Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Беа тен Тъшър: България да обясни по-добре сложното си историческо наследство

В ЕС понякога трябва да направиш крачка назад, за да си силен в бъдеще, казва посланикът на Кралство Нидерландия в България

Н. Пр. Беа тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия
Снимка: БГНЕС

В Хага днес започва световна конференция, посветена на свободата на медиите. Тя е озаглавена „Журналистика без страх и слугинаж”. 

Ключово е да имаме свободни медии навсякъде по света, защото медиите държат отговорни бюрократите, политиците, бизнесмените, казва в интервю за БНР посланикът на Кралство Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър. 

„Вие разследвате, вие проучвате, вие разберете истината, или поне се опитвате… Това е тази толкова важна функция, която журналистите имате като четвърта власт във всяка демокрация, да държите хората на власт под отчет. Затова е толкова ключово професионалните журналисти да бъде подкрепяни, стига наистина да вършат работата си професионално и да приемат своите отговорности честно.“ 

Връзката между свободните медии и върховенството на закона придоби значение през последните няколко години. ЕС с новия си хоризонтален механизъм за върховенството на закона не само настоява за независимостта на съдиите, които се борят срещу корупцията, но и за това да има реален медиен плурализъм, отбелязва Н. Пр. Беа тен Тъшър. По думите ѝ „това прави жизнена всяка силна демокрация“. 

Днес екипът на холандското списание „Кореспондентът“ ще представи пред български журналисти своя уникален журналистически подход на бавната, осмисляща журналистика. Какво от натрупания опит на изданието е ценно? 

„Свързахме български журналисти с това толкова интересно издание от Нидерландия, озаглавено “Кореспондентът”. То е създадено през 2019 г. в няколко различни европейски държави с над 55 хиляди читатели и последователи, които четат и подкрепят една съвсем различна журналистическа платформа. Тя  дава качествена журналистика, задълбочени анализи, дълги четива, с контекст, солидни основи и познание. Съвсем далеч от всекидневната таблоидна преса.“ 

„Те не са медия за бърза консумация на новини. Влизат в дълбочина и в сериозен анализ. Аз харесвам това. Дълго четиво. Невинаги имам време, но наистина материалите им са перфектно написани и с добро изследване на всяка една тема. Това ме кара да изпитвам доверие към тях. Другото характерно за Нидерландия днес е избуяването на множество подкасти“, посочва дипломатът. 

Нидерландия заема петото място, а България е на 111-та позиция в класацията на „Репортери без граници“.  Тук някои политици омаловажават ролята на международната организация и твърдят, че медиите са свободни, защото могат да правят каквото си искат. Какво в Нидерландия означава медиите да имат свобода? 

„Питате ме за тайната рецепта, която съвсем не е тайна. Тя гласи: политиците и правителството да не докосват медиите, да не се месят, да не се бъркат в редакционната политика. Много е обикновена рецептата за политиците - не се месете! И когато те попитат, ако си политик, давай информация, която може да бъде проверена и потвърдена, осигури прозрачност! Прозрачността е ключова. Уважавай закона за достъп до информация, който дава възможност да се търси официална информация и тя да се получава! Възприемай това сериозно! Знам, че има такъв закон в България и той трябва да се уважава. Нашите журналисти в Нидерландия все повече използват този закон, защото правят доста разследвания. Те са много критични и моите колеги в министерствата са много внимателни - понякога им отнема време да отговорят на въпросите. Аз съм била и от тази страна - като съм предоставяла информация на журналистите и знам колко е трудоемко. Знам и отнема време, но това е част от задълженията на администрацията, на държавата, на политиците. Невинаги е лесно да се усмихваш в такива моменти, но това е, което ние като граждани очакваме администрацията, бюрокрацията, правителството да правят. Даже и да не са субекти по този закон, частните компании също имат интерес от прозрачност, защото истината рано или късно излиза наяве, както ме е учила моята майка. Когато като всяко дете се опитваме да послъгваме, това е важното, което научаваме от нашите майки: истината винаги си пробива път. Истината рано или късно ще те настигне.

Н. Пр. Беа тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия

Има ли връзка между все още затворената пред България врата за Шенген и върховенството на закона и свободата на медиите? 

„Когато моят премиер Марк Рюте беше тук по време на председателството на България, той обобщи голямата тема за върховенството на закона с едно изречение и каза на вашия премиер: „Г-н Борисов, има полза от върховенството на закона, то се отплаща… буквално. То дава не само морални предимства, но и носи директна печалба”. Дава инструмент за привличане на инвеститори например. Така че има полза за една страна да гарантира върховенство на закона, да заложи на човешките ресурси, на независими съдии, на професионални медии“, подчертава Н. Пр. Беа тен Тъшър в предаването „Хоризонт до обед“. 

