Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето на имоти в малките населени места се увеличава

Снимка: БТА

Пандемията промени бита и навиците ни, като ни накара да се замислим за алтернативи на градския живот. В търсене на възможности градски хора избраха селата и потегнаха домовете, наследени от дядовците, а празни имоти се оживиха от нови собственици.

„Жители на големите градове оцениха Габрово и околностите и търсят спокойствие в нашия Балкан“, разказва в „Преди всички“ Радослав Глухов, собственик на агенция, която посредничи при покупка и продажба основно на селски къщи и парцели.

По думите му през последните 2-3 години търсенето на имоти в малките населени места в областта се увеличава. От началото на пандемията интересът е още по-голям, но раздвижването на пазара не е повлияло на цените, наблюдава брокерът:

„Купувачите с повече средства търсят ремонтирани къщи, тези с по-скромни възможности се насочват към имоти, които да реставрират.

Във възрожденски стил или такива със соц архитектура – и за едните, и за другите има пазар, стига да са в добро състояние, да разполагат с голямо дворно място, и най-важното – да има вода.

Разбира се от значение за новите заселници е и състоянието на пътищата, и ред други неща, включително какви хора ще имат за съседи.

Има кандидати дори и за имоти накрай света. Искат тишина, държат на хубава гледка към Балкана и по-малко се интересуват от удобствата“. Това обобщава експертът по недвижими имоти.

„Например имот – на високото над Габрово, до който път почти няма, а електричество трябва да се произвежда от слънцето, наскоро е закупен от българи, живеещи в чужбина.

Домът бил добре поддържан от предишните собственици, а наоколо има голяма градина с плодни дръвчета и това много се харесало на кандидат-купувачите, за чието решението повлияло друго – в къщата е прекарал част от детството си роденият в Габрово световноизвестен артист Христо Явашев – Кристо“.

Кандидатите за живот на село в повечето случаи са жители на София или Варна – семейства в предпенсионна възраст или млади хора с професии, които им позволяват да работят дистанционно.

„С хората идват и допълнителни ползи за местните жители“, посочва още Глухов и дава за пример новите заселници в габровските села Лесичарка, Костенковци и Колишовци, които са активни и проявяват интерес към общи инициативи:

„Докато някои села се крепят на жители, които са едноцифрен брой – по този показател Габрово е най-отпред, други се променят, благодарение и на оживяването на пазара на имоти. Пример затова е Зелено дърво – селото е станало като една малка България, събрало е на територията си хора от всички краища на страната“.

Според статистиката обезлюдените габровски села са 64 и според данните областта е първа в страната по брой населени места без нито един жител.

„В Габровско действително започнаха да се заселват млади хора, а също и емигранти, които се връщат тук и искат да живеят извън големите градове, хора с професии, които могат да се работят дистанционно", това коментира темата в „Преди всички“ Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

„Имахме много запитвания през лятото и есента и пандемията просто засили тази тенденция в търсене на живот на село“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06