Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Милотинова: „Хроника на едно национално предателство“ има своята актуалност и днес

Милена Милотинова
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Насилствената македонизация в Пиринския край е провеждана под коминтерновска диктовка, в която е участвала тогавашната БКП", каза журналистката от телевизия "Bulgaria ON AIR" Милена Милотинова за филма си „Хроника на едно национално предателство“. Тя подчерта, че макар и създаден преди 20 години, филмът има своята актуалност и днес, защото историята трябва да се знае. 

"По-късно БКП ревизира тази си политика, но белята вече е направена - чисти българи са карани през 1945 до 1948 г. да се записват македонци въпреки масовата съпротива. Има много документи за това", добави журналистката.

Тя подчерта, че много свидетели разказват във филма преживени истории в онези години:

"Довели са им учители по македонски, за да ги обучават на новосъздадения по коминтерновска диктовка нов матерен език, опитвали са да създават македонски театри".

По думите на Милотинова целият този процес дава обяснения на спорадичните настоявания и в днешно време за несъществуващо македонско малцинство в България:

"Един въпрос, който България вече е права да поставя и официално. Политиката, която тогава се е водила, има своите последствия и до днес". 

„Хроника на едно национално предателство“ ще бъде излъчен по БНТ2 на 15 декември, от 19 часа.

Автор: Милена Милотинова
Оператор: Любомир Станоев
Консултант: Веселин Ангелов

Режисьор: Росен Елезов
Ас. режисьор: Жени Кръстев

Интервюто на Георги Марков с Милена Милотинова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Миналото тежи като котва в отношенията ни със Северна Македония

Естественото състояние на Европа е да бъде разнообразна, разнолика, дори разноречива . Въпросът е може ли такава разнообразна действителност да се ръководи по рационален и смислен начин, така че европейците да чувстват, че имат общо бъдеще, каза..

публикувано на 09.12.20 в 09:52
Наум Кайчев

Доц. Наум Кайчев: „Дълбоката държава“ в Република Северна Македония е много силна

„В Скопие виждаме нещо като Янусова политика – от една страна виждаме жестове към България, към ЕС – за назначаване на прогресивни хора като проф. Владо Бучковски, с което ясно се дава знак за отваряне, но от друга страна реалността е съвсем различна...

публикувано на 05.12.20 в 12:40
Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“

Милен Керемедчиев: България не спира Северна Македония за ЕС, такива преговори няма

" България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз , защото такива преговори изобщо няма". Това каза  Милен Керемедчиев,  бивш заместник-министър на външните работи и дипломат, във връзка с факта, че България не..

публикувано на 10.12.20 в 13:26
Бойко Ноев

Бойко Ноев: България е в международна изолация, не трябва да се прибързва за Северна Македония

" Очевидно е, че правителството е под силен международен натиск, България е в сериозна международна изолация в момента. Поради това не трябва да се прибързва ",  каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в..

публикувано на 02.12.20 в 18:18
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: Договорът със Северна Македония стана жертва на историческата комисия

" Всички точки от Договора за добросъседство със Северна Македония са жертва на историческия спор на т.нар. историческа комисия " , каза пред БНР Андрей Врабчев от  фондация "Татковина". По думите му в момента сме вкопчени в историята, без да си..

публикувано на 02.12.20 в 13:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милен Желев: Докато вниманието е към изборите, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева . Това коментира..

публикувано на 29.03.24 в 08:52
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8..

публикувано на 29.03.24 в 07:57
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът..

публикувано на 29.03.24 в 07:53