Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за голямото сърце проф. Чирков

Снимка: БТА-архив / Руслан Донев

Завистта съсипва България, защото е продукт на примитивност и липса на възпитание“. Това казваше често проф. Александър Чирков. Най-известният български кардиохирург си отиде от този свят във вторник. Вчера във Варна беше поклонението пред лекаря със световна слава, направил у нас първата трансплантация на сърце преди повече от 30 години.  

Проф. Чирков неведнъж е цитирал едно американско проучване, според което оптимистът живее 17 години повече от песимиста и че е доказано, че завистливите, злобните и отмъстителните хора умират по-рано:

„Залагам на хора, които вършат градивна дейност. И когато съм залагал на такива хора, съм успявала“. 

Проф. Чирков споделяше, че присаждането на сърце не е шивашка работа – да го вземеш от едно тяло и да го сложиш в друго. Нужен е не само огромен екип от специалисти, който да работи в пълен синхрон, а да са лекари с морал – не просто да познават тялото на човека, а да го направят щастлив и да са сигурни, че повече няма да страда. 

Момчето от Лом, завършило медицина в началото на 60-те години и емигрирало почти веднага в Западен Берлин, специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. През 1984-та се връща в България с 16 лекари от Германия, за да създаде болница „Св. Екатерина“ и за да извърши две години по-късно първата сърдечна трансплантация в България и в Източния блок на 11-годишния Иван Сарафски от Кърджали. Годината е 1986-а, а денят 14-ти май.

Една от големите каузи, на която се беше посветил в последно време проф. Чирков, беше да построи във Варна модерна болница и често говореше в интервюта за тази своя мечта. 

Пациентите на проф. Александър Чирков са хиляди. Не малко са и хората, които не е оперирал, но на които също е променил живота. 

Мария Ландова – преподавател в Художествената академия и майка на актрисата от театър „Българска армия“ Ели Колева, вижда проф. Чирков само веднъж, но срещата е съдбовна:

„Има такива редки срещи в живота. Не става дума за животоспасяваща операция, а трябваше да взема съдбовно решение, свързано с раждането на второто ми дете, защото първото трябваше да раждам в специализираната клиника за сърдечни заболявания и бяхме на косъм - аз и детето ми. Казаха ми тогава, че по чудо сме се спасили и че не трябва да имам второ дете. Животът обаче поднесе такава възможност, но страхът беше огромен. Трябваше да се прегледам при най-добрия. Изключително уморен, но любезен, с много енергия. Отдели ми време и ми каза, че животът е по-силен, струва си и човек не трябва да се страхува, смело напред. Така се появи втората ми дъщеря“. 

През всичките години, докато работи, проф. Чирков слуша в операционната: 

„Моцарт, защото музиката му е вълшебна... Музиката винаги ме придружаваше в моите работи“. 

Страстта си към Моцарт проф. Чирков признава в едно интервю, което пази Златният фонд на радиото от 1986-а – същата година, в която България влиза в световните медии заради новината за присаденото сърце на 11-годишния Иван. 

Голяма част от кардиологичните центрове у нас се ръководят от негови ученици. Те имат обща визитка – школата на проф. Чирков

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Калев

Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен..

публикувано на 14.01.21 в 18:54

Милена Аврамова: Влюбих се в театъра и оставих цигулката

„ Всеки ден, в който се събуждам, си казвам, че ще е по-добър от другия . Ако не вярваме и нямаме надежда, няма да се случат нещата“. Това сподели пред БНР актрисата Милена Аврамова. В момента тя снима филма „Чичо Коледа“. Иначе, играе на сцената на Сатиричния театър.  Актьорската душа, ако не получава душевната си храна, ще загине, признава още..

публикувано на 08.01.21 в 18:34
Проф. д-р Минка Златева

Проф. Минка Златева: БНР и "Хоризонт" показват динамично развитие

Една от характерните черти на програма "Хоризонт" е, че върви в крак с времето и това, което прави, отговаря на обновлението, което става в цялата медийна индустрия и в цялата медийна картина на радиото и на медиите въобще.  "Начинът, по който "Хоризонт" и цялото радио преминаха на вълните на новите информационни технологии, начинът,..

публикувано на 06.01.21 в 11:46
Николай Атанасов

Журналистът Николай Атанасов: Трябва да вярваме в утрешния ден

„Годините се нижат една след друга, радваме се, когато посрещаме поредната нова година. Това може би е силата на човека, че той се радва на новото, без да се замисля за това, че доста години са изтекли от неговия живот и лека-полека животът отминава.  Важното е да сме оптимисти, да сме хора с позитивно мислене и да вярваме в утрешния ден..

публикувано на 06.01.21 в 10:05
Васил Петров

Васил Петров: Да обичаме дори враговете си

Всичко е въпрос на нашата свободна воля, дали ние ще защитим името, на което сме кръстени, сподели пред БНР певецът Васил Петров: "Аз държа на най-праведните неща, на тези, които ни правят да бъдем истински - да не лъжем, да не сме користолюбиви, да не сме лицемерни, да обичаме приятелите си, дори и враговете си ". Според него трябва да сме..

публикувано на 05.01.21 в 13:56
Галина Спасова

Журналистът Галина Спасова: Успехът на програма "Хоризонт" е заложен от самото начало

Журналистът Галина Спасова е едно от знаковите лица на програма "Хоризонт". Тя започва работа  в Българското национално радио преди 45 години. Началото на професионалния й път е в  "Справочна редакция", която Спасова определя като  изключително ценен отдел.  " Там дневно идваха 110,120,130 души от цялото радио - журналисти, които трябваше да..

публикувано на 04.01.21 в 15:15
Димитър Аргиров с дуетната си половинка Соня Чакърова

Димитър Аргиров: Корените ни държат на крака

„ Израснал съм с народните песни и те са в душата и в сърцето ми . Страстта към рока се появи в тийнейджърските години. След завръщането ми в България през 2013 година се посветих на фолклора. В момента нещата вървят паралелно с малък превес на фолклора, защото любовта ми и усещането ми към него са много по-силни. Все пак корените ни държат на крака..

публикувано на 01.01.21 в 17:03