Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдба на бездомник в студените месеци (Видео)

Стоп кадър от видео репортажа на Ася Пенчева

Ограниченията заради коронавирусната инфекция засегнаха бизнеса, образованието, културата и възможностите ни за живо общуване. Тъй като няма начин да се степенува коя сфера на живота ни е най-пострадала, ще прибавим към списъка с поражения една голяма група от хора - бездомниците.

В зимните месеци грижата за бездомниците в Русе е основно на Червения кръст. Повече от 10 години трапезарията, направена в имот на организацията, е отворена за хората, на които животът им така се е стекъл. Получаваха и баня. Услугата "баня" - това, което ние имаме в другия край на коридора, за тези хора е буржоазен лукс, който през зимата заменя Дунава.

Понеже тази година всичко е различно, бездомниците нямат нито топла храна всеки ден, нито баня. Такива са ограниченията - хората да не се хранят заедно и да не събират на близко разстояние. Топлата храна е заменена с консерви, които трябва да им стигнат за седмица - боб с наденица, русенско варено, пастет, скумрия, сандвичи и една супа. В пакета има и дезинфектант с маска.

"На човек по два сандвича се пада. Слагаме кашкавал и салам, и другото от предния ден пакетирано, супа има - по една супа, в ресторанта са я нагласили, готова, пакетирана, ние само я даваме", каза доброволка от БЧК.

Миналата година общо 48 души са търсили помощ.

Здравко е един от бездомните хора, има увредено зрение:

"Мен ме познава целия град и като рибар, и като строител, бях 15-17 години в Русия, казват ми Здравко руския".

Здравко е загубил жилището си след развода със съпругата си. Поне от 10 години е бездомен.

"Имам познати, като вървя по центъра все някой ми дава някоя стотинка. Аз мога и да прося - нито крадеш, нито мамиш, нито лъжеш. Има хора, които дават, има хора, които не дават, ти не можеш да го хванеш за гушата и да му каже - дай ми".

Васил разказа, че е бездомник от много години. Останал на улицата след семейни проблеми. Работил цял живот в БДЖ.

"Съкратиха ме, на 60 години кой ще те държи на работа, кой те иска на работа. Където и да отида като чуят ЕГН казват - ние ще ти се обадим".

Панайот е благодарен, че получава храна. Разболял се, останал и без дом.

"Имам един приятел, който казва, че не съм работил като поп и казанджия. Уменията ми са много, работил съм какво ли не - най-главната ми професия е майстор хлебар".

Доброволците от Червения кръст са хората, които помагат на бездомните. Антоанета Ябанозова ги организира:

"Това са хора над правилата, те не обичат да спазват правила, нормално е, ние го приемаме, не ги съдим, напротив - уважаваме тяхното желание да имат такъв начин на живот. Мъчим се с каквото можем да ги подпомагаме, но е факт, че те наистина имат нужда от помощ, някои не си го признават, но те има нужда от помощ. Имаме доста нови лица, днес имаме трима нови и вчера трима - 6 нови".

Чувствителността ни към бездомните някак се притъпи в последните години. Тази година всичко е различно. Ресторантите, чийто персонал заделяше по къшей хляб и чиния с яхния за един-двама клетника, са затворени. Работим хоум офис, но не бива да оставяме щедростта ни също да е хоум офис, защото на улицата има хора. Като Здравко, Васил, Панайот и съпругата му.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40
Изглед отвътре в One Book Bookstore

One Book Boostore: Прът в колелото на многотията

НЯМАШ ИЗБОР Това е мотото на One Book Boostore - книжарница, в която се продава само една книга. Автор на ексцентричната идея и неин реализатор е Йордан Радичков - внук на големия писател.  Отидохме да видим какви ги е сътворил до парка Заимов в центъра на София.  „Разполагаме с една книга, можеш да разгледаш на..

публикувано на 14.01.21 в 20:03
Бездомникът Цвятко от Габрово

Млад мъж спаси бездомник в Габрово, вече има подслон

История за доброто, което обединява хората, развълнува мнозина в Габрово.  Млад мъж пое инициативата в помощ на бездомник, който от години е без покрив. И в жега, и в студ е на главната пешеходна улица в града , в компанията на своите четириноги приятели. Силвето, Черньо, Сара и Тошко са приятелите на Цвятко от улицата. Кучетата го следват..

публикувано на 13.01.21 в 07:16

Магдалена Делева: Подкрепяме само кампании с дарителски сметки

„ Преди да подкрепим една кампания искаме медицински документи за болния пациент и ако тя има дарителска сметка, тогава я включваме на нашата страница за подкрепа “, каза в „Преди всички“ Магдалена Делева от групата " Плетем за българските деца", в която десетки жени плетат приказни герои, а средствата отиват за различни каузи чрез групата..

публикувано на 12.01.21 в 10:36