Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Снимка: Мария Василева

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19.

"Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба - предколедна, наистина ще бъде доста пагубно за бизнеса на галерията. Първия път издържахме, защото имахме спестени пари", каза в предаването "Хоризонт до обед" Росица Гецова от галерия "Аросита". 

В галерията са планирани две изложби. Първата е на трима автори - Георги Ружев, Сашо Стоицов и Борис Колев, другата изложба се казва "Само за фенове".

"Коронавирусът даде и положителни, и отрицателни възможности", каза Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия:

"За изкуството сега е времето да се замислят всички, които правят изложби, че трябва да ги направят по-дълги".

Общинската галерия в София също ще загуби пари при затварянето. Филева коментира: 

"Ние сме с бюджет, но същевременно имаме правото да усвояваме средствата, които сме спечелили, така че за нас също е изключително важно дали работим, или не и колко публика влиза".

3000 художници и критици са членовете на Съюза на българските художници (СБХ). 

"Всички сме разтревожени, нормално е. Ние освен творческа организация, също сме и галерия с изложбени площи с огромни мащаби и в същото време сме и частна галерия, т.е. нашата позиция е някъде между малките частни галерии, от чийто оборот зависи оцеляването им, и тези, които са на общински или на държавен бюджет. Галериите, които притежава Съюзът на художниците, се самоиздържат от стопанска дейности и те са изключително и само разход за нашата организация", коментира Любен Генов, председател на СБХ.

Проблемът с локдауна, специално и в сферата на изобразителните изкуства, е проблем, който засяга три страни - от една страна галериите, ангажирани за осъществяване на дейността им, от друга страна са художниците, хората на изкуството, на които галериите осигуряват пространство за реализация, за изява, коментира Генов:

"Нашето изкуство има въпиеща нужда от този посредник, от галерията, от галериста - там, където ние можем да бъдем представени пред третата, засегната в случая страна - публиката". 

Интервютата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете училища към затвора във Враца не са прекъсвали учебните си занятия

На фона на епидемичната обстановка в страната и проблемите с дистанционното обучение на учениците, две училища в Северозапада не са прекъсвали своето присъствено обучение. Това са училищата за лишените от свобода към затвора във Враца. Едното училище - „Мито Орозов“, е към самия затвор. Там учат и получават професия пълнолетни затворници,..

публикувано на 26.01.21 в 14:38
Стефан Попов

130 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов

Тази година отбелязваме 130 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов , писана на немски в политическа емиграция през 70-те години на ХХ век. Стефан Попов е роден на  24 януари 1906 г.  в София . Баща му – Сава Попов е роден 1874 г. в Севлиево, завършва Априловската гимназия, след това е сред първите..

публикувано на 26.01.21 в 12:03

Туроператори: Въздържайте се от резервации в чужбина

Под въпрос ли са почивките това лято в чужбина? Туроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция. Самите те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз . Препоръката..

публикувано на 26.01.21 в 11:11
Петър Ганев

Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия

„ Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти . Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат.“ Този..

публикувано на 26.01.21 в 09:20
Христофор Стоянов

След 35 години стаж в БНР Христофор Стоянов предава знания на студенти

25 януари 1935 година е рожденият ден на Българското национално радио. На тази дата цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. През януари 2021 година програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ отбелязват 50-годишен юбилей. Така че поводите за празнуване в радиото са много. Българското национално..

публикувано на 25.01.21 в 17:01

Д-р Евгени Крайселски: Не подценявайте последиците от коронавируса

Не трябва да се подценяват отложените във времето последици след преболедуване от коронавирус. Не се говори толкова много за последствията след прекарана коронавирусна инфекция, но те съществуват и възстановяването наистина е бавно. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Евгени Крайселски, който има и..

публикувано на 25.01.21 в 11:47
Откритата в Силистра римска пещ на 1500 години

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години . Тя бе намерена при изкопни дейности по проект на Общината за строеж на социални жилища. Комисия от Министерство на културата е разпоредила археолозите да продължат проучването в рамките на сервитута. Пещта е ползвана за изпичане на тухли. Съоръжението е..

публикувано на 25.01.21 в 11:13