Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Снимка: БТА

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот. В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици.

„Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия Балкан“, разказва в „Преди всички“ Радослав Глухов, собственик на агенция, която посредничи при покупка и продажба основно на селски къщи и парцели.

По думите му през последните 2-3 години търсенето на имоти в малките населени места в областта се увеличава. От началото на пандемията интересът е още по-голям, но раздвижването на пазара не е повлияло на цените, наблюдава брокерът:

„Купувачите с повече средства търсят ремонтирани къщи, тези с по-скромни възможности се насочват към имоти, които да реставрират.

Във възрожденски стил или такива със соц архитектура – и за едните, и за другите има пазар, стига да са в добро състояние, да разполагат с голямо дворно място, и най-важното – да има вода.

Разбира се от значение за новите заселници е и състоянието на пътищата, и ред други неща, включително какви хора ще имат за съседи.

Има кандидати дори и за имоти накрай света. Искат тишина, държат на хубава гледка към Балкана и по-малко се интересуват от удобствата“. Това обобщава експертът по недвижими имоти.

„Например имот – на високото над Габрово, до който път почти няма, а електричество трябва да се произвежда от слънцето, наскоро е закупен от българи, живеещи в чужбина.

Домът бил добре поддържан от предишните собственици, а наоколо има голяма градина с плодни дръвчета и това много се харесало на кандидат-купувачите, за чието решението повлияло друго – в къщата е прекарал част от детството си роденият в Габрово световноизвестен артист Христо Явашев – Кристо“.

Кандидатите за живот на село в повечето случаи са жители на София или Варна – семейства в предпенсионна възраст или млади хора с професии, които им позволяват да работят дистанционно.

„С хората идват и допълнителни ползи за местните жители“, посочва още Глухов и дава за пример новите заселници в габровските села Лесичарка, Костенковци и Колишовци, които са активни и проявяват интерес към общи инициативи:

„Докато някои села се крепят на жители, които са едноцифрен брой – по този показател Габрово е най-отпред, други се променят, благодарение и на оживяването на пазара на имоти. Пример затова е Зелено дърво – селото е станало като една малка България, събрало е на територията си хора от всички краища на страната“.

Според статистиката обезлюдените габровски села са 64 и според данните областта е първа в страната по брой населени места без нито един жител.

„В Габровско действително започнаха да се заселват млади хора, а също и емигранти, които се връщат тук и искат да живеят извън големите градове, хора с професии, които могат да се работят дистанционно", това коментира темата в „Преди всички“ Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

„Имахме много запитвания през лятото и есента и пандемията просто засили тази тенденция в търсене на живот на село“. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Григор Сарийски

Григор Сарийски: Щетите от Плана за възстановяване ще бъдат повече от ползите

" Щетите от вкарването на Плана за възстановяване в действие ще бъдат доста повече от ползите ".  Това мнение изказа пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той допусна обвързване на спиране на предвидени средства заради неприетата от България Истанбулска конвенция: "Става дума за формулировки, които отварят..

публикувано на 26.07.21 в 16:01
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Никой не е свалил от дневния ред още едни избори

„Очевидно е, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. (...) Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство.“ Това каза в своя..

публикувано на 26.07.21 в 08:49
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Случаят с "Пирогов" е знак, че здравната реформа не търпи отлагане

" Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане , още повече на фона на предстояща според повечето експерти Covid вълна".  Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Директорът на "Пирогов"  проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната..

публикувано на 25.07.21 в 10:05
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Без диалог правителството ще е жертва на конюнктурни интереси и комбинации

Най-важното е фигурата на министър-председателя да е силна и да не оставя впечатление, че някой друг зад нея и управлява, каза пред БНР   доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология" във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат от ЕНП. Изглежда, че се връщаме в ситуация на по-висока предсказуемост..

публикувано на 23.07.21 в 07:58

Катя Михайлова: Младите и ерудирани българи са в България

„Младите и ерудирани българи се намират в България. Не е необходимо да ги търсим пръснати по света. Тук са се родили, тук са живели, тук до момента са влагали всичките си капитали – човешки, социални, финансови.  Българите в България са младите, ерудирани, образовани българи, които могат тази промяна, която в момента се случи, да я овладеят . Защото..

публикувано на 22.07.21 в 09:35
Калоян Буковски

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза и в момента трябва да се харчи повече. Това мнение изрази в интервю за БНР  Калоян Буковски, консултиращ мениджър във Великобритания, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор, както и създател на платформата „Българи от ново време“ . В..

публикувано на 22.07.21 в 08:48

Близо ли са партиите до съгласие за следващ кабинет

„Изключително интересно начало, имам предвид скритите послания, които успях да разчета в изказванията на лидерите.“ Така политологът Георги Проданов обобщи началото на работата на новото 46-о Народно събрание, което заседава за първи път днес .  Има 5 приоритета в изказванията, които обаче според Проданов не са „гаранция, че ще бъдат..

публикувано на 21.07.21 в 11:21