Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Истории за чужденци в България и българи в чужбина

Снимка: БНР

„Родина зад граница“ е месечната рубрика в предаването „Нощен хоризонт“. В студиото на БНР Станислав Пирчева и Добринка Добрева от програма „Хоризонт“на БНР и Красимир Мартинов от Радио България търсят отговор на въпроса как се адаптират чужденците в България. Представят истории за живота на българи в чужбина.

В интервю на Добринка Добрева д-р Сагър Ал-Анези, който е роден в Кувейт и е завършил медицина в България каза:

„Няма бедна държава, има бедни хора“, допълни д-р Сагър Ал-Анези, който работи в пловдивското село Трилистник.

„Най-важното е да опазя моето здраве, за да обърна внимание на всички“, подчерта д-р Сагър Ал-Анези.

Уважението към човека, към човешкото, това според мен е най-важното, защото дори и да сме различни 100%, но ако уважаваме другия човек, ще уважаваме всичко, което идва с него – религия, култура и ще сме  по-богати хора с това знание“, подчерта лекарят.

Красимир Мартинов представи историята на Даниел Монтильо от Чили, който среща съпругата си преди 15 години на круизен кораб и решава да продължи живота си в България. Даниел Монтильо е създал сайта foreigner.bg.

Има много неща, които се промениха, но проблемите са с бюрокрацията, трудно е да си направи човек документи, в 21 век, когато много неща са онлайн, тук все още се работи по стария начин“, каза Даниел Монтильо пред Венета Николова от Радио България.

Добринка Добрева, Красимир Мартинов и Станислава Пирчева                         снимка: личен архив

Малвина Митева е студентка в пети курс в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„Имаме и български неделни училища, където се разбира какво точно трябва да научим. Има доста преподаватели, които могат да те подготвят и след попълването на теста започва очакването“. Това каза Малвина Митева в интервю на Елена Паскалова от Радио България на БНР.

Катерина Довган е от украинския град Приморск. Завършила е полска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В университета също моите колеги много ми помагаха, дори имам трима приятели, с които и до днес си общуваме“, допълни Катерина Довган.

Анастасия Романова е от град Тараклия в Молдова, студентка втори курс в специалност икономика и бизнес в Университета за национално и световно стопанство.

„Имам стипендия с добри оценки. Родителите ми дават пари, защото все още не работя“.

Маргарита Лазарова е наша сънародничка, която живее от 20 години в Италия. Тя се е посветила и на просветителска работа. Създава приказки за българчета в различни точки по света.

Тези 20 години не са ме откъснали от България по никакъв начин, тук има доста българи- събираме се говорим, общуваме и за всички държа да подчертая, че тук няма българи от малцинствата и българи, които са чисти българи - всички сме заедно. Даже скоро една радостна вест, на едно семейство от малцинствата детенцето е родено тук, пораснало  е тук и в момента е записано в университета и всички се радваме, защото е българче. Всеки помага с каквото може на другите, понякога има завист, това е  типично българско, но ако някой изпадне в беда, всички се организират и помагат“, допълни Маргарита Лазарова в интервю на Гергана Манчева от Радио България.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 36 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40
Изглед отвътре в One Book Bookstore

One Book Boostore: Прът в колелото на многотията

НЯМАШ ИЗБОР Това е мотото на One Book Boostore - книжарница, в която се продава само една книга. Автор на ексцентричната идея и неин реализатор е Йордан Радичков - внук на големия писател.  Отидохме да видим какви ги е сътворил до парка Заимов в центъра на София.  „Разполагаме с една книга, можеш да разгледаш на..

публикувано на 14.01.21 в 20:03
Бездомникът Цвятко от Габрово

Млад мъж спаси бездомник в Габрово, вече има подслон

История за доброто, което обединява хората, развълнува мнозина в Габрово.  Млад мъж пое инициативата в помощ на бездомник, който от години е без покрив. И в жега, и в студ е на главната пешеходна улица в града , в компанията на своите четириноги приятели. Силвето, Черньо, Сара и Тошко са приятелите на Цвятко от улицата. Кучетата го следват..

публикувано на 13.01.21 в 07:16