Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Десетки се сбогуваха с проф. Александър Чирков във Варна

Снимка: БГНЕС

Десетки медици, общественици и приятели на проф.Александър Чирков присъстваха на поклонението пред тленните му останки  във Варна. 

Съболезнования от името на семейството приемаше синът на проф. Чирков – Алесандро, който пристигна от Германия. Сред присъстващите на поклонението бяха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, кметът на Варна Иван Портних, областният управител - Стоян Пасев, директори на здравни заведения, общественици.

"Днес България загуби един от най-добрите си лекари. Той беше основоположник на кардиохирургията в България. На такива хора имента им се изписват със златни букви и на небето. Целият му живот е един учебник, който всеки един български лекар трябва да прочете и да изучава много внимателно.Той успя в този прагматичен свят, по неговия си начин да съумее да вплете ведно и медицината и вярата в Бог, за да върши чудеса на земята. Освен, в буквалния си смисъл, и в преносния,  с неговaта грижа за човешкото сърце, той ни остави изключително ценни съвети за това как да живеем и да се грижим за себе си", каза проф. Ангелов.

Един от най-добрите приятели на проф. Чирков проф. Димитър Камбуров сподели мъката си от загубата на неговия близък. Тяхното приятелство има 50 годишна давност. Свързват ги студентските им години, хирургията и обществената им дейност.

„Медицината е призвание, а хирургията е изкуство. Той съчетаваше и двете. Той беше роден лекар - състрадателен, отзивчив внимателен. Винаги преди да премине към операция, се срещаше, с този който ще бъде опериран. Разговаряше с него. Обясняваше, че той ще оперира и всичко ще мине добре. Създаваше предварително някаква вяра у болния“, каза проф. Камбуров.

Камбуров описва проф. Чирков и като добър организатор. Пациентите винаги бяха посещавани от цял екип- анестезиолози и психолози. Проф. Чирков имаше създадена школа на поведение. Той беше абсолютен организатор. Трудно може да се намери такъв лекар, който съчетава хирургичното изкуство с организаторските си способности, спомня си още Камбуров.

Той беше също така и влюбен в младите и помагаше за тяхното развитие. През послените години обаче остана някъде в периферията - незабелязан, казва с тъга медикът.

Истински народен лекар, като такъв го определя още проф. Камбуров. "Той разговаряше с хората по улиците, така спечели любовта на много - на пациентите си и на обикновените българи." 

Чуйте целия репортаж на Даниела Стойнова в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравният министър подписа три заповеди за мерките срещу коронавируса

Със своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април. Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график: от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават..

публикувано на 26.01.21 в 20:21
Ерден, ресторант в центъра

Организации на заведенията не са съгласни с отваряне на 1 март, готвят се за протест

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са взели участие днес в преговори относно дата за отваряне. Това се казва в разпространена до медиите позиция на двете организации. "Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра..

публикувано на 26.01.21 в 17:51
Община Каварна

В Каварна премахват преместваеми обекти, загрозяващи градската среда

В Каварна със заповед на кмета Елена Балтаджиева се премахват преместваеми обекти, които загрозяват градската среда , съобщиха от пресцентъра на общината. Администрацията направи пълна проверка на преместваемите обекти в морската зона на града и в местността "Икантълъка". Там ще бъдат премахнати всички установени фургони. Договорите с търговците за..

публикувано на 26.01.21 в 17:01

Лек спад на регистрираните кражби от коли във Варна

447 са кражбите на вещи и части от моторни превозни средства през изминалата година, броят им е намалял в сравнение с 2019-а, когато са били 529. Това съобщи главен инспектор Красен Торимацов, началник на сектор "Престъпления против МПС" към отдел "Криминална полиция" в областната дирекция на МВР във Варна. Главен инспектор Торимацов посочи, че..

обновено на 26.01.21 в 16:11

Възстановиха движението и в двете платна на Аспаруховия мост

Движението по Аспаруховия мост вече е напълно възстановено. Фугата, заради която превозните средства се движеха двупосочно в платното за Бургас, вече е ремонтирана.Трафикът е нормален, но започна да вали и се очаква влошаване на времето и поледици през нощта.

публикувано на 26.01.21 в 15:31

Отварят ресторантите на 1 март?

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде БНТ. По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с..

публикувано на 26.01.21 в 14:41

Времето във Варна се влошава, идва сняг

Валежи от дъжд, които от запад на изток постепенно до вечерта ще преминат в сняг се очакват днес. По Черноморието ще се примесват мокър сняг и дъжд. Още през нощта навсякъде ще завали сняг, постепенно усилвайки се като интензивност. Видимостта ще бъде намалена. Най-късно, след полунощ, дъждът и в крайните югоизточни райони ще премине в сняг...

публикувано на 26.01.21 в 14:07