Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вълнуващо е да усещаш подкрепата на толкова много българи

Снимка: Личен архив

13- годишният Иван Божев от Пловдив е със синдром на Даун. Благодарение на финансовата подкрепа на инициативата „Българската Коледа“ от няколко години той получава специализирана помощ от логопед. Постигнатите резултати са налице и Иван вече може да общува по-добре със семейството си и с връстниците си в училище , разказва майка му Албена Божева.

Преживяхме огромен шок, когато научихме след раждането на Иван, че той е със синдром на Даун, но без колебание решихме, че ще се борим, за да има пълноценен живот“, казва Албена.  

Така една от първите думи, които Албена чува от Иван, е думата „мама“. Това, разбира се, я изпълва с щастие и надежда, а постепенно успешните стъпки на момчето в проговарянето окрилява семейството и родителите му се престрашават да го пратят и на училище.  

„На две години проходи, а проговори на пет години. Но логопедът извърши чудеса. Той посещава сега масово средно училище. Имаме ресурсен учител“. 

Индивидуалните занимания обаче с логопед не са спирали. Два пъти в седмицата се провеждат сесиите.

Финансовата подкрепа от инициативата „Българската Коледа“, продължаваща вече три години, е много важна за нас, особено сега, във време на пандемия“, подчертава Албена Божева. 

„От 150 до 200 лева ни е логопедът на месец и за нас е много важно да имаме тези средства“. 

Дори и сега, когато противоепидемичните мерки налагат дистанционно обучение, срещите на Иван с логопедите не са спирали. Говорим с него минути след приключилия урок. Казва ни, че в навечерието на Рождество Христово си пожелава „здраве“, а на всички хора „щастие“.   

Своите благопожелания за празника отправя и Албена Божева: 

„Вълнуващо е да усещаш подкрепата на толкова много българи, които се включват с дарения към благотворителната инициатива“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИСУЛ получи нов анестезиологичен апарат от "Българската Коледа"

Близо 2 500 деца годишно преминават на лечение в клиниката "Уши, нос и гърло" в столичната болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Тези, които не чуват, имат своя шанс с помощта на кохлеарен имплант. Средно годишно екипът на проф. Спиридон Тодоров оперира между 30 и 35 деца. Тази година със средства от инициативата "Българската Коледа" за клиниката "Уши,..

публикувано на 04.01.21 в 11:30
Ангелина Тодорова (баба), Цветан Тодоров, Иванка Тодорова (майка)

Цветан Тодоров е дете на "Българската Коледа" за 11-а поредна година

За единайста поредна година 14-годишният Цветан Тодоров от врачанското село Манастирище е дете на "Българската Коледа". Момчето е с детска церебрална парализа. Със средства от благотворителната инициатива се покриват разходите за процедури, с които се преодоляват последствия от тежката диагноза. " Аз съм щастлив с моите приятели, с родината си, с..

публикувано на 03.01.21 в 14:03

Елена Янчева е едно от децата на „Българската Коледа“

Елена Янчева е на четири години и е едно от децата на „Българската Коледа“. Има нужда от логопедична помощ и от ерготерапия.  В първите две години след раждането Елена изглежда като всички деца - играе, смее се, радва се на майка си и баща си. Оказва се обаче, че има нужда от консултации с логопед и психолог, които дават положителен ефект. Голяма..

публикувано на 01.01.21 в 17:27

Алекс от Плевен е дете на „Българската Коледа“

Алекс Георгиев е на осем години и е от Плевен. Той е едно от децата на „Българската Коледа“. Алекс е с детска церебрална парализа и има нужда от помощ.  За неговото ежедневие от изключителна важност са техническите средства. Сега се нуждае от позиционираща седалка.  „Баща му се води личен асистент. Запазили сме правилна поза на тялото му, няма..

публикувано на 31.12.20 в 18:34

10-годишната Александра от Пазарджик е на ежедневна рехабилитация

10-годишната Александра Петрова от Пазарджик е с детска церебрална парализа в тежка форма и ежедневно се нуждае от рехабилитация, за да се поддържат мускулите й активни. Момиченцето е в това състояние от раждането си. Майката се грижи сама за нея, разчитайки единствено на държавните социални помощи и на инициативата „Българската Коледа“...

публикувано на 31.12.20 в 15:53
УМБАЛ

Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Канев" в Русе получи апаратура от "Българската Коледа"

Неонатологичното отделение на русенската УМБАЛ "Канев" получи апаратура от кампанията "Българската Коледа".  Техниката, закупена със средства от миналогодишната благотворителна кампания, ще помогне на лекарите в грижата им за най-малките пациенти. Началникът на неонатологията - д-р Лиляна Ташкова - представи апаратурата и възможностите ѝ:..

публикувано на 30.12.20 в 14:39

Александър Миланов има нужда от логопедична подкрепа

Александър Миланов е със синдром на Даун. Момченцето е на девет години. За втора поредна година кандидатства за подпомагане от инициативата „Българската Коледа“. Майката Весела Миланова разказва, че детето има нужда от редовни логопедични занимания. Миналата година семейството е получило 1 200 лева. Логопедичната терапия възлиза..

публикувано на 30.12.20 в 13:48