Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Снимка: БТА

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот. В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици.

„Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия Балкан“, разказва в „Преди всички“ Радослав Глухов, собственик на агенция, която посредничи при покупка и продажба основно на селски къщи и парцели.

По думите му през последните 2-3 години търсенето на имоти в малките населени места в областта се увеличава. От началото на пандемията интересът е още по-голям, но раздвижването на пазара не е повлияло на цените, наблюдава брокерът:

„Купувачите с повече средства търсят ремонтирани къщи, тези с по-скромни възможности се насочват към имоти, които да реставрират.

Във възрожденски стил или такива със соц архитектура – и за едните, и за другите има пазар, стига да са в добро състояние, да разполагат с голямо дворно място, и най-важното – да има вода.

Разбира се от значение за новите заселници е и състоянието на пътищата, и ред други неща, включително какви хора ще имат за съседи.

Има кандидати дори и за имоти накрай света. Искат тишина, държат на хубава гледка към Балкана и по-малко се интересуват от удобствата“. Това обобщава експертът по недвижими имоти.

„Например имот – на високото над Габрово, до който път почти няма, а електричество трябва да се произвежда от слънцето, наскоро е закупен от българи, живеещи в чужбина.

Домът бил добре поддържан от предишните собственици, а наоколо има голяма градина с плодни дръвчета и това много се харесало на кандидат-купувачите, за чието решението повлияло друго – в къщата е прекарал част от детството си роденият в Габрово световноизвестен артист Христо Явашев – Кристо“.

Кандидатите за живот на село в повечето случаи са жители на София или Варна – семейства в предпенсионна възраст или млади хора с професии, които им позволяват да работят дистанционно.

„С хората идват и допълнителни ползи за местните жители“, посочва още Глухов и дава за пример новите заселници в габровските села Лесичарка, Костенковци и Колишовци, които са активни и проявяват интерес към общи инициативи:

„Докато някои села се крепят на жители, които са едноцифрен брой – по този показател Габрово е най-отпред, други се променят, благодарение и на оживяването на пазара на имоти. Пример затова е Зелено дърво – селото е станало като една малка България, събрало е на територията си хора от всички краища на страната“.

Според статистиката обезлюдените габровски села са 64 и според данните областта е първа в страната по брой населени места без нито един жител.

„В Габровско действително започнаха да се заселват млади хора, а също и емигранти, които се връщат тук и искат да живеят извън големите градове, хора с професии, които могат да се работят дистанционно", това коментира темата в „Преди всички“ Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

„Имахме много запитвания през лятото и есента и пандемията просто засили тази тенденция в търсене на живот на село“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край . Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР. "Има два елемента, които предопределиха резултатите.  Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент  и ще е елементарно,..

публикувано на 18.03.24 в 13:55
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури . Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България." Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и..

публикувано на 16.03.24 в 13:40
проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Мисията на патриарх Неофит по опазване на православието трябва да продължи!

"Това е много голяма загуба за България. Освен предводител на Светата ни православна църква, патриарх Неофит беше от много малкото останали обединителни фигури . Той беше не просто благ, дълбоко човечен, но и свещеник в най-свещения смисъл на думата, изразител на особено дълбока ценностна система . Той беше, и в личното общуване, както и в..

публикувано на 16.03.24 в 11:59
В първия ден на национален траур - 15 март, опашките от вярващи, отдаващи последна почит на патриарх Неофит, не секнаха до късно вечерта

Стотици миряни изпращат патриарх Неофит в небесния му път

Стотици миряни си вземат последно сбогом с патриарх Неофит.  "Беше свята личност. За него могат да се кажат само най-добри неща. Беше помирител. Беше свят човек ", казва д-р Станчева, която е била 20 години личен лекар на патриарха. България си взема последно сбогом с патриарх Неофит   "Имах честта да познавам патриарх Неофит и да работя..

публикувано на 16.03.24 в 10:37

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша проверка показа, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна . Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС. Започва тридневното гласуване на президентските избори в Русия Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата . Очаква се и промяна в..

публикувано на 15.03.24 в 09:56
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова за новите мощности в "Козлодуй": Геополитическо натегачество или финансови интереси

Представители на българския енергиен и индустриален сектор ще се включат в конференцията "Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България", която ще се проведе в Брюксел идния вторник. Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, на първо място трябва да идентифицираме силните страни на всяка..

публикувано на 15.03.24 в 09:14