Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Проблемът е, че Скопие не изпълнява Договора за добросъседство

Заев: Тука сме македонци, които говорят на македонски език от край време и завинаги

| обновено на 11.12.20 в 18:24
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Най-същественият проблем в българо-македонските отношения е неизпълнението на Договора за добросъседство от Скопие. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на днешния парламентарен контрол.

Тя увери, че България има желание да продължи преговорите, но при определени условия:

„Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но си мисля, че това, което трябва да се случи, е страстите от другата страна на границата да се успокоят и с рационален поглед да започнем да говорим какво ще направи правителството на Република Северна Македония, така че да започне да изпълнява Договора (за добросъседство), да спре езика на омразата и да се държи като истински кандидат за член на Европейския съюз“.

След като по-рано тази седмица премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обърна позицията си и обвини България в нарушаване на Договора за добросъседство, днес той продължи с реториката за македонската идентичност, но този път насочена не към обществото, а към опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

„Тука сме македонци, които говорят на македонски език от край време и завинаги. Станахме държава членка на НАТО като македонци, които говорят македонски, които говорят македонски език. Ще станем страна членка на ЕС, като македонци, които говорят македонски език“, каза Заев.

Без пробив по отворените въпроси завърши посещението тази седмица на специалния представител на Скопие за България - бившия премиер Владо Бучковски.

Междувременно министърът на правосъдието Десислава Ахладова съобщи от парламентарната трибуна, че за десет години над 65 000 македонци са придобили българско гражданство с указ на вицепрезидента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“

Милен Керемедчиев: България не спира Северна Македония за ЕС, такива преговори няма

" България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз , защото такива преговори изобщо няма". Това каза  Милен Керемедчиев,  бивш заместник-министър на външните работи и дипломат, във връзка с факта, че България не..

публикувано на 10.12.20 в 13:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро...

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си...

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото..

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за..

публикувано на 03.05.24 в 18:29