Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Снимка: БТА

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот. В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици.

„Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия Балкан“, разказва в „Преди всички“ Радослав Глухов, собственик на агенция, която посредничи при покупка и продажба основно на селски къщи и парцели.

По думите му през последните 2-3 години търсенето на имоти в малките населени места в областта се увеличава. От началото на пандемията интересът е още по-голям, но раздвижването на пазара не е повлияло на цените, наблюдава брокерът:

„Купувачите с повече средства търсят ремонтирани къщи, тези с по-скромни възможности се насочват към имоти, които да реставрират.

Във възрожденски стил или такива със соц архитектура – и за едните, и за другите има пазар, стига да са в добро състояние, да разполагат с голямо дворно място, и най-важното – да има вода.

Разбира се от значение за новите заселници е и състоянието на пътищата, и ред други неща, включително какви хора ще имат за съседи.

Има кандидати дори и за имоти накрай света. Искат тишина, държат на хубава гледка към Балкана и по-малко се интересуват от удобствата“. Това обобщава експертът по недвижими имоти.

„Например имот – на високото над Габрово, до който път почти няма, а електричество трябва да се произвежда от слънцето, наскоро е закупен от българи, живеещи в чужбина.

Домът бил добре поддържан от предишните собственици, а наоколо има голяма градина с плодни дръвчета и това много се харесало на кандидат-купувачите, за чието решението повлияло друго – в къщата е прекарал част от детството си роденият в Габрово световноизвестен артист Христо Явашев – Кристо“.

Кандидатите за живот на село в повечето случаи са жители на София или Варна – семейства в предпенсионна възраст или млади хора с професии, които им позволяват да работят дистанционно.

„С хората идват и допълнителни ползи за местните жители“, посочва още Глухов и дава за пример новите заселници в габровските села Лесичарка, Костенковци и Колишовци, които са активни и проявяват интерес към общи инициативи:

„Докато някои села се крепят на жители, които са едноцифрен брой – по този показател Габрово е най-отпред, други се променят, благодарение и на оживяването на пазара на имоти. Пример затова е Зелено дърво – селото е станало като една малка България, събрало е на територията си хора от всички краища на страната“.

Според статистиката обезлюдените габровски села са 64 и според данните областта е първа в страната по брой населени места без нито един жител.

„В Габровско действително започнаха да се заселват млади хора, а също и емигранти, които се връщат тук и искат да живеят извън големите градове, хора с професии, които могат да се работят дистанционно", това коментира темата в „Преди всички“ Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

„Имахме много запитвания през лятото и есента и пандемията просто засили тази тенденция в търсене на живот на село“. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Картофи от Германия и Франция се продават за български, нашите производители са гневни

Големи хранителни вериги и зеленчукови борси у нас продават немски и френски картофи като българско производство и по този начин заблуждават клиентите си. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Те внасят сигнали до НАП, Комисията за защита на потребителите и до Българската агенция по безопасност на храните с..

публикувано на 15.01.21 в 11:34

Има работещи модели за контролирано заливане - защо не се прилагат у нас

Наводнени къщи, залети пътища, разрушени мостове и водопроводи, скъсани диги. Това са част от последствията след водното бедствие в Благоевградска област, която пострада от приливните вълни на реките Струма и Места и от контролираното изпускане на язовирите. Най-сериозно засегнати са общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча, Банско, Сандански,..

публикувано на 15.01.21 в 08:33

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Със SARS-CoV-2 природата ни показа, че има още много да учим

Всяка информация, която ще се събере по време на мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса, причиняващ Covid-19 , ще бъде ценна. Откривайки произхода на един вирус, ще бъдем подготвени за следващо прескачане на вирус от животно към човек. Това обясни пред БНР вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и..

публикувано на 14.01.21 в 07:52
Един от корпусите на Университета по архитектура, строителство и геодезия

Инж. Петър Филков: Три пъти по-малко студенти в инженерните специалности

„Проблемите с  управлението на водите у нас се трупат последните години , резултатът се вижда и по многото проблеми с наводненията сега в страната, но изненадващо е, че през зимата има обилни валежи, а не на сняг“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ доц. д-р инж. Петър Филков, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура,..

публикувано на 13.01.21 в 11:32
Д-р Стойчо Кацаров

Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинирането първо на възрастните позволява премахване на мерките

Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки. Това мнение изрази пред БНР  д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.    Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора – например на тези над..

публикувано на 12.01.21 в 09:53

Върви се към плавно заплащане на такса смет според количеството изхвърлен боклук

Тази година е преходна в  преминаването към нов механизъм на остойностяване на такса смет, а именно - според количеството изхвърлен боклук от едно домакинство.  Целта е да има повече справедливост при заплащане на такса смет.  За пример,  в Ловеч таксата смет скача драстично с около 36 на сто след решение на Общинския съвет от края на..

публикувано на 11.01.21 в 11:32

Кой ще носи отговорност за ваксинирането на хора с деменция и умствена изостаналост

Сериозни проблеми се очертават с предстоящата ваксинация срещу Covid-19 в старческите домове, в домовете за болни с деменция и в домовете за хора с умствена изостаналост .  В някои от домовете социалните работници на този етап отказват да поемат отговорност за ваксинацията на хората, които не могат да направят самостоятелен избор за имунизация..

публикувано на 11.01.21 в 08:31