Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Войнов: В плана за възстановяване няма индикатори за очаквани резултати

Снимка: БГНЕС

Над 50% от средствата в Плана за възстановяване и развитие са заделени за строителство. Близо 30% са за покупка на различни дълготрайни материални активи. Много малка част обаче остава за развитие на умения, културни обмени, иновативно развитие. В този план са взети проекти, които са подготвени вече. Липсват индикатори, които да показват, като се правят тези инвестиции, какви са очакванията от прилагането на Плана“. Коментарът направи пред БНР Юлиян Войнов, финансист и икономически анализатор. 

По думите му се създава впечатление, че парите се насочват към определени сфери и механизми, които вече работят

„Прилагането на тези мерки към вече работещите механизми - както е енергийната ефективност на сградния фонд, е основната цел на този план... От друга страна, мерки, насочени към образование, са загатнати в най-общ смисъл... В този план има средства към работещи схеми, които обаче не се славят с ефективност, но има и добри намерения, които са разписани много неясно“. 

В предаването „Нещо повече“ Войнов коментира обявените от правителството мерки в помощ на засегнатите в коронакризата страни:  

„Добри намерения, направени по неправилния начин. Има забавяне на мерките с месеци, което е недопустимо в такава пандемия. Администрацията подходи доста повърхностно към мерките, които трябва да бъдат приложени за подпомагане на бизнеса. Администрацията реши да отработи тези помощи към бизнеса по начина, по който отработва оценката и предоставянето на средства по европейски програми. Този механизъм е кардинално неработещ в ситуацията, в която се намираме, защото сроковете за подпомагане на бизнеса са много кратки“. 

Според финансиста в бюджета за догодина има голям обем популизъм по отношение на разходването на средствата

Интервюто с Юлиян Войнов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Балкански жеги, Доналд Тръмп и футболни страсти - обзор на събитията от седмицата

След стрелбата срещу него, на която реагира със завидно самообладание, бившият американски президент Доналд Тръмп изглежда все по-вероятен бъдещ. Балканите и други части на Европа се задъхваха от непоносими жеги. Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите седмици заради големия брой пожари и горещата вълна. Пристигна..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи

Президентът Румен Радев посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово. Той благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че  не са допуснали загуба на човешки живот. "Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички..

публикувано на 20.07.24 в 10:06

Овладени са двата пожара в Кюстендилско

Овладени са двата пожара в Кюстендилско, които възникнаха през седмицата - в района на с. Ваксево-Фролош, община Невестино, който засегна около 250 декара иглолистна гора, и при с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, където са засегнати около 600 декара бивши земеделски площи, треви и храсти и около 10 декара широколистна гора...

публикувано на 20.07.24 в 09:56

Д-р Ивана Николова: По-млад и свеж кандидат може да докара победа за демократите в САЩ

" Цяла седмица слушахме как Тръмп едва ли не е нов човек след опита за убийство . Реално в първия половин час беше малко по-различен - говори за случилото се, как го е изживял, говори за обединение. В следващия един час беше типична реч на Тръмп – разделителна, накъсана, с лични атаки срещу демократите, каквато уж нямаше да има. Метаморфоза..

публикувано на 20.07.24 в 09:55
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

26-о издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново

Близо 340 участници от 9 държави ще излязат на сцената летния театър във Велико Търново , където тази вечер се открива 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал . За една седмица Велико Търново отново се превръща в песенна и танцова сцена на световното фолклорно наследство . Международният фолклорен фестивал е значимо..

публикувано на 20.07.24 в 09:25