Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството ежедневно отчита стереотипите в обществото

Битката за напредък на близнаците Светослав и Румен, които са с аутизъм

Хората трябва да се информират за аутизма, смятат родителите и дават надежда на всички, които тепърва ще се сблъскат с диагнозата

| Репортаж

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ за втора година подкрепя близнаците Светослав и Румен Расимови от Свищов. Момчетата са с аутизъм и провеждат активна логопедична и психологична терапия в Плевен и в родния си град

Светослав и Румен Расимови са на по 6 години и 11 месеца, ходят на детска градина до обяд, а следобедите посещават специализирани занятия в аутистичния детски център в Плевен и в центъра за деца с увреждания в родния Свищов. Ходят и на логопед в Плевен и за една година постигнаха забележителен напредък, разказва майка им - Милка Расимова: 

„При Румен от миналата година напредъкът е, че тогава казваше думички, вече прави изречение. Храни се съвсем свободно с всякаква храна. Съблича се сам, обличането още не го владеем напълно, но работим по въпроса. Обслужва се сам. Светослав не казваше никакви думички, не можеше да се обслужва сам. Сега употребява определени думички целенасочено. Подобрил е очния контакт. Има желание да се обслужва сам, но не може още напълно. Хранителните навици при Светльо още не са изградени, храни се еднотипно с една и съща храна. Опитваме се да подпомогнем процеса, като даваме много и разнообразни хранителни добавки, от които наистина виждаме резултат“. 

„Българската коледа“ подпомага двамата близнаци от Свищов с по 1500 лева, допълва бащата - Милен Расимов: 

„За работа с логопед. Логопедката е в град Плевен, една и съща е. Има напредък от нея, както и от центровете. Много добре си я приемат децата, познават я, обичат я“.  

Семейството ежедневно се сблъсква със стереотипите в обществото към децата аутисти и се подготвя за догодина, когато Светослав и Румен ще са първокласници. 

Нашите деца нямат никакви външни белези, че имат някакви проблеми с развитието. Те не могат да контролират емоциите си. Много голямата радост се изразява в много силно викане, което смущава 90% от възрастните хора, които веднага трябва да ни направят забележка, да кажат това дете колко е невъзпитано, некултурно, че аз не се справям като майка. Сега сме на този етап, че трябва да ги подготвим за първолаци. Румен може да събира, знае азбуката, пробваме се вече и да сричаме, но не може още да държи химикал и затова сега при Румен това е на преден план. Със Светльо учим азбуката, цифрите до 10 ги знае, сега тепърва числата от 10 до 20“, споделя майката. 

Аутизмът не е "смъртна присъда" и има живот с това заболяваме, казват родителите Милка и Милен Расимови: 

„Искаме да дадем надежда на родителите, които тепърва се сблъскват с тази диагноза. Да не вярват в Дядо Коледа, че децата ще излязат от спектъра. Те винаги ще бъдат чудати, странни, но ако се бориш, ако вярваш и си настоятелен, и много любов, децата имат огромен напредък и някой ден наистина могат да живеят пълноценен живот сами, без нас“, вярва майката. 

„Излизане от спектъра със сигурност няма. По-скоро има сгрешена диагноза на някое дете, заради това някои хора си мислят, че детето му е излязло от аутизма, преборили са болестта. Няма такова нещо. Колкото и да искаме, няма как да се случи това нещо. Хората трябва да знаят, че всяко дете е различно. Има деца, които са много леко засегнати, има деца, които са в много тежко положение. Затова хората трябва да се информират за аутизма“, допълва бащата Милен Расимов. 

Снимки: личен архив ва семейството 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Словенското дуо freekind. с номинация за наградата ММЕAwards

Хип-хоп, поп дуото от Словения freekind. през 2023 година беше сред участниците на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия. Година по- късно, те получиха номинация за наградата ММЕAwards, с която се отличават многообещаващи млади музикални таланти от Европа.  "Бъди свободен. Бъди любезен."- това е философията на freekind., чиято музика носи силно..

публикувано на 14.01.24 в 12:59

1:0 за Анна Даная срещу системата. Майката печели дела за рехабилитацията на детето

15-годишната Анна Даная вече влиза и във физкултурния салон на училището , в което учи. Тя е деветокласничка в кюстендилската гимназия по икономика и  мениджмънт. "Българската Коледа" помага на момичето за девета година. Анна Даная е на инвалидна количка. "От миналата година съм тук. Добре се държат с мен", споделя тя. В училището се..

публикувано на 25.12.23 в 11:33

"Винаги съм се молила сестра ми да проходи." Теди е боец, казва семейството ѝ

8-годишната Теодора Ковачева от Благоевград и нейното семейство се борят за живота ѝ от самото раждане.  Първо идва диагнозата хидроцефалия, след това епилепсия,  а последствията от тях засягат и крачетата на детето. Теди е преживяла много операции, но е истински боец . Също като майка си – Силвия Тагарева, която е доброволец в Асоциацията..

публикувано на 25.12.23 в 10:50
д-р Ева Цонкова

В болница "Канев" в Русе работят с ултразвуков апарат, закупен от "Българската Коледа"

Даренията ни в кампанията "Българската Коледа" помагат както на семейства с деца в нужда, така и на лечебни заведения в купуването на специализирана апаратура. От събраните средства в кампанията "Българската Коледа" през 2016 г. с 28 586 лева е купен ултразвуков апарат за диагностика на деца в болница "Канев" в Русе . Още в първите месеци на..

публикувано на 24.12.23 в 08:21
Андрей с първия си спечелен златен медал от специализирано състезание за деца с увреждания

Андрей укрепва с плуване и катерене. Мечтае да бъде силен и вече печели медали

Семейството на Андрей Радев вече 6 пъти кандидатства в кампанията "Българската Коледа". Момчето е на 8 години и страда от детска церебрална парализа, хемипареза. На 7-месечна възраст на детето му правят мозъчна операция в Университетската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски". Причината - вътрешно-мозъчен кръвоизлив, на мястото на който се..

публикувано на 24.12.23 в 07:46

Близнаците Марко и Никола посещават терапии с помощта на "Българската Коледа"

Седемгодишните близнаци Марко и Никола Стоименови са герои на "Българската Коледа". Двете момчета са хиперактивни, имат и проблем в развитието на речта. Марко и Никола се раждат здрави и без проблеми. Към 2-годишна възраст родителите им забелязват, че децата не проговарят и имат проблем с концентрацията. Още тогава става ясно, че с децата..

публикувано на 22.12.23 в 17:17

Клиниката по детска хирургия в Пловдив има нов неонатален респиратор

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово, Клиниката по детска хирургия в Пловдив получи като дарение нов неонатален респиратор.  "Посветили сме се на това да се грижим за живота на невръстните ни пациенти и сме благодарни на всички българи, които даряват средства, за да разполагаме с модерно оборудване в..

публикувано на 21.12.23 в 19:25