Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Герджиков и Милена Тодорова с място в преследването на СК по биатлон

Йоханес Дале постигна първа победа в кариерата си за Световната купа по биатлон, след като спечели спринта на 10 км в австрийския зимен център Хохфилцен. 23-годишният норвежец стреля без грешка и измина трасето за 23:32.5 минути.

Втори и трети завършиха съответно представителите на Франция Кентен Фийон-Майе на 17.1 секунди с десет от десет повалени мишени и Фабиен Клод с един пропуск и пасив от 29.0 секунди.

Носителят на Световната купа за последните два сезона Йоханес Тингес Бьо от Норвегия остана на четвърто място с една пропусната мишена и на 41.2 секунди след победителя.

От българите чудесно състезание направи Димитър Герджиков, който се нареди 39-и без грешка в стрелбата и с пасив от 1:59.2 минута. Така той се класира за утрешното преследване.

Антон Синапов се класира 87-и с три пропуснати мишени и изоставане от 3:16.2 минути, Владимир Илиев е 90-и с пет грешки и пасив от 3:26.4 минути, а Владимир Оряшков остана 105-и от 107 финиширали с два пропуска и на 4:55.5 минути.

В класирането за Световната купа след пет старта за сезона начело е Йоханес Тингес Бьо с 253 точки, пред Себастиан Самюелсон (Швеция) с 215 точки, Стурла Холм Лагрейд (Норвегия) със 177 точки. Владимир Илиев е 50-и с 12 точки, а Димитър Герджиков заема 61-о място с 2 точки.


Динара Алимбекова от Беларус също записа първа победа в кариерата си за, след успех в спринта на 7.5 км. Тя  повали всичките 10 мишени и измина трасето за 20:12.3 минути.

Втора на 8.5 секунди остана норвежката Тирил Екхоф с една грешка в стрелбата, в трета се нареди германката Франциска Пройс на 9.9 секунди също с една пропусната мишена в двете стрелби.

Преди този старт най-доброто представяне на Алимбекова в индивидуално състезание беше четвъртото място в преследването на миналия кръг от Световната купа в Контиолахти (Финландия). Тя е олимпийската шампионка от Пьончан 2018 с щафетата на Беларус.

"Много съм щастлива и доволна от днешното състезание. Благодаря на всички, които са съпричастни на моята победа", каза Алимбекова след финала.

От българките с най-предно класиране е Милена Тодорова, която финишира 52-а с три грешки в стрелбата и пасив от 1:55.2 минути. Тя влиза сред 60-те за преследването в неделя.

Даниела Кадева е 85-а с две пропуснати мишени и изоставане от 2:55.7 минути, а Десислава Стоянова се нареди 105-а от 108 завършили с три грешки и на 4:12.1 минути след победителката.

В генералното класиране за Световната купа след пет старта за сезона продължава да води шведката Хана Йоберг с 216 точки. Днес тя остана 29-а с две грешки и пасив от 1:15.1 минута. Втора се изкачи Алимбекова с 211 точки, а трета със същия актив е Марте Олсбу Рьойзеланд (Норвегия), която завърши четвърт в днешното състезание с една грешка в стрелбата и изоставане от 16.9 секунди.

Утре в Хохфилцен предстои щафета на 4 по 6 км за жени и преследване на 12.5 км за мъже.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47
100 години Етър

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър. "Честит юбилей! Брат' Гошо,..

публикувано на 25.04.24 в 19:36
Георги Иванов

Георги Иванов: Не мога да гарантирам безопасност на мача ЦСКА-София - Левски

Избраният за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов пристигна на стадион "Ивайло" във Велико Търново, където ще бъде специален гост на празненствата по случай вековния юбилей на местния ФК Етър. "Винаги сме били в добри отношения с Етър, кметът на града е в Изпълкома. Чест е за мен, че съм поканен. Пожелавам на легендите да са..

публикувано на 25.04.24 в 19:33