„А що се отнася до Шенген - ние разбираме нетърпението на България да бъде част от Шенген, да бъде пълнокръвен член на ЕС и в това отношение, както вече е и в „чакалнята“ за еврото - нещо което остана недотам забелязано, а аз много се радвам за вас. Шенген - това е много ясен пример, защото ние, Нидерландия, не сме променили нашата позиция. Членовете на нашия парламент искат да видят тъкмо това - че в България се спазва върховенството на закона. Така че България е тази, която трябва да покаже конкретни резултати, че има  върховенство на правото, че е гарантирана независимостта на съдебната система и че има борба с корупцията по високите етажи на властта. И правителството ви е много наясно с това“.

Тоест няма промяна в позицията на Нидерландия и страната продължава да е критична към приемането на България в Шенген

„Няма промяна, не. Докато не видим конкретни резултати. А после може и да се опитаме да убедим нашите парламентаристи. Ние сме много прагматичен народ и търсим доказателства“.

Но Полша и Унгария наложиха вето над европейския бюджет, точно защото не са съгласни темата за върховенството на закона да бъде водеща, а пък България наложи вето над разширяването заради Северна Македония. Вестник „Файненшъл таймс“ причисли и България към „разпасаната команда” в ЕС.  

„Впечатлих се от определението. Не толкова от това, че ви присъединяват към разпасаната команда, а от журналистическия израз и обобщението. Откакто съм тук, научих доста за Западните Балкани и за сложните отношения тук, за дългата и драматична история. Историческата значимост на това място е дълбока. Имате богата история и това се отнася за всички страни тук, на Балканите. Дълга, турбулентна и впечатляваща е историята тук и от толкова отдавна. Докато в Нидерландия сме били потънали в ниските води, тук сте имали силна и жизнена история. Когато се разхождах по Никополис ад Иструм, усетих това невероятно привличане от миналото. Невинаги ние отвън разбираме цялата тази сложност. България трябва да прави по-добър пиар. Трябва да можете да обясните цялата тази сложност на историческото наследство. Ако историята е добре изучена и анализирана, тя не може да се превръща в пречка пред бъдещото“, смята посланикът на Нидерландия у нас. 

Според Беа тен Тъшър има шанс българското вето да бъде преосмислено, ако България се върне към енергията на своето собствено българско председателство на Съвета на ЕС, когато предложи присъединяването на Западните Балкани. 

Вие бяхте големите посланици на Западните Балкани за присъединяване към ЕС през 2018 г. и ги сложихте в дневния ред по един много умел начин. Като се фокусирахте върху прагматичните връзки – върху паневропейския коридор номер 8, инфраструктурните проекти, релсовия път и магистралата, които да свържат Варна и Черно море с Адриатическо. Фантастично е да си част от това, както го направи тогава вашият министър-председател. Защо да се губи това? Защо да отива на вятъра? И това попитах на видеоконференцията с посланиците на ЕС, попитах и вицепремиера Красимир Каракачанов, военния ви министър - защо да се пропилява този шанс? И защо да не се покаже, че има добра воля и добър път това да стане? Нещо толкова важно за вашата част от света.“ 

Запитана ще намери ли Европейският съюз начин да заобиколи упорството на Полша и Унгария относно европейския бюджет, Н. Пр. Беа тен Тъшър изтъква: 

„Както знаете, нашият премиер и правителство са много ясни в това отношение и Полша и Унгария го знаят. Има респект и добри връзки между нас. Но нидерландският министър-председател е много откровен и ясен - върховенството на закона е необходимост, ключова ценност и за фундамента на ЕС, и за общия пазар. Ако не можем да вярваме на съдебните си системи, как търгуваме, как инвестираме, как правим общ бизнес, как сме сигурни за свободното движение на хора, щом няма да проверяваме техните паспорти? И съм убедена, че този въпрос ще намери разрешение. Защото в Европейския съюз понякога трябва да направиш крачка назад, за да си силен в бъдеще. Много неща се случват заради вътрешно-политически съображения. Трябва да сме наясно и с историята на Източна Европа. Но се надявам мъдростта да надделее.“ 

„Никога не съм мислила, че ще ставам дипломат. Моят баща беше пощальон, майка ми - домакиня. Аз съм първата в семейството ми, която учи и завършва университет. Не съм и сънувала, че ще бъда дипломат“, признава Н. Пр. Беа тен Тъшър. 

„Движещата ми сила бяха любопитството и любовта ми към изучаването на езици. Любопитството ми ме свързва с вас, журналистите. Даже първоначално исках да стана журналистка, но нямаше места в специалността и така попаднах в полето на външната политика. Никога не съм се разочаровала от избора. Тогава в нашия клас от 10 души имаше само две жени. Бяхме малцинство. Днес е много по-висок процентът. Жените имат значение и роля в дипломацията и политиката. Мъжете и жените се нуждаят един от друг и се допълват - така е в природата. И тези наши различни характеристики са важни. Работила съм в мюсюлмански страни и знам, че там има много силни жени. Светът на жените в мюсюлманските общества дълбоко ме изненада. В техния собствен свят тези жени могат да са изключително силни и свободни. И затова е толкова важно разнообразието, различността, както е и в природата. Не става дума жените да стават мнозинство, а да има добър баланс. От това печелят всички.“

Интервюто на Ирина Недева с посланика на Кралство Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20