Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

7-годишният Слави Карабалтов от Смолян се нуждае от терапия при логопед и психолог

Снимка: Българската Коледа

7-годишният Слави Карабалтов от Смолян, е част от благотворителната инициатива "Българската Коледа". Момченцето е с диагноза генерализирано разстройство в развитието - аутизъм и се нуждае от рехабилитация - логопедична, психологична и хипербарна терапия.

Слави е роден напълно здрав, уврежда се след ваксина.

"Най-големият проблем е, че той е невербален. Водили сме го неведнъж на невролози, при най-добрите невролози в България", каза майката Розалия Карабалтова.

Розалия е категорична, че Слави е напълно интегриран и ходи в масова детска градина в смолянския квартал Устово.

"Защото всички институции, които до момента съм помолила за помощ - чисто психологическа за детето, са откликвали веднага", допълни Розалия Карабалтова.

Детето е изключително умно и затова родителите правят всичко възможно по силите си, за да подобрят състоянието му:

"Заболяването му е такова, че той има затруднения в комуникацията. На него му е малко по-трудно да общува с връстниците си, най-вече заради това, че е невербален и той може да общува само с мимики, жестове. Има напълно запазен умствен капацитет".

Различни видове са рехабилитациите - логопедична, психологична и хипербарна терапия. Отделните терапии струват по 20 лева на час, който трае 45 минути. 

"И за детето са нужни поне по два пъти седмично логопед и психолог, за да може той да върви напред, защото колкото по-малко работа има с логопед и психолог, толкова по-бавно се случват нещата. Затова и кандидатствахме за "Българската Коледа", за да можем да бъдем подпомогнати финансово, бяхме одобрени, получихме сумата от 1200 лева, с които успяхме да започнем и посещенията за барокамерата", допълни Розалия Карабалтова.

Основната цел на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ е да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата и да подпомага лечението им.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИСУЛ получи нов анестезиологичен апарат от "Българската Коледа"

Близо 2 500 деца годишно преминават на лечение в клиниката "Уши, нос и гърло" в столичната болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Тези, които не чуват, имат своя шанс с помощта на кохлеарен имплант. Средно годишно екипът на проф. Спиридон Тодоров оперира между 30 и 35 деца. Тази година със средства от инициативата "Българската Коледа" за клиниката "Уши,..

публикувано на 04.01.21 в 11:30
Ангелина Тодорова (баба), Цветан Тодоров, Иванка Тодорова (майка)

Цветан Тодоров е дете на "Българската Коледа" за 11-а поредна година

За единайста поредна година 14-годишният Цветан Тодоров от врачанското село Манастирище е дете на "Българската Коледа". Момчето е с детска церебрална парализа. Със средства от благотворителната инициатива се покриват разходите за процедури, с които се преодоляват последствия от тежката диагноза. " Аз съм щастлив с моите приятели, с родината си, с..

публикувано на 03.01.21 в 14:03

Елена Янчева е едно от децата на „Българската Коледа“

Елена Янчева е на четири години и е едно от децата на „Българската Коледа“. Има нужда от логопедична помощ и от ерготерапия.  В първите две години след раждането Елена изглежда като всички деца - играе, смее се, радва се на майка си и баща си. Оказва се обаче, че има нужда от консултации с логопед и психолог, които дават положителен ефект. Голяма..

публикувано на 01.01.21 в 17:27

Алекс от Плевен е дете на „Българската Коледа“

Алекс Георгиев е на осем години и е от Плевен. Той е едно от децата на „Българската Коледа“. Алекс е с детска церебрална парализа и има нужда от помощ.  За неговото ежедневие от изключителна важност са техническите средства. Сега се нуждае от позиционираща седалка.  „Баща му се води личен асистент. Запазили сме правилна поза на тялото му, няма..

публикувано на 31.12.20 в 18:34

10-годишната Александра от Пазарджик е на ежедневна рехабилитация

10-годишната Александра Петрова от Пазарджик е с детска церебрална парализа в тежка форма и ежедневно се нуждае от рехабилитация, за да се поддържат мускулите й активни. Момиченцето е в това състояние от раждането си. Майката се грижи сама за нея, разчитайки единствено на държавните социални помощи и на инициативата „Българската Коледа“...

публикувано на 31.12.20 в 15:53
УМБАЛ

Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Канев" в Русе получи апаратура от "Българската Коледа"

Неонатологичното отделение на русенската УМБАЛ "Канев" получи апаратура от кампанията "Българската Коледа".  Техниката, закупена със средства от миналогодишната благотворителна кампания, ще помогне на лекарите в грижата им за най-малките пациенти. Началникът на неонатологията - д-р Лиляна Ташкова - представи апаратурата и възможностите ѝ:..

публикувано на 30.12.20 в 14:39

Александър Миланов има нужда от логопедична подкрепа

Александър Миланов е със синдром на Даун. Момченцето е на девет години. За втора поредна година кандидатства за подпомагане от инициативата „Българската Коледа“. Майката Весела Миланова разказва, че детето има нужда от редовни логопедични занимания. Миналата година семейството е получило 1 200 лева. Логопедичната терапия възлиза..

публикувано на 30.12.20 в 13:48