн работата на обекта в реално време.

Още за обекта и неговите тайни - в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан и Максим Иванови

Как се прекосява океан във времената на коронакриза

Как се прекосява океан във времената на коронакриза. На този въпрос отговориха Стефан и Максим Иванови. Те са българите - баща и син, които прекосиха Атлантическия океан от изток на запад в сезона на ураганите през 2020-а година.  105 дни в Океана . С много приключения и премеждия.  По пътя за осъществяване на желанието имало доста..

публикувано на 20.01.21 в 15:01
Български лампов радиоапарат

Съби Мезински от Смолян събира лампови апарати в продължение на 46 години

Внушителна колекция от уникални радиоапарати притежава Съби Мезински от Смолян. Всичките 252 говорещи кутии работят и са подредени в зала, за да могат да се разгледат от гости на областния град.  Той е добър, усмихнат, сърцат, гостоприемен, радиолюбител. Любовта на Съби Мезински към говорещата кутия се ражда от едно радио от кметството в..

публикувано на 20.01.21 в 12:17
Студио,микрофони

„България - дела и документи” - емблематичен спомен от радиоефира

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“. Спорна и дори отричана след 1989 г., рубриката за паметни дати и събития оставя трайни спомени за поколения българи . Нейното..

публикувано на 20.01.21 в 12:14

Стефан Иванов: Донорство по презумпция ще увеличи броя на трансплантациите у нас

„ Мисля, че се движим в правилната посока – идеята беше да се говори повече за донорството и ние приехме каузата на здравно министерство още преди пътуването – „Да, за живот “, каза в „Хоризонт до обед“ Стефан Иванов за мисията "Неверест" след отговора на Министерство на здравеопазването на призива им за прецизиране на законодателството с цел..

публикувано на 19.01.21 в 11:30

Три истории за радиото като смисъл в ежедневието

За половин век съществуване програма "Хоризонт" е била част от всекидневието на няколко поколения слушатели и е съпътствала живота им както в добро, така и в по-трудни моменти. Три истории на верни слушатели разказват за присъствието на радиото в техния бит и размисли. Светлин Арсов през 2015 г. бил обявен за изчезнал по време на..

публикувано на 18.01.21 в 15:10

Усилията на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан за опазване на околната среда

Усещането да се спуснеш със сал по Дунав не може да се сравни с нищо, каза за БНР Кристиян Якимов от Сдружението за развитие на туризма в Тутракан. „ Когато си в лодката, пътува брегът, когато си на брега, пътува лодката - там движението не се усеща , в сала всичко пътува покрай теб, целият свят се върти около теб“. В предаването „Графити..

публикувано на 18.01.21 в 11:21

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 37 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57