Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Минготе за експедицията на К2: Планината ще постави всекиго на мястото му

В интервю за БНР каталунецът обяви, че ще има още важни членове на голямата експедиция

Сержи Минготе
Снимка: Личен архив

Сержи Минготе е каталунски политик, добил популярност в световното алпийско движение с проекта си за изкачване на 14-те най-високи върха на планетата без употребата на изкуствен кислород в рамките на 1000 дни.

Той беше един от последните, опитали се да окажат помощ на българина Иван Томов, който почина от височинна болест на слизане от връх Лхотце. (Какво разказа пред БНР за случилото се тогава можете да прочетете тук.)


На върха

От 2011 до 20018 г. Минготе е кмет на Parets del Vallès - град, в управата на който преди това е съветник по въпросите на спорта. През 1998 г., на 27-годишна възраст изкачва първия си осемхилядник - Чо Ою, година по-късно стъпва и на Шиша Пангма. През 2001 г. изкачва Еверест от север, а през 2003 г. - и от юг. Участва в различни световни състезания, като Ironmans и Ultramans, занимава се активно с планинско колоездене и преплува Гибралтарския проток. През юли 2018 г. изкачва за 7 дни К2 и Броуд Пик. С това поставя началото на проекта си 14x8000 за 1000 дни без допълнителен кислород. През септември същата година изкачва Манаслу, през май 2019 г. - Лхотце, през юли 2019 г. - Нанга Парбат и Гашербрум-2, а през октомври 2019 г. - и Дхаулагири. Ковид-кризата, обаче, налага промяна в плановете му и така, вместо за по-малко от 3 години, Минготе ще се опита да изкачи оставащите 7 върха от Хималайската корона за по-малко от 4 години. (Досегашният рекорд е на корееца Чанг-хо Ким, който успя да изкачи всички осемхилядници без допълнителен кислород за 7 години, 10 месеца и 6 дни).

По парапета

След преговори с най-голямата трекинг агенция в Непал Минготе решава тази година да се включи в още по-голямото предизвикателство - опит за зимно изкачване на К2, последният неизкачен през зимата осемхилядник. При това, освен че възнамерява да не използва допълнителен кислород, 48-годишният каталунец ще ръководи и експедицията на терен.


Интервю на Таня Иванова

Кога заминавате за Пакистан? Ще отидете ли там по-рано, преди другите участници?

Полетът ми от Испания е на 19 декември. Всички членове на експедицията ще се срещнем на 20 декември в Исламабад.


В крайна сметка, колко души включва експедицията, 45 ли остават?

Не мога да кажа всички, в момента са около 45 алпинисти. Все още, обаче, не са обявени някои важни членове, които ще съставят една много силна група.


Вие ще ръководите групата на терен, по височинните лагери - познавате ли всички участници?

Познавам повечето от тях, както шерпи, така и алпинистите от различните страни. Ще бъде от голяма полза да се координира групата на височина.


Беше обявено, че на място ще се реши кои участници ще направят опит на K2. Какво означава това - ще има някакъв тест ли? Кой ще вземе това решение и въз основа на какво?

Не знам за такива тестове. Знам, че планината ще постави всеки на мястото му и ще зададе ритъма на експедицията.


До момента официално е потвърдено за 3 експедиции* - вашата, на Али Садпара и на Мингма Джи Шерпа. Водили ли сте разговори помежду си?

Да, с Али Садпара успях да разговарям, тъй като сме приятели, и обсъдихме някои възможности.


Ще има ли сътрудничество и в каква област? Кой ще фиксира парапетите, например? Какъв график ще направите с ротациите и самата атака?

Все още е твърде рано да обявим това. Ще видим как ще върви всичко, но нашата воля е да си сътрудничим с всички експедиции и да действаме в една и съща посока. Имаме много силен екип, който да оборудва маршрута,  и ще планираме всичко така, че да е в наша полза.


Има ли реален шанс, при подходящо време, да изкачите върха? Кой, според Вас, би могъл да постигне това?

Мисля, че би било много претенциозно да мислим, че ще стъпим на K2, като знаем предшествениците си и колко далеч са стигнали всички опити досега. Трябва да бъдем предпазливи, но, в същото време, много решителни и да мечтаем смело. Човек ще стъпи, рано или късно, на високия 8611 метра К2 през зимата и защо това да не е тази година? Трябва да вървим стъпка по стъпка и да работим много усърдно. Най-важното е да се приберем после вкъщи живи и здрави.


