Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Шиваров: Многото ваксини срещу Covid-19 са шанс за човечеството

Снимка: БГНЕС

Ваксините срещу Covid-19 са крачка напред и качествено нова стъпка в борбата на човечеството срещу инфекциозните заболявания“. Това каза пред БНР имунологът доц. Велизар Шиваров. 

По думите му има няколко предпоставки за бързото развитие на ваксините

Налице е етап, който позволява организиране на широкомащабни клинични проучвания за кратък етап. Компонентите на ваксините са били обект на предишни изследвания и има предварителни данни за техните ефикасност и безопасност. Това, че има висока циркулация на вируса, позволява бързо набиране на събития... Ваксините, които влязат във фаза на клинични проучвания, имат много по-висока успеваемост от всяко друго лекарство, защото се основават на много по-добре развита наука“. 

В предаването „12+3“ доц. Шиваров допълни: 

„Целта на широката ваксинална програма е циркулацията на вируса да се сведе до минимум. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-добре. Ваксиниралите се ще са защитени поне за шест месеца“

Имунологът подчерта, че ваксината на Pfizer е интелигентно направена: 

„Съдържа информационната РНК на белтъка, чрез който вирусът се захваща за клетките на гостоприемника. Има няколко модификации на ваксината, които позволяват на тази информационна РНК да кодира такъв белтък, който много лесно придобива конформационна способност и организмът по-лесно образува антитела. Тази матрична РНК е вкарана в липозомна частица, което позволява лесното ѝ внасяне в цитоплазмата на клетката. Така се предизвика хуморален имунен отговор и се образуват клетки убийци и клетки помощници, които правят разгърнат имунен отговор... Самият факт, че ваксината трябва да се пази при специални условия, е доказателство, че е безопасна“. 

Доц. Шиваров заяви, че ще се ваксинира, „защото ползата от това ще е много, много по-голяма от риска за него и за обществото“

Това, че има много ваксини, е шанс за човечеството. Те ще предизвикат различен имунен отговор, това ще попречи да се селектират доминантни щамове на вируса, които евентуално са резистентни към една ваксина. Хубаво е, че се разработват различни ваксини“. 

Интервюто с доц. Велизар Шиваров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Банско започва традиционната "Лятна филмомания"

В Банско започва традиционната "Лятна филмомания", която представя най-добрите ленти от Фестивала за планинарско и екстремно кино.  В продължение на три вечери, на централния площад в Банско, ценителите на природата и екстремните спортове ще могат да се насладят на най- добрите ленти от фестивала на планинарското кино. Селектираните филми са..

публикувано на 25.07.24 в 08:00

Брижит Бардо зове Ердоган за оттегляне на законопроект за справяне с бездомните кучета в Турция

Известната френска актриса и защитник на животните Брижит Бардо призова в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде оттеглен проектозаконът за справяне с проблема с бездомните кучета в Турция, който бе приет от парламентарна комисия и предстои да бъде гласуван в пленарна зала, съобщава турската секция на "Дойче веле", цитирана от БТА...

публикувано на 25.07.24 в 07:55

Научна конференция в София: "Климатични рискове в Черноморския регион"

"Климатични рискове в Черноморския регион" е темата на научна конференция, която организират Българската академия на науките и Министерството на околната среда и водите. Конференцията ще бъде открита от председателя на БАН академик Юлиан Ревалски, министъра на околната среда и водите Петър Димитров и председателя на постоянната комисия по култура и..

публикувано на 25.07.24 в 07:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 07:45

Оранжев и жълт код за валежи в голяма част от страната

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. Жълт код е обявен за останалата част от страната, но без областите София-град, Перник, Кюстендил, Видин, Враца и Монтана. Според прогнозата на НИМХ..

публикувано на 25.07.24 в 07:40

Русия планира подсилване на военноморския си флот

Русия планира мащабно подсилване на военноморския си флот в контекста на напрежението със Запада, предаде ДПА. "САЩ и останалите страни членки на НАТО увеличават своето военноморско присъствие в световните океани, включително и във води, пряко граничещи с Русия", каза Николай Патрушев, приближен съветник на президента Владимир Путин и бивш..

публикувано на 25.07.24 в 07:40
Бенямин Нетаняху в Капитолия

Нетаняху пред Конгреса: Америка и Израел трябва да са единни

В реч пред американския Конгрес израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за единство между двете страни. Нетаняху беше аплодиран от републиканците, докато десетки  демократи бойкотираха речта му, произнесена на фона на демонстрации срещу войната в Газа. Израелският премиер произнесе пред Конгреса рекордна, четвърта реч на  чуждестранен..

публикувано на 25.07.24 в 07:37