Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитрина Петрова: Речта на омразата на етническа основа е исторически изстрадана

Димитрина Петрова
Снимка: Ани Петрова

Нашето законодателство вменява на ръководителите на висшите училища да санкционират негативните стереотипи, поясни пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация, правозащитник от екопротестите преди 1989 г., бивш програмен директор на SOS Детски селища и носител на международни награди за защита на човешките права. Тя коментира казуса с лекциите на проф. Михаил Мирчев в Софийския университетпреди Етичната комисия на СУ „Св. Климент Охридски“ да се произнесе.

Фигурата „реч на омразата“ не се съдържа в българското право, това е международен стандарт. Нашият Закон за защита от дискриминацията обаче покрива съдържанието на това понятие, посочи Петрова, според която въпросът е как да се санкционира реч на омразата, защото по-голямата част от речта на омразата попада в сферата на защитеното слово

„Свободата на израза трябва много високо да се цени. Ние не сме намерили тази свобода на улицата, тя е извоювана. Особено това се отнася за академичната свобода“. 

„Ние искаме когато една свобода ще се ограничава в академична среда, това да става по много сериозни причини. Речта на омразата трябва да се санкционира, когато се извършва в йерархични отношения – например на работното място“, отбеляза Димитрина Петрова. 

Подобен е случаят и когато става дума за т.нар. „пленени аудитории“, които все още нямат твърдо оформени възгледи и критерии – например учениците в училище.

„Тук може да се твърди, че студентът е в зависима позиция“, изтъкна Петрова.

Различните групи хора не са защитени еднакво от реч на омразата, когато тя е на етническа или друга основа, подчерта Димитрина Петрова. Ако например проф. Мирчев използвал реч на омразата спрямо блондинките, те не биха имали степента на правна защита, каквато има една етническа група, даде пример тя.

Забраната и в нашето, и в международното право на реч на омразата на етническа основа е исторически изстрадана, заяви Петрова.

Повече акценти чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете училища към затвора във Враца не са прекъсвали учебните си занятия

На фона на епидемичната обстановка в страната и проблемите с дистанционното обучение на учениците, две училища в Северозапада не са прекъсвали своето присъствено обучение. Това са училищата за лишените от свобода към затвора във Враца. Едното училище - „Мито Орозов“, е към самия затвор. Там учат и получават професия пълнолетни затворници,..

публикувано на 26.01.21 в 14:38
Стефан Попов

130 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов

Тази година отбелязваме 130 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов , писана на немски в политическа емиграция през 70-те години на ХХ век. Стефан Попов е роден на  24 януари 1906 г.  в София . Баща му – Сава Попов е роден 1874 г. в Севлиево, завършва Априловската гимназия, след това е сред първите..

публикувано на 26.01.21 в 12:03

Туроператори: Въздържайте се от резервации в чужбина

Под въпрос ли са почивките това лято в чужбина? Туроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция. Самите те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз . Препоръката..

публикувано на 26.01.21 в 11:11
Петър Ганев

Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия

„ Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти . Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат.“ Този..

публикувано на 26.01.21 в 09:20
Христофор Стоянов

След 35 години стаж в БНР Христофор Стоянов предава знания на студенти

25 януари 1935 година е рожденият ден на Българското национално радио. На тази дата цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. През януари 2021 година програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ отбелязват 50-годишен юбилей. Така че поводите за празнуване в радиото са много. Българското национално..

публикувано на 25.01.21 в 17:01

Д-р Евгени Крайселски: Не подценявайте последиците от коронавируса

Не трябва да се подценяват отложените във времето последици след преболедуване от коронавирус. Не се говори толкова много за последствията след прекарана коронавирусна инфекция, но те съществуват и възстановяването наистина е бавно. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Евгени Крайселски, който има и..

публикувано на 25.01.21 в 11:47
Откритата в Силистра римска пещ на 1500 години

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години . Тя бе намерена при изкопни дейности по проект на Общината за строеж на социални жилища. Комисия от Министерство на културата е разпоредила археолозите да продължат проучването в рамките на сервитута. Пещта е ползвана за изпичане на тухли. Съоръжението е..

публикувано на 25.01.21 в 11:13