Кое би било успех за Вас тази зима?

Мисля, че ако успеем да достигнем височина от 8000 метра, би било чудесна стъпка към победата - зимно изкачване на К2. Всеки напредък е стъпка към постигането на успех в това предизвикателство.


Защо се съгласихте да участвате?

Защото имам доверие на Дауа Шерпа и неговата агенция. Знам как работят, те са мои приятели и много пъти сме работили заедно. От друга страна, това е чудесна възможност да напиша нова страница в историята на алпинизма и това ме мотивира да се боря за постигането на тази велика мечта.


Сержи Минготе

===

* Междувременно, на 26 ноември, добилият световна слава непалец и бивш британски командос Нирмал Пурджа обяви, че също се отправя към К2 тази зима. С него и екипа му, за който предстои да бъдат обявени подробности, броят на експедициите на втория по височина връх на планетата стават четири. Освен ако Нимс Дай, както го наричат, не се включи към някоя от тях - 45-членната експедиция, водена от Дауа Шерпа и Сержи Минготе, 3-членната на исландеца Джон Снори и пакистанците Али Садпара и Саджид Али Садпара, 3-членният екип от шерпи - Мингма Джи Шерпа, Дауа Тензинг Шерпа и Килу Пемба Шерпа.

През октомври 2019 г. Нирмал Пурджа постави световен рекорд, завършвайки т.нар. Хималайска корона (с използването на допълнителен кисолорд и помощта на логистичен екип) за 6 месеца и 6 дни. (Интервюто, което тогава даде за БНР можете да чуете тук.)

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17.01.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 17.1.21

публикувано на 17.01.21 в 08:30
К2 (8611 м)

Исторически успех и трагедия на К2

Исторически успех на К2 и трагедия, разиграла се там - нещо типично за височинния алпинизъм, при който често големите успехи са съпътствани от трагични инциденти. 10 непалци осъществиха дългочаканото изкачване на връх К2 в Пакистан. Вторият по височина връх на планетата беше последният осемхилядник, който нямаше зимно изкачване, въпреки..

публикувано на 16.01.21 в 18:27

50 години "Хоризонт" - кои имена на водещи, предавания и рубрики се помнят от слушателите

50 години "Хоризонт" - кои имена на водещи, предавания и рубрики се помнят от слушателите. Какво харесва и какво още иска да чуе аудиторията на програмата. Предложенията на слушателите на "Хоризонт" в София, Плевен и Ямбол. Чуйте анкетата от звуковия файл.   

публикувано на 15.01.21 в 17:14
Снори и Садпара - баща и син

Джон Снори от Базовия лагер на К2: Пренаселено е, но работим заедно

Дългочаканият прозорец от време, подходящо за изкачвания по реброто Абруци към връх К2, настъпи и членовете на четирите експедиции там започнаха отново да се придвижват по маршрута. Няколко десетки души чакаха в Базов лагер да стихнат бурните ветрове, чиято скорост на моменти достигаше 120 км/ч. Наред с неколцината опитни алпинисти, този..

публикувано на 13.01.21 в 10:52
К2 (8611м)

К2 - стара българска мечта

За първи път К2 е изкачен на 31 юли 1954 г. от Лино Лачедели и Ачиле Компаньони в състава на италианска експедиция. На същата дата 60 години по-късно, през 2014 г., Боян Петров става първият българин, изкачил втория по височина връх на планетата. “К2 - една стара българска мечта, просто вчера я докарах докрай” - съобщава..

публикувано на 13.01.21 в 10:21
Юбната стена на Анапурна

Методи Савов и Петко Тотев - за първите български зимни експедиции на над 8000 метра

Първата българска зимна експедиция на осемхиляндик се провежда преди 35 години, година след историческото изкачване на Еверест през 1984-а от Христо Проданов, Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков. През зимата на 1985/1986 г. целта е Анапурна (8091 м). Петко Тотев - треньор на експедицията и участник в нея:..

публикувано на 12.01.21 в 11:05

Имунизация с втората пратка дози за работещи на първа линия в болниците в Ловешко

В област Ловеч започва имунизацията срещу Covid-19 на медицински и немедицински персонал на първа линия с втората пратка дози, предвидени за областта. В болниците в Ловеч и в Троян ще бъде проведена ваксинацията днес, а утре - в имунизационните кабинети в Луковит и в Тетевен. От втората пратка ваксини за имунизация на медицински и немедицински..

публикувано на 11.01.21 в 13:58