Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ашод Дерандонян: В нито едно лечебно заведение няма осигурен жестов превод

Ашод Дерандонян
Снимка: Стопкадър, bTV

"В България все още няма гореща линия за обслужване на глухи хора в случай на пандемия", каза пред БНР Ашод Дерандонян, фондация "Заслушай се". По думите му този казус предстои да бъде решен:

"Приема се Закон за българския жестов език, който трябва да влезе в сила от началото на 2021-ва година". Той уточни, че преди второ четене на закона от общността на глухите са внесли предложения към народните представители и предстои тези искания да влязат в закона. 

Ашод Дерандонян изказа очакване със Закона за българския жестов език нещата да бъдат по-добре регламентирани.

Той заяви, че при заразен с Covid-19 глух човек трябва да има осигурен жестов преводач, но понеже не може да присъства на живо, затова най-добре е да има видеовръзка с жестов преводач:

"Познавам глухи хора, които преминаха през заразяване с коронавируса. Конкретен пример мога да разкажа от "Пирогов", където беше приет глух човек. Там случайно е имало медицинско лице, което е дете на глухи родители, и е съдействало за жестов превод. По принцип, в нито едно лечебно заведение в страната няма осигурен видеожестов превод, за да се съдейства на глухите хора".

По думите му видеожестовият превод още не е навлязъл и не е регламентиран в България и изрази надежда със Закона за жестовия език да се регламентират услугите, свързани с жестовия превод:

"Глухите хора нямат абсолютно никакви услуги чрез жестов език в момента. По време на пандемия такива решения липсват. Не бяхме подготвени за пандемията".

Дерандонян обясни, че глухите хора общуват предимно със съобщения с личните си лекари.

"Основен източник на информация за глухите хора е жестовият превод на новините по телевизиите", посочи още Дерандонян.

Интервюто на Снежана Иванова с Ашод Дерандонян в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Юлияна Методиева: Да бъде осигурен жестов превод в болниците

" Хората с лош и неадекватен досег до основни информационни източници стават много податливи на конспиративни теории за коронавируса" , каза пред БНР Юлияна Методиева - създател и главен редактор на сайта "Маргиналия". Тя обясни, че глухите хора не..

публикувано на 23.11.20 в 14:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на..

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама,..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и..

публикувано на 18.01.21 в 12:01
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров: Двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро

Двойният аршин и двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро. Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Той е на мнение, че към редица партийни членове и кметове, избрани с листата на БСП, се подхожда „с двоен аршин“...

публикувано на 18.01.21 в 09:16