Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът в плен на пандемията

Туроператорите отчитат 90% спад на пътуванията

Снимка: БТА

Много хора, платили екскурзии и ваканции за 2020 година, не успяха да ги осъществят заради пандемията от коронавируса. За туроператорите остана ангажиментът да върнат парите, да предложат ваучери със срок на валидност 2 години, нова дата или туристически пакет на своите клиенти.

Ежеседмичните промени в условията на пътуванията, изисквания за PCR тестове, карантина за определени дестинации, финансови затруднения – това са част от възпиращите фактори за любителите на пътешествията да се възползват от благоприятните „прозорци“ за пътуване в условията на коронавирус. Основният възпиращ фактор обаче остава страхът.

Една от възможните дестинации ограниченията от 13 ноември беше Дубай, столицата и най-големият град на емирство Дубай от Обединените арабски емирства. Тя става все по-популярна дестинация за българските туристи. Цените са над 1 000 лева на човек. Заради различната култура, природа и начин на живот хората тръгват с голямо любопитство и очакване за интересно преживяване.

След била първоначално отложена, екскурзията на Вела Кривинска се състояла през септември. Платили я още в края на 2019 година.

Страх от заболяване, колебания ще бъде ли финансово стабилен туроператорът за да изпълни пътуването в срок до 2 години, как ще се пътува след още една година са сред колебанията и въпросителните за всеки, платил над 2 000 хиляди лева за двама души и то само за няколко дни туризъм. Така натежала мотивацията да тръгнат.

Въпреки страховете, че тук напредва броят на болните, решихме да се възползваме от поканата и си дарихме пет дни спокойствие“, разказва Кривинска. 

Снимка: БТА

Групата била от около 18 души, по време на пътуването се спазвали всички мерки – за маски и отстояния между туристите. Автобусът се дезинфекцирал вечер.

На входа на хотела са измервали температурата. До блок масата в ресторанта туристите не са имали достъп, храната е била сервирана от служител.

„Там на улицата няма да видиш човек без маска, и то правилно поставена. Дисциплината е страхотна в тази страна“, споделя своите впечатления Вера Кривинска.

Пандемията наложила промени в предварителната програма, но туроператорът проявил гъвкавост и направил отстъпка от 100 лева от цената за двама.

Интерес към пътувания винаги ще има, категорични са туроператорите, които в момента са в сложната ситуация да изчакват да отпадне забраната за групови пътувания в страната и чужбина.

Снимка: БТА

Мерките за здравна превенция в условията на Covid-19 при подготовката и при провеждането на екскурзиите и почивките са задължителни и се обмислят и провеждат внимателно, тъй като никой туроператор, нито хотелиер не би искал имиджът му да пострада, ако през време на пътуване или на почивка се заразят туристи, посочват работещите в туристическия бранш.

В момента много от хотелите в страната работят, макар и без да са отворени ресторантите им. Не са много дестинациите в чужбина, до които се предлагат групови пътувания през този есенно-зимен сезон.

На сайтовете на туроператорите могат да се видят оферти за Коледа и Нова година в съседните на България страни, в някои европейски столици като Мадрид, Виена и Загреб, Нова година в Малта или в Кипър. Основните дестинации, до които при отпадането на забраната е реалистично да се пътува, са Египет, Дубай, Турция и Малдиви. На страниците на някои туроператори се предлагат и различни отстъпки.

Снимка: БТА

Общо регистрираният спад на пътуванията е над 90%, сочат данните на нашите туроператори.

В момента само смелите пътуват, другите се пазят“, отбелязва Джамал Лютви, управител на туроператорска фирма.

Различните варианти на екскурзии - като продължителност и вид транспорт - до различни европейски дестинации, започват от април следващата година. Според Джамал Лютви едва от средата на следващата година се очаква раздвижване на туристическия пазар. Туроператорите гледат с надежда към прилагането на ваксина срещу коронавируса.

През тази есен се събираха малки групи туристи, а резервации и плащания се правеха в последния момент, с минимални суми като предплащане, което създава трудности за туроператорите при заявките за хотели и за транспорт. 

„Ние като туроператори станахме едва ли не като градски транспорт. Минаваме в последния момент, събираме хората и тръгваме“, казва Лютви.

За да запълнят нужния брой седалки в автобусите или самолетите при формирането на групи туроператорите се комбинират помежду си, уточнява Джамал Лютви.

Ще се предпочитат дестинации, за които няма изискване за PCR тестове, защото това е допълнителен разход за туристите, както и такива, за които няма изискване за карантина. Тъй като за момента забраната за групови пътувания е разписана до 21 декември, се правят записвания за коледните и новогодишните празници.  

На страниците на туроператорите има изобилие от предложения за прекарване на коледно-новогодишните празници в България.

 „Търсят се местата, където има хубава програма, където хотелът е известен с добро обслужване. Повече се търси на планина“, казва Ваня Овчарова, управител на туроператорска фирма. 

Ако забраната падне за пътувания на 21 декември, има реален шанс за резервация в последния момент, подчертават туроператорите. Някои от тях се насочват към организиране на програми и по индивидуална заявка, посочва Ваня Овчарова. Такива са били направени в Португалия и в Италия. Посетителите са били впечатлени на спокойствие да посетят места, където обичайно има големи струпвания на туристи, както и от разминаването на картината, показвана от медиите, с тази, която са наблюдавали на място. "И в Португалия, и в Италия нещата си бяха нормални, хората си ходеха по улиците, спаха си в хотелите посетиха си много интересни места", разказва Овчарова.

Предимството на индивидуалното организиране на пътуване е в предвидения бюджет и индивидуален интерес към дадено място. При индивидуална заявка туроператорът може да се вмести в сумата, която имаме, или да включи допълнителни екстри за повече пари. 

Чуйте и звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15