Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България преди 1944 - онлайн във филми и кинохроники

Снимка: kinoto.bg

Животът в България преди 1944 година e показан във филми и кинохроники и вече е достъпен безплатно онлайн.

Видеоматериалите са от фонда на Националната филмотека и са качени в Европейския филмов портал. Там със свободен достъп са стотици архивни ленти от цяла Европа. 

Архивните български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи, съхранявани в Българската национална филмотека, които са със свободен достъп на Европейския филмов портал, са от периода 1913 - 1943 година.

„Българската национална филмотека даде достъп до 43 филмови материали от архива си“, това  разказва в „Хоризонт до обед“ Росен Спасов, филмов експерт в Националната филмотека:

„Филмът „Нашето море“, дълъг 15 минути, е от 1929-та година и е без звук. Лентата има специално разрешение да бъда прожектирана по време на читалищни, войскови и офицерски събрания, като може да бъде показвана и на ученици“.

И какво още може да се види:

„Зрителите могат да видят и спортни събития, както и кинохроника след атентата в църквата „Света Неделя” през 1925 г., кадри с цар Борис III, Богдан Филов и много други наши и чуждестранни политици, ферма за отглеждане на коне край Русе, готварски курсове за селски девойки, реклами и дори конкурси за красота. А също и реклама на шуменско пиво от 1933 година…

Включили сме филма „Любовта е лудост“ от 1917 година с режисьор Васил Гендов, а също и хроники, и документалният филм „Балканската война“ - заснет на фронта през 1212 - 1213 от Александър Жеков.

Кинопрегледът за България е с номер 119 от 1943-та година и вече е част от Европейския филмов портал - мястото, където са включени 40 филмови архива и има свободен достъп до 53 000 филмови заглавия и над 600 000 изображения: филмови и портретни снимки, плакати, рисунки, сценарии, реклами.

Платформата е свързана и с Europeana - уеб порталa на Европейския съюз, който пък вече дава достъп до над 58 милиона дигитализирани произведения на изкуството, книги, артефакти, аудио и видео от цяла Европа.  

По-голямата част от архива, качен в европейската платформа, са кинопрегледите, защото това е бил начинът, по който хората са научавали новините в кадри преди почти 100 години.  

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14-годишната Никол Петрова е победител в инициативата „Посланик за един ден“

Как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията от Covid-19, ако имахте шанса да сте посланик за един ден и кои биха били приоритетите ви? На тези въпроси отговаряха кандидатите за участие в инициативата „Посланик за един ден“, която се проведе за поредна година у нас.   Кандидатите са момичета на възраст между 14 и..

публикувано на 06.03.21 в 18:00

В Силистра продават мартеници с благотворителна цел

С изложба, подредена в Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра, завърши областният конкурс "Мартеници гигант“, обявен от Информационен център "Читалища". Изработените от читалищни дейци мартеници се разпродават на търг, а средствата ще бъдат в полза на семейства със социални проблеми.  Мартениците-гигант са изложени в..

публикувано на 06.03.21 в 14:25
Даниел Богдански

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми за България

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми, посветени на България. Той започва да прави филми за България още като ученик. В канала му в интернет, носещ неговото име, той събира хиляди българи от цял свят, които разплаква, усмихва, замисля - с една дума - вълнува. Даниел Богдански е от Карлово, завършва..

публикувано на 05.03.21 в 17:08
Сградата на Държавния военен архив във Велико Търново

Държавният военен архив отбелязва 70-годишнината си

Държавният военен архив, чието седалище е във Велико Търново, тази година отбелязва своята 70-годишнина. Над девет километра са архивните единици в дължина . Те пазят историческата ни памет от българското опълчение, войните, личните архиви на бележити български генерали. Част от документите вече са дигитализирани и са достъпни за широката..

публикувано на 05.03.21 в 07:01

Self Lab - писмо до себе си

Проектът за написване на писмо до бъдещото „аз“ - Self Lab, е на прага на своя втори етап. Той ще започне на 6 март и ще приключи на следващия ден. Първата акция е била в края на декември на Централна гара, когато са се включили 12 възрастни и едно дете. Втората ще се случи в „One Book Bookstore“ на улица „Върбица“ 8 в столицата. Всеки,..

публикувано на 04.03.21 в 11:21
Тодор Пичуров

В родопското село Момчиловци ще бъде поставен барелеф на музиканта Тодор Пичуров

През 2021 г. се навършват 100 години от рождението на известния и обичан музикант Тодор Пичуров. Родените през 1971 година в родопското село Момчиловци правят барелеф по повод вековния юбилей. Всяка година 50-годишните в родопското село Момчиловци правят различни инициативи - дар на селото, с които да съхранят историята си, да надградят постигнатото,..

публикувано на 03.03.21 в 12:06
Георги Йовнов

Георги Йовнов: Запален съм по българския фолклор, откакто се помня

Георги Йовнов от близо 11 години участва във фолклорна формация „Нестинарче“. „ Аз съм запален към българския фолклор, откакто се помня . Българският фолклор е нещо уникално за мен, всички от моя род пеят, пеели са и продължават да го правят.  Запален съм по пеенето от 3-4 годишен, но по-професионално започнах да се занимавам от..

публикувано на 03.03.21 в 11:05