Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдба на бездомник в студените месеци (Видео)

Стоп кадър от видео репортажа на Ася Пенчева

Ограниченията заради коронавирусната инфекция засегнаха бизнеса, образованието, културата и възможностите ни за живо общуване. Тъй като няма начин да се степенува коя сфера на живота ни е най-пострадала, ще прибавим към списъка с поражения една голяма група от хора - бездомниците.

В зимните месеци грижата за бездомниците в Русе е основно на Червения кръст. Повече от 10 години трапезарията, направена в имот на организацията, е отворена за хората, на които животът им така се е стекъл. Получаваха и баня. Услугата "баня" - това, което ние имаме в другия край на коридора, за тези хора е буржоазен лукс, който през зимата заменя Дунава.

Понеже тази година всичко е различно, бездомниците нямат нито топла храна всеки ден, нито баня. Такива са ограниченията - хората да не се хранят заедно и да не събират на близко разстояние. Топлата храна е заменена с консерви, които трябва да им стигнат за седмица - боб с наденица, русенско варено, пастет, скумрия, сандвичи и една супа. В пакета има и дезинфектант с маска.

"На човек по два сандвича се пада. Слагаме кашкавал и салам, и другото от предния ден пакетирано, супа има - по една супа, в ресторанта са я нагласили, готова, пакетирана, ние само я даваме", каза доброволка от БЧК.

Миналата година общо 48 души са търсили помощ.

Здравко е един от бездомните хора, има увредено зрение:

"Мен ме познава целия град и като рибар, и като строител, бях 15-17 години в Русия, казват ми Здравко руския".

Здравко е загубил жилището си след развода със съпругата си. Поне от 10 години е бездомен.

"Имам познати, като вървя по центъра все някой ми дава някоя стотинка. Аз мога и да прося - нито крадеш, нито мамиш, нито лъжеш. Има хора, които дават, има хора, които не дават, ти не можеш да го хванеш за гушата и да му каже - дай ми".

Васил разказа, че е бездомник от много години. Останал на улицата след семейни проблеми. Работил цял живот в БДЖ.

"Съкратиха ме, на 60 години кой ще те държи на работа, кой те иска на работа. Където и да отида като чуят ЕГН казват - ние ще ти се обадим".

Панайот е благодарен, че получава храна. Разболял се, останал и без дом.

"Имам един приятел, който казва, че не съм работил като поп и казанджия. Уменията ми са много, работил съм какво ли не - най-главната ми професия е майстор хлебар".

Доброволците от Червения кръст са хората, които помагат на бездомните. Антоанета Ябанозова ги организира:

"Това са хора над правилата, те не обичат да спазват правила, нормално е, ние го приемаме, не ги съдим, напротив - уважаваме тяхното желание да имат такъв начин на живот. Мъчим се с каквото можем да ги подпомагаме, но е факт, че те наистина имат нужда от помощ, някои не си го признават, но те има нужда от помощ. Имаме доста нови лица, днес имаме трима нови и вчера трима - 6 нови".

Чувствителността ни към бездомните някак се притъпи в последните години. Тази година всичко е различно. Ресторантите, чийто персонал заделяше по къшей хляб и чиния с яхния за един-двама клетника, са затворени. Работим хоум офис, но не бива да оставяме щедростта ни също да е хоум офис, защото на улицата има хора. Като Здравко, Васил, Панайот и съпругата му.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09